Το Kinitiras Studio διοργανώνει σεμινάριο με εισηγητή τον Δημήτρη Μπαβέλλα και το γενικότερο τίτλο…

… «Σκηνοθεσία Κινηματογράφου – Κατασκευάζοντας μια Ταινία», για 12 συναντήσεις.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι το γύρισμα και η ολοκλήρωση μιας ταινίας από τους μαθητές. Όσοι συμμετάσχουν θα περάσουν από όλα τα στάδια της παραγωγής ενός φιλμ, μπρος και πίσω από την κάμερα: Συγγραφή σεναρίου, προετοιμασία, γύρισμα και αποπεράτωση μιας ταινίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο μαθητής θα μπορεί να βάλει τη δική του οπτική σε μια κινηματογραφική ταινία/σκηνή ασχολούμενος με όλα τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (διεύθυνση ηθοποιών στο φακό, σκηνοθετική προσέγγιση, καλλιτεχνική διεύθυνση κ.τ.λ.). Κάθε μαθητής δηλαδή θα μπορεί να αποκτήσει την εμπειρία της κατασκευής μια ταινίας, ενώ στο τέλος του σεμιναρίου, θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα αλλά και μια πρωτογενή, προσωπική εμπειρία για το πώς γίνεται μια ταινία.

Παράλληλα με την προετοιμασία για το γύρισμα των ταινιών, θα γίνουν κάποια εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου,  καθώς και παρουσιάσεις με καλεσμένους από τον χώρο του σινεμά τους ηθοποιούς Μαρία Σκουλά και  Ερρίκο Λίτση.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα από το αν είναι αρχάριος ή έχει κάποια εμπειρία στο αντικείμενο.

Τα βασικά Στάδια του σεμιναρίου περιλαμβάνουν:
•    Γραφή Σεναρίου/Σεναρίων που πρόκειται να γυριστούν
•    Ντεκουπάζ/Shooting Script-Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας
•    Προπαραγωγή-Προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας, ανεύρεση χώρων, πρόβες με τους ηθοποιούς, τεχνικές απαιτήσεις, τελικές αλλαγές
•    Γύρισμα της ταινίας
•    Μοντάζ/Αποπεράτωση
•    Προβολή της ταινίας

Δημήτρης Μπαβέλλας
Ο Δημήτρης Μπαβέλλας γεννήθηκε στο Νέο Κόσμο. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και έλαβε σεμινάρια υποκριτικής από τον Δημήτρη Μαυρίκιο στο «Θέατρο των Αλλαγών». Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ (“A Northern Beauty”), βιντεοκλίπ, τηλεοπτικές εκπομπές, εταιρικά βίντεο κ.α. Ακόμη, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως μουσικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς “Flash 96.1” και «Μελωδία».  Το 2005 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σκηνοθεσίας στο εξωτερικό από το ΙΚΥ. Το 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη σκηνοθεσία στο Northern Film School (Leeds, UK).  Το 2009 σκηνοθέτησε την πρώτη του θεατρική παράσταση με τίτλο «ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα» η οποία ανέβηκε στο 104 Θέατρο Κέντρο Λόγου και Τέχνης. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην αποπεράτωση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο Runaway Day. Στην ταινία παίζουν, ανάμεσα σε άλλους, οι Μαρία Σκουλά, Μάκης Παπαδημητρίου, Ερρίκος Λίτσης, Υβόννη Μαλτέζου και ο Χρήστος Στέργιογλου.

Φιλμογραφία: Θετικό; (8’, HD, 2010),  Πίσω από τις γρίλιες (17’, 35mm, 2009), anticlockwise (8’, 35mm, 2007), A Northern Beauty (ντοκιμαντέρ, συν-σκηνοθεσία, Dvcam, 60’, 2006), Φύλακας Άγγελος (35 mm, 15’, 2004), Φώτα (συν-σκηνοθεσία, 35 mm, 11’, 2002), αγοραφοβία (16 mm, 10’, 2001)