Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Θέμης Ξυδιάς - A la lumiere, έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42

Θέμης Ξυδιάς - A la lumiere, έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42

H Αίθουσα Τέχνης ART ZONE 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Θέμη Ξυδιά με τίτλο A la lumiere.

 

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 Απριλίου στις 7 μ.μ.

 

 

xydiasΗ ζωγραφική του Θέμη Ξυδιά έχει καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, αποτελούμενη από καθημερινές σκηνές δρόμου και πορτρέτα, εικόνες που είναι βασισμένες σε αναμνήσεις από τα ταξίδια του. O ίδιος έζησε για αρκετά χρόνια στο Παρίσι και ως επί το πλείστον η θεματική της ζωγραφικής του επηρεάζεται από αυτή τη βιωματική σχέση που είχε με την συγκεκριμένη πόλη. Κύριο χαρακτηριστικό στις συνθέσεις του αποτελεί η ανάδειξη του φωτός και των διαβαθμίσεών του, μέσα από το οποίο γεννιούνται και διαμορφώνονται οι σκηνές. Με βάση αυτό, ο Θέμης Ξυδιάς οδηγείται στην απόδοση μιας ιδιαίτερης ατμόσφαιρας. Ο καλλιτέχνης αναμειγνύει με εμφανή επιδεξιότητα το χρώμα αποτυπώνοντας τόσο την ανθρώπινη φιγούρα, όσο και τον περιβάλλοντα χώρο με εντυπωσιακό τρόπο. Πρωτότυποι χρωματισμοί δημιουργούν, μέσα από ένα παιχνίδι φωτισμών και σκιάσεων, ένα φωτορεαλιστικό αποτέλεσμα. Η ψευδαίσθηση του πρωινού φωτός υποδηλώνει μια νοσταλγική και ρομαντική διάθεση και στιγμιότυπα, στα οποία πρωταγωνιστεί το διάχυτο μεσημεριανό φως, διακατέχονται από ένα ήρεμο κλίμα. Ζωηρές αντανακλάσεις και αντιθέσεις χαρακτηρίζουν τα βροχερά τοπία του και τις βόλτες σε σοκάκια, στιγμιαίες απολαύσεις που περνάνε μέσω του πινέλου στην αιωνιότητα. Η σειρά αυτή των έργων του συνδιαλέγεται με μεγάλα και επιβλητικά πορτρέτα ανθρώπων που έχει συναντήσει. Άκρως αποκαλυπτικά, τα γιγαντιαία πρόσωπά του αποπνέουν μια εσωτερική δύναμη, στέκονται ‘γυμνά’ μπροστά στον θεατή και μοιράζονται μαζί του σκέψεις και συναισθήματα. Πρόσωπα μικρών παιδιών, ηλικιωμένοι και άντρες με εμφανή προσωπικά βιώματα, μπλέκονται με τις σκηνές καθημερινότητας δημιουργώντας έναν διάλογο με αναφορά την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τους προβληματισμούς της.

 

 

 

Θέμης Ξυδιάς

 

XYDIAS

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Θέμης Ξυδιάς σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια των Αθηνών και του Βristol. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες (Unilever, L’oreal) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2008 μετέβη στο Παρίσι, όπου σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts) με δασκάλους τους Gilles MARREY, Jean - Marc THOMMEN, Antoine BENARD - NIORE και Fabienne OUDART. Μετά από έναν εντατικό κύκλο σπουδών επιστρέφει στην Ελλάδα και από τότε αφιερώνεται στη ζωγραφική. Η τέχνη του είναι παραστατική, ενω τα θέματά του είναι όλα ανθρωποκεντρικά, βασισμένα σε αναμνήσεις από τα ταξίδια του, άλλοτε προσωπογραφίες και άλλοτε σκηνές δρόμου, πολλά από αυτά με κάποιο κοινωνικό προβληματισμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Το Δένδρο της ζωής: έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου στη γκαλερί 7
06.10.2016 11:49
Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την 2η ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Το Δένδρο της ζωής…».
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Athens Matters TOo: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
07.07.2016 14:59
H γκαλερί Art Zone 42 διοργανώνει και εγκαινιάζει εν μέσω καλοκαιριού, την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ., μια ιδιαίτερη ομαδική έκθεση με τίτλο Athens Matters T0o.
On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42
10.06.2016 14:19
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.