Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Φιλοπούλου - Το ένστικτο του νερού, έκθεση στην Belgravia Gallery στο Λονδίνο

Μαρία Φιλοπούλου - Το ένστικτο του νερού, έκθεση στην Belgravia Gallery στο Λονδίνο

Η Μαρία Φιλοπούλου παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής «Το ένστικτο του νερού», στην Belgravia Gallery στο

... κέντρο του Λονδίνου από τις 15 Απριλίου 2013. 


Τα νέα έργα της είναι γεμάτα ευδαιμονία. Λουόμενοι βουτούν σε θάλασσες και σε βάθρες από καταρράκτες, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή. Για πρώτη φορά η ζωγράφος παρουσιάζει γυμνά μεγάλων διαστάσεων, εστιάζοντας στην ανθρώπινη φιγούρα ως κεντρικό στοιχείο. Ηλιοβασιλέματα από την Ύδρα, υποθαλάσσιες σπηλιές στη Μήλο, παραλίες στη Σέριφο συνθέτουν την αγαπημένη της «γεωγραφία».


Όψεις της Ελλάδας που διατηρούν ακέραιη τη διαχρονική της γοητεία: η ομορφιά του τοπίου, η ηδύτητα του καλοκαιριού, η δύναμη που έχει το νερό να χαλαρώνει το κορμί από όλες τις έγνοιες. Εικόνες έντονες, βιωματικές, που παραμένουν στο «οπλοστάσιο» του μυαλού μας για τις δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που τώρα διανύουμε. Το αιώνιο ελληνικό θέρος ποτέ δεν χάνει την δύναμή του.


Οι πίνακες της Φιλοπούλου – που πραγματοποίησε το 2009 αναδρομική έκθεση (με έργα των 20 τελευταίων χρόνων 1989-2009) και το 2011 την πιο πρόσφατη ατομική της στη γκαλερί Ζουμπουλάκη –επιβεβαιώνουν την αλήθεια ενός ιαπωνικού ρητού: είμαστε ένα τοπίο καμωμένο από όλα τα τοπία που έχουμε δει.

 


«Είναι σκηνές παραδείσου. Η ευεξία, η χαλάρωση, η ελευθερία, η ένωση με τη φύση, ο ερωτισμός που νιώθουν μέσα στο νερό προηγείται ή έπεται μιας δύσκολης εμπειρίας. Νομίζω ότι όλη η ύπαρξη είναι η λεπτή ισορροπία της επίγνωσης ότι οι ευτυχισμένες στιγμές είναι πολύτιμες και πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις εκτιμάμε. Ζωγραφίζω τα σύνορα της ευτυχίας, απομονωμένης από το πριν και το μετά. Δεν υπάρχει χρόνος, μόνο τόπος. Αγαπώ τη ζωή και προσπαθώ να έχω συναίσθηση κάθε μέρας που περνά.»


Μ.Φ.

 

Μαρία Φιλοπούλου


Η Μαρία Φιλοπούλου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα.


Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι, στην École Nationale Supérieur des Beaux -Arts με δάσκαλο τον Λεονάρντο Κρεμονίνι κατά την περίοδο 1984-88. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, κατά την περίοδο 1988-89 (λιθογραφία με δάσκαλο τον Αμπραχάμ Χαντάντ).


Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στη Βουλή των Ελλήνων και σε ιδιωτικά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έχει κάνει 17 ατομικές εκθέσεις, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ομαδικές στην Ελλάδα, στη Ρώμη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Βέλγιο, στην Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο, στο Πεκίνο, στη Μελβούρνη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Φλόριντα και στη Νέα Υόρκη.
 

 

Σχετικές ειδήσεις
C-Thru-GEOMETRY: Έκθεση της Στέλλας Πυλαρινού στην Chili Art Gallery
27.12.2016 12:06
Μια ματιά μέσα από γραμμές και σχήματα παρουσιάζει η Στέλλα Πυλαρινού στην ατομική έκθεση Ζωγραφικής «C-Thru-GEOMETRY» ‘See through lines and shapes’, που φιλοξενείται στην Chili Art Gallery στο Θησείο.
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με την ζωγράφο Μαρία Φιλοπούλου στον Ιανό
17.11.2016 12:42
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τη ζωγράφο των βιωμένων προσωπικών παραδείσων και των συνόρων της ευτυχίας, Μαρία Φιλοπούλου.
Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στη Myro Gallery
20.09.2016 12:12
Η Myrό Gallery βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει να παραβρεθείτε στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στην Κεντρική Αίθουσα της που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη γκαλερί Belgravia στο Λονδίνο
13.09.2016 13:28
Τέσσερις Ελληνίδες ζωγράφοι θα εκθέσουν έργα τους, κυρίως παραστατικά, στην BELGRAVIA GALLERY στο Λονδίνο από 3 έως 31 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 6:00 – 9:00 μ.μ.
Το αντίδοτο του νερού: έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου στο Παρίσι
04.05.2016 15:46
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Galerie Dutko, Île Saint Louis στο Παρίσι, η νέα έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου με τίτλο «Το αντίδοτο του νερού».