Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Πασχαλίδου: Μια διαδραστική φωτογραφική εγκατάσταση στο Beton7

Μαρία Πασχαλίδου: Μια διαδραστική φωτογραφική εγκατάσταση στο Beton7

Tο Beton7 Gallery παρουσιάζει το έργο της Μαρίας Πασχαλίδου, μια διαδραστική φωτογραφική εγκατάσταση, ...

αυθαιρεσία

Ηχητική σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης
Προγραμματισμός & ανάπτυξη λογισμικού: Μαρίνος Κουτσομιχάλης

 

Το έργο της Μαρίας Πασχαλίδου, αυθαιρεσία, επιχειρεί να εξερευνήσει το χώρο ανάμεσα στο ‘τυχαίο’, το ‘μη τυχαίο’ ή και το ‘ατυχές’, την επιλογή και το σχεδιασμό τους, μέσα από επαναλαμβανόμενες πράξεις αφήγησης και συσχετισμών λόγου, φωτογραφικής εικόνας και ήχου.


Το έργο εμπνέεται από, αλλά και κινείται στον εύθραυστο όσο και απρόβλεπτο χώρο μεταξύ λόγου και εικόνας, έτσι όπως αυτός καταγράφεται στο έργο/βιβλίο της Louise Bourgeois “He disappeared into complete silence”.
Ένα ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα στους θεατές να διαδράσουν με φράσεις, παραφράσεις και λέξεις-κλειδιά που συνοδεύουν κάθε προβαλλόμενη φωτογραφική εικόνα, συμμετέχοντας έτσι σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης της ‘επιλογής’, της ‘τυχαίας επιλογής’, της ‘αναγκαιότητας’, της ‘αναποφασιστικότητας’ ή και της ‘αδιαφορίας’.


Η εγκατάσταση αυθαιρεσία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική αίθουσα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ως ένα από τα τρία αυτόνομα πρότζεκτ της έκθεσης «Πέρα από τα Όρια του βλέμματος», στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος της Photobiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, Δόμνα Γούναρη, Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης, 11 Μαΐου – 17 Ιουνίου 2012. 

 

Σύντομο βιογραφικό  

Η Μαρία Πασχαλίδου ασχολείται με τη φωτογραφική και ψηφιακή εικόνα, το βίντεο και τις εγκαταστάσεις. Στο έργο της διερευνά τα όρια μεταξύ ‘πραγματικού’ και ‘μη-πραγματικού’, το χώρο ανάμεσα στη μυθοπλασία, την εικόνα και την αφήγηση , επιστρατεύοντας πλασματικά στοιχεία και σχήματα μεταφοράς, επινοημένα περιβάλλοντα, εφήμερες κατασκευές και συμμετοχικές καλλιτεχνικές πράξεις.  


Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και projects τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στις ερευνητικές της δραστηριότητες συγκαταλέγονται πρωτοβουλίες για συμμετοχικές δράσεις στην τέχνη καθώς και πράξεις που επιχειρούν μετατοπίσεις θέσεων σε συσχετίσεις όπως καλλιτέχνης-θεατής,  λόγος-εικόνα και έρευνα-πράξη.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ, Imaging and creative technologies, De Montfort University, UK και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών MFA (Photography, Columbia College Chicago, US). Ζει στην Αθήνα όπου και διδάσκει Φωτογραφία (εννοιολογικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις) και ψηφιακές τεχνολογίες εικόνας & video.
http://www.mariapaschalidou.com
 

Σχετικές ειδήσεις
16.02.2017 15:08
Η Nitra Gallery υποδέχεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τα εγκαίνια της έκθεσης της Μαρίας Πασχαλίδου σε επιμέλεια της Θούλης Μισιρλόγλου.
The mind is a gap, η εγκατάσταση των Τάκη Ζερδεβά και Μάκη Φάρου στο Beton7
08.12.2016 10:10
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει την εγκατάσταση των Τάκη Ζερδεβά και Μάκη Φάρου με τίτλο Τhe mind is a gap.
Perception: η εγκατάσταση τεχνολογικού design του Γιάννη Βογδάνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.09.2016 11:29
Η διαδραστική εγκατάσταση τεχνολογικού design του 25χρονου καλλιτέχνη Γιάννη Βογδάνη, που δίνει ζωή και κίνηση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Συναισθησία - Solomon's Case: η εγκατάσταση του μastroKristo στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
23.06.2016 13:54
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, φιλοξενεί τη διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση "Συναισθησία - Solomon's Case" σε Έρευνα – Visuals – Μουσική: μastroKristo, κατά την διάρκεια της οποίας, ο επισκέπτης θα κληθεί να χρησιμοποιήσει όλες του τις αισθήσεις.
Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας: εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη
14.06.2016 14:26
Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 - 14:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Αυγούστου 2016.