Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Πολυζωίδου, έκθεση στη γκαλερί ΑΔ

Μαρία Πολυζωίδου, έκθεση στη γκαλερί ΑΔ

Η γκαλερί ΑΔ παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση της Μαρίας Πολυζωίδου η οποία θα εγκαινιαστεί την

Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 20.00.
 

Η καλλιτέχνις στην ενότητα αυτής της έκθεσης συστηματοποιεί μία μέθοδο που επιτρέπει στο ιστορικό και το ζωγραφικό συμβάν να συνυπάρξουν σε ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Ορίζει εξ' αρχής τον εαυτό της ταυτόχρονα ως πρώτο θεατή του ιστορικού γεγονότος και της ζωγραφικής εικόνας. Διαχειρίζεται την απόσταση των δύο αυτών σημείων ως φυσικό μεταβλητό μέγεθος, επιτρέποντάς τους να ταυτιστούν. Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ αναπαράστασης και αναπαριστώμενου, τα έργα της φέρνουν τον θεατή απέναντι σε μία αληθινή εικόνα και μία ζωγραφική θέση, όπου η πραγματικότητα αποτελεί μέρος της και όχι παραπομπή.

 

Η ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση της ζωγραφικής έρχεται σε αντίθεση με τις κυρίαρχες τάσεις της αναπαράστασης αρχείου που ισχύουν σήμερα: από τη μία έναν φωτορεαλισμό που η αφετηρία του εντοπίζεται στη διαχείριση των αρχείων ως ένα είδος πολιτικού σχολιασμού και από την άλλη μία ζωγραφική που δίνει έμφαση στην προσωπική γραφή του καλλιτέχνη που παράγει εικόνες πέρα από την πραγματικότητα του αναπαριστώμενου γεγονότος.

 

Εάν στην πρώτη περίπτωση ο θεατής μετατρέπεται σε ψευδομάρτυρα, αποκτώντας την αναληθή αίσθηση της παρουσίας του σε μια ιστορική πραγματικότητα, στη δεύτερη τοποθετείται σε ένα κενό μεταξύ της αφήγησης και αφηγηματικής μεθόδου από τη μία και του γεγονότος αφ? εαυτού από την άλλη,  βιώνοντας το γεγονός μόνο μερικώς. Η Μαρία Πολυζωίδου μέσα από τα νέα της έργα δημιουργεί το χώρο στον οποίο ο θεατής μπορεί να διαπραγματευτεί την παρουσία του ή την απουσία του από τη γραφή της ιστορίας, τη δημιουργία της εικόνας και την κατασκευή του νοήματος, επιτρέποντάς του να υπάρξει σαν ένας ενεργός θεατής μιας “πραγματικής ζωγραφικής”.

Αλέξιος Παπαζαχαρίας

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Desert Rose, έκθεση της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη στη γκαλερί Σκουφά
14.02.2017 17:20
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017.
Η περιπέτεια της εικόνας, ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα στη γκαλερί Alma
22.12.2016 14:24
Η αίθουσα τέχνης Alma παρουσίαζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα, με τίτλο Η περιπέτεια της εικόνας, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Tρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00.
Ταξίδι: η δεύτερη ατομική έκθεση του Μίμη Πλέσσα στη γκαλερί Έρση
08.03.2016 16:25
Η Γκαλερί Έρση την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ταξίδι».
Mare Monstrum: έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη στη γκαλερί Σκουφά
03.03.2016 16:27
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στις 19.30, εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη με τον τίτλο «Mare Monstrum», υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016.
Εκλεκτική Κληρονομιά: έκθεση της Δήμητρας Λαζαρίδου στη γκαλερί ΑΔ
29.02.2016 11:36
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η πέμπτη ατομική έκθεση της Δήμητρας Λαζαρίδου στην γκαλερί ΑΔ. Η καλλιτέχνις παρουσιάζει έξι φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από τη σειρά  «Εκλεκτική Κληρονομιά».