Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset) εγκαινιάζει την έκθεση “Τι θα Έλεγα αν Είχα Φωνή;” την πρώτη …

έκθεση της σειράς Δικαίωμα Αρχείου την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013.

Πέμπτη 7 Μαρτίου, 2013 Σκοπός της σειράς που επιμελείται η θεωρητικός τέχνης Ελπίδα Καραμπά, είναι να αξιοποιήσει το αρχείο του iset ως ανοιχτή πλατφόρμα παραγωγής σύγχρονης τέχνης και λόγου γύρω από το αυτό.

Στα πλαίσια της σειράς καλούνται καλλιτέχνες να μελετήσουν το αρχείο του iset. Τα έργα, το έντυπο και λοιπό υλικό που θα προκύπτει από αυτή τη διαδικασία θα προέρχεται από το περιεχόμενο του αρχείου και θα επιστρέφει σε αυτό ως νέο υλικό, εμπλουτίζοντας και ανοίγοντάς το σε νέες θεωρήσεις.

Το πρόγραμμα προωθεί τις διευρυμένες προθέσεις του αρχείου του iset, το οποίο δεν είναι απλά μια δομή υποδοχής στοιχείων, αλλά ένας φορέας που παράγει νέο τεκμηριωτικό υλικό, καλλιτεχνικό έργο, ερευνητικά προγράμματα.

Στην πρώτη έκθεση παρουσιάζεται η εργασία των καλλιτεχνών Νίκου Αρβανίτη, Μαίρης Ζυγούρη και Γιώτας Ιωαννίδου.

Ο Νίκος Αρβανίτης μελετά το οπτικοακουστικό υλικό του αρχείου, επιλέγει από αυτό ‘σιωπές’, παύσεις της ομιλίας καλλιτεχνών από συνεντεύξεις, μονογραφίες, αφιερώματα και δημιουργεί μια οπτικοηχητική εγκατάσταση.
Η Μαίρη Ζυγούρη εδώ και κάποια χρόνια μελετά το αρχείο της Μαρίας Καραβέλα, με την οποία είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία και μοιράστηκε την αγωνία της να περισώσει ότι είχε απομείνει από το αρχείο της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από αυτό κάηκε σε πυρκαγιά το 1996. Η Ζυγούρη αξιοποιεί το υλικό του iset, για τη βίντεοεγκατασταση της, συμπληρώνοντάς το με δεδομένα της δικής της προσωπικής δουλειάς.

Η Γιώτα Ιωαννίδου ερευνά τα ταραγμένα χρόνια μεταξύ 1967-1974 και πιο συγκεκριμένα προσπαθεί να εντοπίσει εκθέσεις οι οποίες τερματίστηκαν εσπευσμένα. Με αφορμή αυτό το υλικό, οργανώνει μια επιτελεστική διάλεξη συνδέοντας τα συμβάντα του παρελθόντος με τωρινά φαινόμενα.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο πλαίσιο της ενότητας “Διάλογοι”, θα διοργανωθούν συζητήσεις μεταξύ των καλλιτεχνών, θεωρητικών και κοινού.