Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα Έλεγα αν Είχα Φωνή; Έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Τι θα Έλεγα αν Είχα Φωνή; Έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset) εγκαινιάζει την έκθεση “Τι θα Έλεγα αν Είχα Φωνή;” την πρώτη …

έκθεση της σειράς Δικαίωμα Αρχείου την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013.


Πέμπτη 7 Μαρτίου, 2013 Σκοπός της σειράς που επιμελείται η θεωρητικός τέχνης Ελπίδα Καραμπά, είναι να αξιοποιήσει το αρχείο του iset ως ανοιχτή πλατφόρμα παραγωγής σύγχρονης τέχνης και λόγου γύρω από το αυτό.

Στα πλαίσια της σειράς καλούνται καλλιτέχνες να μελετήσουν το αρχείο του iset. Τα έργα, το έντυπο και λοιπό υλικό που θα προκύπτει από αυτή τη διαδικασία θα προέρχεται από το περιεχόμενο του αρχείου και θα επιστρέφει σε αυτό ως νέο υλικό, εμπλουτίζοντας και ανοίγοντάς το σε νέες θεωρήσεις.


Το πρόγραμμα προωθεί τις διευρυμένες προθέσεις του αρχείου του iset, το οποίο δεν είναι απλά μια δομή υποδοχής στοιχείων, αλλά ένας φορέας που παράγει νέο τεκμηριωτικό υλικό, καλλιτεχνικό έργο , ερευνητικά προγράμματα.


Στην πρώτη έκθεση παρουσιάζεται η εργασία των καλλιτεχνών Νίκου Αρβανίτη, Μαίρης Ζυγούρη και Γιώτας Ιωαννίδου .


Ο Νίκος Αρβανίτης μελετά το οπτικοακουστικό υλικό του αρχείου, επιλέγει από αυτό ‘σιωπές’, παύσεις της ομιλίας καλλιτεχνών από συνεντεύξεις, μονογραφίες, αφιερώματα και δημιουργεί μια οπτικοηχητική εγκατάσταση.
Η Μαίρη Ζυγούρη εδώ και κάποια χρόνια μελετά το αρχείο της Μαρίας Καραβέλα, με την οποία είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία και μοιράστηκε την αγωνία της να περισώσει ότι είχε απομείνει από το αρχείο της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από αυτό κάηκε σε πυρκαγιά το 1996. Η Ζυγούρη αξιοποιεί το υλικό του iset, για τη βίντεοεγκατασταση της, συμπληρώνοντάς το με δεδομένα της δικής της προσωπικής δουλειάς.

 

Η Γιώτα Ιωαννίδου ερευνά τα ταραγμένα χρόνια μεταξύ 1967-1974 και πιο συγκεκριμένα προσπαθεί να εντοπίσει εκθέσεις οι οποίες τερματίστηκαν εσπευσμένα. Με αφορμή αυτό το υλικό, οργανώνει μια επιτελεστική διάλεξη συνδέοντας τα συμβάντα του παρελθόντος με τωρινά φαινόμενα.

 


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο πλαίσιο της ενότητας “Διάλογοι”, θα διοργανωθούν συζητήσεις μεταξύ των καλλιτεχνών, θεωρητικών και κοινού.
 

Σχετικές ειδήσεις
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη γκαλερί Belgravia στο Λονδίνο
13.09.2016 13:28
Τέσσερις Ελληνίδες ζωγράφοι θα εκθέσουν έργα τους, κυρίως παραστατικά, στην BELGRAVIA GALLERY στο Λονδίνο από 3 έως 31 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 6:00 – 9:00 μ.μ.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.