Στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής -Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού  παρουσιάζεται και πάλι μόνο για 10 παραστάσεις, η διάσημη κωμωδία-φαινόμενο του 20ου αιώνα «ART» της Γιασμίνα Ρεζά κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30μμ.

Κοινωνική προσφορά των συντελεστών της παράστασης: είσοδος με ελεύθερη εισφορά και δωρεάν για ανέργους.

Η αντρική φιλία είναι αθώα και άδολη, ή διέπεται από σχέσεις εγωισμού, ερωτισμού και εξουσίας;

Η τέχνη ενώνει ή διαιρεί τους ανθρώπους;

Μπορεί να τους φθάσει στα άκρα;

Η Ρεζά έγραψε το ART το 1994. Με πατέρα Ρωσο-Ιρανικής καταγωγής, μητέρα Ουγγαρέζα βιολίστρια, η συγγραφέας του έργου μεγάλωσε στο Παρίσι, περιτριγυρισμένη από μουσικούς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήρθε το «Art».  Με αφορμή έναν άσπρο πίνακα, γράφτηκε ένα έργο μεγαλοφυές με πλοκή εμπνευσμένη από την εμπορική -πολιτιστική τρέλα της μοντέρνας τέχνης των 90’s.

To ART έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο και παρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1994 στο θέατρο Champs-EIysees (Βραβείο Moliere για καλύτερο σενάριο, ερμηνείες και παραγωγή). Βραβεύτηκε στο Λονδίνο ως καλύτερη κωμωδία (πρωταγωνιστές: Albert Finney, Tom Courtenay, Kenn Stott), και στη Γερμανία ως καλύτερο ξενόγλωσσο έργο.

Μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες και παίχτηκε στη συνέχεια στο Τόκυο, Βομβάη, Γιοχάνεσμπουργκ, Μπουένος Άιρες, Πενσυλβανία κ.α. Ο Sean Connery στη συνέχεια εκτοξεύει τη δημοτικότητα του έργου στην Αμερική.

Το ART έχει καθηλώσει τους θεατές 162 χωρών όπου παίχτηκε, από τη Νέα Υόρκη ως το Πεκίνο και από το Λονδίνο ως τη Βομβάη και μεταφράστηκε στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

Σάρωσε κυριολεκτικά όλα τα μεγάλα βραβεία θεάτρου κάνοντας τους Times του Λονδίνου να το αποκαλέσουν σαν την ‘κωμωδία–φαινόμενο’ του 20ου αιώνα.

Παιζόταν συνεχώς επί δέκα χρόνια στο West End και στο Broadway, αλλά και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούρος

Μουσική: Θάνος Ρούφος

Παίζουν: Γιώργος Βούρος, Αλέξανδρος Βερώνης, Δημήτρης Κωνσταντίνου

Φωτογραφίες: Δήμητρα Λαζαρίδου