Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Τι θα Έλεγα αν Είχα Φωνή; Έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Τι θα Έλεγα αν Είχα Φωνή; Έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset) εγκαινιάζει την έκθεση “Τι θα Έλεγα αν Είχα Φωνή;” την πρώτη …

έκθεση της σειράς Δικαίωμα Αρχείου την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013.


Πέμπτη 7 Μαρτίου, 2013 Σκοπός της σειράς που επιμελείται η θεωρητικός τέχνης Ελπίδα Καραμπά, είναι να αξιοποιήσει το αρχείο του iset ως ανοιχτή πλατφόρμα παραγωγής σύγχρονης τέχνης και λόγου γύρω από το αυτό.

Στα πλαίσια της σειράς καλούνται καλλιτέχνες να μελετήσουν το αρχείο του iset. Τα έργα, το έντυπο και λοιπό υλικό που θα προκύπτει από αυτή τη διαδικασία θα προέρχεται από το περιεχόμενο του αρχείου και θα επιστρέφει σε αυτό ως νέο υλικό, εμπλουτίζοντας και ανοίγοντάς το σε νέες θεωρήσεις.


Το πρόγραμμα προωθεί τις διευρυμένες προθέσεις του αρχείου του iset, το οποίο δεν είναι απλά μια δομή υποδοχής στοιχείων, αλλά ένας φορέας που παράγει νέο τεκμηριωτικό υλικό, καλλιτεχνικό έργο , ερευνητικά προγράμματα.


Στην πρώτη έκθεση παρουσιάζεται η εργασία των καλλιτεχνών Νίκου Αρβανίτη, Μαίρης Ζυγούρη και Γιώτας Ιωαννίδου .


Ο Νίκος Αρβανίτης μελετά το οπτικοακουστικό υλικό του αρχείου, επιλέγει από αυτό ‘σιωπές’, παύσεις της ομιλίας καλλιτεχνών από συνεντεύξεις, μονογραφίες, αφιερώματα και δημιουργεί μια οπτικοηχητική εγκατάσταση.
Η Μαίρη Ζυγούρη εδώ και κάποια χρόνια μελετά το αρχείο της Μαρίας Καραβέλα, με την οποία είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία και μοιράστηκε την αγωνία της να περισώσει ότι είχε απομείνει από το αρχείο της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από αυτό κάηκε σε πυρκαγιά το 1996. Η Ζυγούρη αξιοποιεί το υλικό του iset, για τη βίντεοεγκατασταση της, συμπληρώνοντάς το με δεδομένα της δικής της προσωπικής δουλειάς.

 

Η Γιώτα Ιωαννίδου ερευνά τα ταραγμένα χρόνια μεταξύ 1967-1974 και πιο συγκεκριμένα προσπαθεί να εντοπίσει εκθέσεις οι οποίες τερματίστηκαν εσπευσμένα. Με αφορμή αυτό το υλικό, οργανώνει μια επιτελεστική διάλεξη συνδέοντας τα συμβάντα του παρελθόντος με τωρινά φαινόμενα.

 


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο πλαίσιο της ενότητας “Διάλογοι”, θα διοργανωθούν συζητήσεις μεταξύ των καλλιτεχνών, θεωρητικών και κοινού.
 

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη γκαλερί Belgravia στο Λονδίνο
13.09.2016 13:28
Τέσσερις Ελληνίδες ζωγράφοι θα εκθέσουν έργα τους, κυρίως παραστατικά, στην BELGRAVIA GALLERY στο Λονδίνο από 3 έως 31 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 6:00 – 9:00 μ.μ.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.
Massage the History: ομαδική έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
11.01.2016 14:21
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 την ομαδική έκθεση Massage the History - Iστορικό τεκμήριο & καλλιτεχνική πρακτική.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο
30.10.2015 11:56
Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ), συμμετέχοντας στον εορτασμό των 150 χρόνων του Νεότερου Λαυρίου και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής*, εκθέτει έργα της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο.
Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής: έκθεση στην Πινακοθήκη Αθηναίων
29.10.2015 17:00
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου μας προσκαλούν στα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.