Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Δύο αιώνες Ρωσικής Μουσικής για Βιολί και Πιάνο: Συναυλία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Δύο αιώνες Ρωσικής Μουσικής για Βιολί και Πιάνο: Συναυλία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη παρουσιάζει τη συναυλία «Δύο αιώνες Ρωσικής Μουσικής για Βιολί και Πιάνο »

στις 14 Μαρτίου 2013.


Το πρόγραμμα της συναυλίας αυτής περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα Ρώσσων συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα και συγκεκριμένα των Tchaikovski, Rachmaninoff, Medtner, Schnittke  και Silvestrov.

 

Ο τόσο δημοφιλής στο ευρύ κοινό Tchaikovski (1840-1893), με τις υπέροχες μελωδίες και την πολύχρωμη ενορχήστρωση, στέκεται μοναδικά και μοναχικά ίσως στη ρωσική μουσική του ρομαντισμού, ενώ το χάρισμα του Rachmaninoff(1873-1943) για τις σχεδόν ατέρμονες μελωδικές γραμμές από τις οποίες η μελαγχολία δεν λείπει για πολύ, τον αναδεικνύει σε κορυφαίο συνθέτη του όψιμου ρωσικού 19ου αιώνα.    
 

O Νikolai Medtner (1880-1951), σύγχρονος και φίλος του Rachmaninoff, γράφει κυρίως μουσική για πιάνο με σαφείς επιρροές από το γερμανικό Ρομαντισμό. Με το έργο του δηλώνει πίστη στις αρχές του τονικού συστήματος και αντιτίθεται στις μοντέρνες καινοτομίες της εποχής του. Ο Alfred Schnittke (1934-1998), επηρεασμένος από το δωδεκαφθογγισμό αλλά και έχοντας αφομοιώσει τη Γερμανική και τη Ρωσική μουσική παράδοση φτιάχνει ένα βαθυστόχαστο έργο με μυστικιστική διάθεση και θρησκευτικότητα.O Valentyn Silvestrov , τέλος, 75 ετών σήμερα, λέει για τον εαυτό του: “Δεν δημιουργώ Νέα Μουσική . Η Μουσική μου είναι μία αντανάκλαση και μία ηχώ αυτού που ήδη υπάρχει”. Με παραδοσιακές τεχνικές δημιουργεί ένα μαγικό κόσμο μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης και δύναμης, με αποτέλεσμα ιδιαίτερο και εκπληκτικό.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

«Δύο αιώνες ρωσικής μουσικής για βιολί και πιάνο»

Α ΜΕΡΟΣ

• Alfred Schnittke: Σουίτα σε παλιό στυλ για βιολί και πιάνο.
             I. Pastorale
             II. Ballet
             III. Minuet
             IV. Fugue
       V. Pantomime

• Valentyn Silvestrov: "Post Scriptum", σονάτα για βιολί και πιάνο.
I. Largo-Allegro
II. Andantino
III. Allegro Vivace, con moto


Β ΜΕΡΟΣ

• Νιkolai Medtner: Σονάτα για βιολί και πιάνο, Νο.1
I. Canzona
II. Danza
III. Ditirambo

• Pyotr Tchaikovsky: "Méditation" σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο, op.42 no.1
Andante molto cantabile

• Sergei Rachmaninoff: "Vocalise" για βιολί και πιάνο, op.34 no.14
Lentamente


Βιολί: Παντελής Σταματέλος   Πιάνο: Κωνσταντίνα Γύφτουλα-Πολύδωρα

 


Κωνσταντίνα Γύφτουλα - Πολύδωρα


                            
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών κοντά στους Τέρψη Χαλιάσσα και Άρη Γαρουφαλλή. Το 1992 κέρδισε Α’ Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων. Αποφοίτησε το 1997 από το Εθνικό Ωδείο, με δίπλωμα σολίστ, με το βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Α‘ Βραβείο.

 

Από το 1998 έως το 2001 συνεχίζει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο Master in Performance Studies, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του Trinity College of Music του Λονδίνου στο ομώνυμο Kολλέγιο, με τον Simon Young. Το 2002 φοιτά στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής κοντά στον Andrew Ball ως υπότροφος του Βασιλικού Κολλεγίου καθώς και του Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, αποφοιτώντας με το Postgraduate Diploma in Accompaniment. Τις πιανιστικές της σπουδές ολοκληρώνει κατά  τα επόμενα χρόνια κοντά στους Peter Frankl, Martino Τirimo και Valery Sagaidatchny.

 

Έχει διακριθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς John Hallford Bach Prize 1999, Leonard Smith Duo Prize 2000, Parkhouse Award 2003, Perrenoud Foundation International Music Competition 2010  και έχει ηχογραφήσει για το 3ο Πρόγραμμα. Επιπλέον έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Ελβετία ενώ τακτικά προσκαλείται σε μουσικά φεστιβάλ και δίνει συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Hypérion Chamber Orchestra, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ, την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, τη Sinfonietta Αθηνών και  την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως οι: Christopher Warren Green, Νίκος Χαλιάσας, Ανδρέας Πυλαρινός, Παναγιώτης Διαμαντής και Γιώργος Αραβίδης.

 

Η Κωνσταντίνα είναι απόφοιτος και υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 διδάσκει στα Γυμνάσια και Λύκεια Σχολεία του Αρσακείου Ψυχικού.

 

Παντελής Σταματέλος


Ο Παντελής Σταματέλος σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών με τον Τάτση Αποστολίδη. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ζωγραφική με τον Γλύπτη-Ζωγράφο Κώστα Αργύρη. Συνέχισε τις μουσικές  σπουδές του με υποτροφία της Βελγικής Κυβέρνησης στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών με την διάσημη βιολονίστα  Lola Bobesko.         


Ως κορυφαίος έλαβε μέρος στη Συμφωνική Ορχήστρα της  ΕΟΚ σε συναυλίες στο Βερολίνο, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Ως πρώτο βιολί του κουαρτέτου εγχόρδων "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" και ως σολίστ έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,στα αφιερώματα για τον Beethoven και τον Kurt Weil, σε ρεσιτάλ, ως συνεργάτης της "Καμεράτα" κ.λ.π.. Έχει εμφανισθεί σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και σε ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Έχει παρουσιάσει  σε ρεσιτάλ με την πιανίστα Δανάη Καρά έργα του 20ου αιώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. 


Υπήρξε μέλος του ''Ensemble de Solist de Bordeaux" και του συγκροτήματος "Mouvement 12"της Τουλούζης και ιδρυτικό  μέλος των συγκροτημάτων μπαρόκ μουσικής Sinfonia και "Ars in vivo". Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα εγχόρδων της ΕΛΣ την ορχήστρα εγχόρδων της ΚΟΑ και την ορχήστρα εγχόρδων  Σολιστ της Πάτρας». Είναι το πρώτο βιολί του  κουαρτέτου εγχόρδων OPERA QUATTRO.  Ηχογραφήσεις συναυλιών του έχουν μεταδοθεί από το Γ Πρόγραμμα. 


Το Μάιο του 2010 παρουσίασε σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση το κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Vaughan Williams με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Επίσης ηχογράφησε με το σύνολο Opera Quattro σε CD τη Μουσική για Έγχορδα του συνθέτη Γ, Χρυσοχέρη.Τον Απρίλιο του 2011 ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα σε συναυλία το έργο του  G. F. Telemann “ Twelve Fantasias for violin solo”   
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και από το 1998 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις Ζωγραφικής. Το 1998 στην Γκαλλερί ‘Χώρος Τέχνης 24’στην Αθήνα Το 1999 στην Αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος  Στάμος” στη Λευκάδα Το 2002 στο ‘Μικρό Βιβλιοπωλείο” των Εκδόσεων Γαβριηλίδη στην Αθήνα  Το 2003 στην Γκαλλερί “Χώρος Τέχνης 24” στην Αθήνα.Το 2005 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Το 2006 και 2007 στην Γκαλλερί “William James” στην Αθήνα. Το 2011 στο Φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.  Έχει επίσης λάβει μέρος σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Transcending Romanticism, συναυλία στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
09.02.2017 11:37
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 στη συναυλία με τίτλο Transcending Romanticism –Υπερβατικός Ρομαντισμός, με την Αμαλία Κουντούρη στο φλάουτο και τη Μυρτώ Ακρίβου στο πιάνο.
Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας: ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 16:32
Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Η Βασιλική Καρακώστα σε μία συναυλία Ελληνικής Δημοτικής μουσικής στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
18.10.2016 14:44
Η ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη το concerto δώδεκα κλασικών τραγουδιών της Ελληνικής δημοτικής και λαϊκής μουσικής παράδοσης, ενορχηστρωμένα με τον παγκόσμιο κλασικό ήχο.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
23.05.2016 13:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο των συναυλιών Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία V, επισκέπτεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, για μία συναυλία.
Aπό τον F. Chopin στον A. Piazzolla, με τον Σπύρο Μοσχόπουλο στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
24.03.2016 16:35
O διακεκριμένος σολίστ του πιάνου και συνθέτης Σπύρος Μοσχόπουλος, έρχεται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε μία συναυλία όπου θα συνδυάσει το λυρισμό και την ευαισθησία της μουσικής του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη, με το πάθος και το παλμό του tango nuevo.