Το εικαστικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου με τίτλο «Κοινή Θέα»,  παρουσιάζει δυο νέες δράσεις

… στις 15 και 16 Μαρτίου 2013.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Μαρτίου 2013, στις 19.30, θα παρουσιαστεί στο κτίριο Τσίλλερ, η περφόρμανς της Δανάης Ανεσιάδου με τίτλο «O!meleta», ενώ την επόμενη ημέρα στις 18.00-21.00, θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση της Ίριδας Τουλιάτου, καθώς και συνεργασία της με ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή από την ΕΡΑ 2, στο θέατρο Rex.

Δανάη Ανεσιάδου – O!meleta
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 7:30 μμ, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου Κοινή Θέα, η εικαστικός και περφόρμερ Δανάη Ανεσιάδου θα παρουσιάσει την in situ περφόρμανς O!meleta. Η καλλιτέχνις για μια και μοναδική βραδιά καλεί το κοινό να την ακολουθήσει σε μια αντισυμβατική θέαση του Εθνικού Θεάτρου, στο κτίριο Τσίλλερ. Η δουλειά της Δανάης Ανεσιάδου θα μπορούσε να περιγραφεί ως η «ζωντανή» εκδοχή μιας ταινίας πειραματικού κινηματογράφου. Εμπνέεται από τον κινηματογράφο και συγχρόνως χρησιμοποιεί την θεατρική συνθήκη για να δημιουργήσει μια περφόρμανς ειδικά για το Εθνικό Θέατρο. Όπως ακριβώς στις πιο επιτυχημένες θεωρίες συνωμοσίας, συνδέει και αντιπαραθέτει ετερογενή στοιχεία – γεγονότα, μύθους, κουτσομπολιά από τον χώρο της υψηλής αλλά και της μαζικής κουλτούρας, αυτοβιογραφικές ιστορίες – και πολλές αναφορές για να δημιουργήσει ένα έργο πολυεπίπεδο όπου η αποσπασματικότητα και το επιφανειακό χάος στηρίζεται σε ένα καλά στημένο σενάριο. Χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, νέο και ήδη υπάρχον υλικό, συνεργάζεται δημιουργικά με ταλαντούχους ανθρώπους που συναντά και δημιουργεί τελικά  ένα απόλυτα ιδιοσυγκρασιακό έργο.

Η είσοδος στην περφόρμανς είναι δωρεάν. Σημείο συνάντησης, το parking του Εθνικού Θεάτρου στην οδό Κουμουνδούρου.

Ίρις Τουλιάτου –  Solus Rex
Το Σάββατο 16 Μαρτίου 6-9μμ, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου Κοινή Θέα, η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου παρουσιάζει στο φουαγέ και στο μπαρ του θεάτρου Rex την in situ εγκατάσταση Solus Rex. Ξεκινώντας πάντα από έρευνα αρχείου, η Ίρις Τουλιάτου δημιουργεί έργα που κινούνται στα όρια μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας. Το θέατρο Rex, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του αποτελούν την πρώτη ύλη της εγκατάστασης που επικεντρώνεται στο μπαρ του θεάτρου. Την ημέρα των εγκαινίων θα εκπέμπεται ζωντανά στο φουαγέ του Rex, και στη συνέχεια της έκθεσης ηχογραφημένα, ραδιοφωνική εκπομπή που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Τουλιάτου με την εκπομπή Αρχείο του Σιδερή Πρίντεζη που μεταδίδεται από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας κάθε Σάββατο 6-8μμ. Πρόκειται για μια ραδιοφωνική αφήγηση βασισμένη στο θεατρικό και δισκογραφικό αρχείο με κύρια αναφορά το 1956, χρονιά, μεταξύ άλλων, της συναυλίας του Dizzy Gillespie στο Rex. Ο Gillespie είχε αποθεωθεί τότε από την νεολαία παρά το έντονα αντιαμερικανικό κλίμα της εποχής. Δεδομένου δε ότι η συγκεκριμένη συναυλία ήταν μέρος επίσημης αποστολής του State Department, η Τουλιάτου επιχειρεί ενδιαφέροντες συσχετισμούς και θέτει διαχρονικά ερωτήματα για την πολυεπίπεδη, στενή και συχνά αντιφατική σχέση τέχνης και πολιτικής. Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Σιδερή Πρίντεζη και Δημήτρη Παπαδάτο.