Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αχιλλέας Δρούγκας - Τρίτη Διάσταση: Έκθεση ζωγραφικής στον Εικαστικό Κύκλο

Αχιλλέας Δρούγκας - Τρίτη Διάσταση: Έκθεση ζωγραφικής στον Εικαστικό Κύκλο

Ο χώρος τέχνης «Εικαστικός Κύκλος» παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Αχιλλέα Δρούγκα

με τίτλο «Τρίτη Διάσταση»  από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου 2013.

 

Το 2009, όταν η Ελλάδα έμπαινε στη μεγάλη ‘κρίση’, η αναδρομική έκθεση του Αχιλλέα Δρούγκα έκλεινε το κύκλο μιας μακράς περιόδου νεοελληνικής ευδαιμονίας. Διαισθητικά, αυτή η αλλαγή, έχει απαθανατιστεί από το ζωγράφο, στον Μετεωρολόγο (2009), το τελευταίο έργο της έκθεσης, που ήταν μια εμπνευσμένη αυτοπροσωπογραφία του στο σκοτάδι με συμβολισμούς και αναφορές σε μια εποχή που παρέρχεται και στη νέα, που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και με ποιες συνέπειες στην Ελλάδα! Στην πρωτότυπη και ευφάνταστη ρεαλιστική ζωγραφική του Αχιλλέα Δρούγκα, θυμηθήκαμε ξανά τι σημαίνουν οι κλασικές διαχρονικές αξίες της αρμονίας  και της συμμετρίας, του κανόνα, της τάξης  και του μέτρου, της σκηνικής παρουσίας και της χρωματικής πανδαισίας.

 


Με την νέα τολμηρή ενότητα με τίτλο «Τρίτη Διάσταση», ο Αχιλλέας Δρούγκας, μας δείχνει πώς βιώνει την έννοια της κρίσης, ένας μεγάλος δάσκαλος της οπτικής ψευδαίσθησης και σπουδαίος ζωγράφος της εποχής μας. Ψαλιδισμένοι πίνακες, σκισμένες καρτ ποσταλ, γυρτές ανθογραφίες που φύγαν από το καρφί τους και θες να τις ισιώσεις, απειλούμενα τοπία, χαρακτηρίζουν μια νέα ενότητα ζωγραφικής, που θα αποκαλούσαμε ψυχολογικό ρεαλισμό. Πιστός στους κανόνες της οφθαλμαπάτης, ο Αχιλλέας Δρούγκας ζωγράφισε έργα ασυμμετρίας με τόσο πειστικό τρόπο, που δεν έχουμε ξαναδεί από καλλιτέχνη της γενιάς του. Όπως μάλιστα, παρατηρεί ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης, Καθηγητής στο ΔΠΘ, « [...] αυτά, δεν είναι απλά εντυπωσιακά παιχνίδια οπτικής αποπλάνησης αλλά και μια συνειρμική αντίδραση στα προβλήματα καθημερινότητας μέσα στην τετραετία της οικονομικής ‘κρίσης’ ... Κι εκείνο που πρέπει να εκτιμήσουμε στην νέα ενότητα του Δρούγκα είναι ότι κοντά στην ελευθερία που του δίνει η μαστοριά να ζωγραφίζει τις σχέσεις μορφής και ύλης, καθρεπτίζει απροσδόκητα συναισθήματα και ενστικτώδεις εντυπώσεις για τις σχέσεις και τις έννοιες των αντικειμένων».


 

Σχετικές ειδήσεις
Νέοι Ορίζοντες της Ζωγραφικής - Πρώτο Μέρος: Οι ταυτότητες των άλλων, έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα
12.12.2016 16:43
Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει την πρώτη ενότητα της τριλογίας Νέοι Ορίζοντες της Ζωγραφικής, η οποία έχει θέμα Οι ταυτότητες των άλλων.
Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά: Έκθεση – αφιέρωμα στην έπαυλη Τσιροπινά στη Σύρο
26.07.2016 16:36
Στο πλαίσιο του «Σύρος – Πολιτισμός 2016», θα πραγματοποιηθεί η κοινή έκθεση ζωγραφικής των Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη, «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά», με αφορμή τα 100 χρόνια της Έπαυλης Τσιροπινά.
Έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα στη Γκαλερί Σκουφά
19.05.2016 16:29
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.
Εικαστικό Πολύπτυχο: Ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο «ΓΙΑΠΙ»
11.05.2016 14:29
Η ΑΚΤ – ΕΙΝ διοργανώνει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γ. Γαβαλά, Κ. Δικέφαλου, Μ. Κελαϊδή και Β. Παπανδρέου με τίτλο «Εικαστικό Πολύπτυχο» από 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, στον Χώρο Εκδηλώσεων «ΓΙΑΠΙ» στο Κορωπί.
4 us only not: έκθεση της πλατφόρμας The ArtLoft
28.04.2016 12:42
Η εικαστική πλατφόρμα "TheArtLoft" παρουσιάζει την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 και ώρα 20:00 την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "4 us only not” στον εικαστικό πολυχώρο “The Loft”, στο κέντρο της Αθήνας.