Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Ο Μπλάουλι ταξιδεύει από τη Βιέννη στην Ελλάδα

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Ο Μπλάουλι ταξιδεύει από τη Βιέννη στην Ελλάδα

Μια πεταλούδα από τη Βιέννη που ακούει στο όνομα Μπλάουλι επισκέπτεται για πρώτη φορά στα

Κυριακάτικα Πρωινά του Μεγάρου. Ο Μπλάουλι είναι το «σήμα κατατεθέν» και ο «αφηγητής» ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου που διοργανώνεται από το Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του φημισμένου αυστριακού συναυλιακού κέντρου με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εντός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ΕCHO). Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Μόνικα Γιέσκο.

 


Ο Μπλάουλι θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Κυριακή 3 Μαρτίου σε δύο παραστάσεις (ώρες: 9.30 και 11.30 π.μ.). Συμμετέχουν: ομάδα μουσικών από το Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης και μικρή ομάδα από την Παιδική Χορωδία Rosarte.

 


Oι νεαροί μουσικοί και χορωδοί θα ερμηνεύσουν τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο.


Την επιμέλεια και παρουσίαση του προγράμματος έχει αναλάβει η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου. Η έμπειρη μουσικολόγος και παιδαγωγός προλογίζει τις εκδηλώσεις της Σειράς Κυριακή πρωί στο Μέγαρο από το 2001 επιμένοντας ιδιαίτερα στη σημασία του μουσικού παιχνιδιού και στη «συμμετοχή των ίδιων των παιδιών» και αποφεύγοντας τις «διδακτικού χαρακτήρα αποστασιοποιημένες παρουσιάσεις».

 

Οι συναυλίες εντάσσονται στην εκπαιδευτικού χαρακτήρα Σειρά «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο» που απευθύνεται κυρίως σε νέους ακροατές κι αφορά σε συναυλίες με δημοφιλή έργα.

 

Χορηγός του κύκλου «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο»


Ο όμιλος Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προσφέρει δωρεάν εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις του κύκλου «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο», σε σχολεία της επαρχίας.

Η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου απευθύνει τη δική της πρόσκληση στους μικρούς και μεγάλους μουσικόφιλους για τις ξεχωριστές συναυλίες της Κυριακής 3 Μαρτίου: «Εδώ και πολλά χρόνια η […] πεταλούδα Μπλάουλι από την Αυστρία συλλέγει όμορφα και γνωστά τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου. Ο Μπλάουλι έχει γραμμένες όλες αυτές τις μελωδίες σε ένα βιβλιαράκι και τις φέρνει στα σχολεία του Δημοτικού για να τις γνωρίσουν τα παιδιά. Ο Μπλάουλι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και καλεί παιδιά, δασκάλους και γονείς σε μια εορταστική εκδήλωση στην οποία θα τραγουδήσουν όλοι μαζί […]». Στο βιβλιαράκι περιλαμβάνονται τα τραγούδια: «L’inverno è passato» από την Ιταλία, «Frère Jacques» από τη Γαλλία, «Κατιούσκα» από τη Ρωσία, «Hätt I di» από την Αυστρία, «La Cucaracha» από την Ισπανία, «Θαλασσάκι μου» από την Ελλάδα και «Οh, when the Saints» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 


Στόχος του επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος του Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης, μιας πόλης με μακρά παράδοση στα νεανικά φωνητικά σύνολα, είναι να προτρέψει το παιδικό κοινό να ανακαλύψει μόνο του τη μουσική και, προπάντων, να έρθει το ίδιο σε επαφή με την ερμηνεία της μουσικής. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική σειρά τιτλοφορείται επίσης Sing-Along («Τραγουδήστε μαζί μας» σε ελεύθερη απόδοση) και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αυστριακής Επιτροπής της UNESCO. Στην αυστριακή εκδοχή του προγράμματος, η πεταλούδα Μπλάουλι  αφηγείται στα παιδιά τις ιστορίες κοσμαγάπητων τραγουδιών, που οι μαθητές διδάσκονται με τη βοήθεια των έμπειρων μουσικών του Κοντσέρτχαουζ, οι οποίοι κάνουν πολλές πρόβες με τα παιδιά και τους δασκάλους τους, προτού οι μαθητές τα παρουσιάσουν σε ειδικές εορταστικές εκδηλώσεις στις αίθουσες του περίφημου βιενέζικου συμφωνικού κέντρου.

 


Στην παρουσίαση των τραγουδιών του Μπλάουλι στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης συμπράττουν οι μουσικοί του Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης και ομάδα τραγουδιστών της Χορωδίας Rosarte.

 

Η Παιδική Χορωδία Rosarte ιδρύθηκε το 2008 από τη Ρόζη Μαστροσάββα που, ως μαέστρος της παιδικής χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής χορωδιακής μουσικής στην 5η Ολυμπιάδα Χορωδιών (Κατηγορία 1-Παιδικές Χορωδίες), η οποία διεξήχθη το καλοκαίρι του 2008 στο Γκρατς της Αυστρίας. Στο έμψυχο δυναμικό της Rosarte, που έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  εντάσσονται μέλη της πρώην Παιδικής Χορωδίας του Γ΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μαθητές μουσικών σχολείων κ.ά. Η χορωδία διαθέτει τρία τμήματα (prejunior, παιδικό και νεανικό), απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-19 ετών και έχει ευρύτατο ρεπερτόριο, το οποίο εκτείνεται από την προκλασική πολυφωνία μέχρι το αμερικάνικο μιούζικαλ .


Σε συνεργασία  με το Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Μπετόβεν κοινός παρονομαστής: Το Koυαρτέτο εγχόρδων L’Anima στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.11.2016 16:28
Με τη συναυλία του Κουαρτέτου εγχόρδων L’Anima, του μοναδικού ίσως εν ενεργεία κουαρτέτου στην Ελλάδα, συνεχίζεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Βιεννέζικα βαλς από το Johann Strauss Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
09.11.2016 17:09
Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και η περίφημη Oρχήστρα Δωματίου Johann Strauss Ensemble υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού βιολονίστα Russell McGregor μας προσκαλούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δύο λαμπερές συναυλίες που θα ταξιδέψουν το αθηναϊκό κοινό στη μαγευτική Βιέννη.
Η Φιλαρμονική του Βερολίνου, υπό τον μαέστρο Τουγκάν Σοχίεφ στο Μέγαρο Μουσικής
11.10.2016 12:29
Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το Κοντσέρτο της Ευρώπης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου, επιστρέφει για μία και μοναδική συναυλία την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.03.2016 17:16
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, ώρα 8.30 μ.μ., ο Σταμάτης Σπανουδάκης παρουσιάζει τον νέο δίσκο* του, Ηλιοποτισμένη, αφιερωμένο στην «ελεύθερη ψυχή», την «ευλογημένη χώρα», την Ελλάδα.