Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Γκιλγκαμές, από τη θεατρική ομάδα Ρόδα

Γκιλγκαμές, από τη θεατρική ομάδα Ρόδα

Η ομάδα Ρόδα παρουσιάζει τη νέα της θεατρική παραγωγή με τίτλο «Γκιλγκαμές», λόγω του…

… ομώνυμου θεμελιώδους Βαβυλωνιακού Έπους. Οι παραστάσεις θα διεξάγονται από την Κυριακή 3 Μαρτίου έως και την Κυριακή 7 Απριλίου 2013, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20.30, στην αίθουσα 3Α


Γκιλγκαμές:
Το μεγάλο Βαβυλωνιακό Έπος

Ο Γκιλγκαμές, βασιλιάς της πόλης της Μεσοποταμίας Ουρούκ που τα ερείπιά της έχουν εντοπιστεί στο σημερινό Ιράκ, υποτίθεται πως ήταν τρισέγγονος του Νώε. Το έπος που περιγράφει τις περιπέτειές του, θεωρείται το παλαιότερο ποίημα της ανθρωπότητας. Στην αφήγησή του διαπλέκονται δεκάδες ιστορίες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στις μυθολογίες άλλων λαών, όπως των Εβραίων και των Ελλήνων.


Το έπος που διηγείται τη ζωή του Γκιλγκαμές είχε επιβιώσει μέσα στις χιλιετίες στην προφορική μνήμη των λαών τις Καυκασίας μέσα από τις απαγγελίες των ασόκ, των παραδοσιακών αφηγητάδων. Έξαφνα, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ανασκαφές στην αρχαία Βαβυλώνα τις πρώτες πήλινες πλάκες σε σφηνοειδή γραφή πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένο το πρωτότυπο κείμενο , ίδιο σχεδόν λέξη προς λέξη, όπως είχε διασωθεί με το προφορικό λόγο. Πινακίδες που βρέθηκαν από τότε σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα του έργου. Μέχρι σήμερα έχουν ανασυνταχθεί τρεις διαφορετικές εκδοχές του, η λεγόμενη Βαβυλωνιακή, η Σουμεριακή και η Ασσυριακή. Για την απόδοση από τη ΡΟΔΑ το έργο διαπλάστηκε σε μορφή θεατρική, μεταφρασμένο και διασκευασμένο ανάλογα.


Θέατρο Ρόδα:

Από το 1991 η σκηνοθέτις Μαρία Περετζή δημιουργεί μία παράδοση που υπηρετεί το Θέατρο του Ιερού. Στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, η παράδοση αυτή έχει επιβιώσει και ανθίσει σε διαφορετικές μορφές όπως το Θέατρο ΝΟ, το παραδοσιακό κινεζικό θέατρο, σε αφηγήσεις της «Ραμαγιάνα» στο Μπαλί και αλλού.
Το Θέατρο ΡΟΔΑ είναι μια μορφή που κινείται στα πλαίσια της Δυτικής κουλτούρας και χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα για την απόδοση των θεατρικών δρώμενων. Ακολουθώντας το Θεμελιακό Μύθο, επιλέγει το ρεπερτόριό του από τους μεγάλους μύθους και τα ιερά κείμενα που, μέσα στους αιώνες, έχουν διαποτίσει τα κύτταρα των μεγάλων πολιτισμών της ανθρωπότητας.


Πέρα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η δουλειά του Θεάτρου ΡΟΔΑ, που με τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια σύγχρονη θεατρική παράδοση, έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο παγκόσμιο ρεπορτάζ του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CNN. Από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ κυκλοφορεί το βιβλίο της Ιφιγένειας Μακρή «Θέατρο ΡΟΔΑ - Κινούμενοι Καθρέφτες», στο οποίο μέσα από τις περιγραφές των συντελεστών της ΡΟΔΑ και της αφηγήτριας, χαράζεται ο άξονας που κινείται το Ιερό Θέατρο της Μαρίας Περετζή.


Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή
Κείμενο: Δημήτρης Περετζής / Μαρία Περετζή
Σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής
Μουσική:
Τάκης Πατερέλης / Πία Πιερράκου                     

Δημήτρης Γασπαράτος / Γιώργος Ταμπάκης             
Γιώργος Ντούνης / Μαρία Περετζή  
                  

Πάτυ Παπαγεωργίου / Ιουλία Βεντίκου
Κοστούμια:
Μαρία Περετζή / Ιουλία Βεντίκου                     

Βίκυ Τσέλιου / Αθηνά Παπαφώτη                      

Άννα Κυπραίου / Μαρία Τσούγκα
Χορικά: Μαρία Περετζή
Ηχητικά: Δημήτρης Γασπαράτος / Ηλίας Πιλάτος
Φωτογραφία: Φώτης Τραγανουδάκης / Μαρίζα Πελεκάνου, Ορφέας Περετζής
Φωτισμός: Μαρία Περετζή /  Δημήτρης Νέλλας
Μακιγιάζ: Πάτυ Παπαγεωργίου / Ιουλία Βεντίκου , Δήμητρα Παπαδημητρίου

Παίζουν:        
Γκιλγκαμές -  Δημήτρης Γασπαράτος
Ενκιντού -  Γιώργος Κωστογιάννης
Αφηγητής -  Σταύρος Κάππας
Ιστάρ -  Ιουλία Βεντίκου
Σάμχατ -  Εύα Αυλίδου
Χουμπαμπά, Νώε – Σταμάτης Λόγος
Σάμας – Νίκος Τσιουμπλεκτσής
Νινσούν – Άννα Κυπραίου
Φίδι – Κωνσταντίνα Μπαξεβάνη
Ουρσαναμπί – Δημήτρης Νέλλας


Χοροί:
Αλέξανδρος Μπάτσης
Γιώργος Ντούνης / Μαρίζα Πελεκάνου
Πάτυ Παπαγεωργίου / Γιάννης Καλημέρης
Γιάννης Αγγέλης / Αθηνά Παπαφώτη
Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή / Μαρία Τσούγκα
Βίκυ Τσέλιου / Δήμητρα Παπαδημητρίου
Πία Πιερράκου / Χρυσούλα Μπλέτσα

Σχετικές ειδήσεις
Δάφνες και Πικροδάφνες, από τη Θεατρική Ομάδα ENIGMA στο Θέατρο Αμαλία
10.02.2017 15:35
Τη διαχρονική πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Enigma από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αμαλία, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόγραμμα της Ομάδας Νάμα για την θεατρική περίοδο 2016-2017
26.08.2016 10:53
Η θεατρική Ομάδα Νάμα της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου την φετινή θεατρική περίοδο για πρώτη φορά θα δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο θέατρα με τέσσερις παραστάσεις.
Τρωάδες, Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα Λέρου
22.08.2016 17:03
Η Θεατρική ομάδα Λέρου παρουσιάζει για πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια ζωής και δράσης, αρχαία τραγωδία. Το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα, τιμώντας και την ίδια, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα “πνευματικά” που έχει χαρίσει και συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα και με γενναιοδωρία στην ομάδα μας από το ξεκίνημα της.
Ο Έρωτας & το Ψέμα, από την Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑμεΑ»
08.07.2016 11:44
Η Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑμεΑ», σάς προσκαλεί την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 και ώρα 8:00μμ, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» – Δημαρχείο Αργυρούπολης όπου θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Έρωτας & το Ψέμα».
Αλκιβιάδης άγιος, από την ομάδα Ρόδα στο Φεστιβάλ Κηφισιάς 2016
07.07.2016 12:12
Η θεατρική ομάδα Ρόδα παρουσιάζει την παράσταση Αλκιβιάδης άγιος, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή, στις 18 και 19 Ιουλίου 2016, στο Ζηρίνειο Δημοτικό Στάδιο.