Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Εξωστρέφεια: Έκθεση στο Κέντρο Χαρακτικής Ήλιος

Εξωστρέφεια: Έκθεση στο Κέντρο Χαρακτικής Ήλιος

Η Έκθεση «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» παρουσιάστηκε στη Κωνσταντινούπολη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου …

της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2012, και στις 07 Μαρτίου θα εγκαινιαστεί στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Χαρακτικής ‘ΗΛΙΟΣ’ του Δήμου Νεάπολης Συκεών.

 

Η ελληνική τέχνη ενάντια στα μηνύματα, τις πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις θέλει και μπορεί να δώσει το στίγμα της, να δείξει ότι παραμένει δυνατή, μάχιμη και εξαγώγιμη. Είναι η στιγμή της εξωστρέφειας.


Οι δύο Αίθουσες Τέχνης από τη Θεσσαλονίκη, VLASSIS ART GALLERY και TETTIX ART GALLERY, τον Οκτώβριο του 2012 παρουσίασαν σε ένα από τα πιο όμορφα αρχοντικά, το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, μια σημαντική εικαστική έκθεση στην οποία παρουσιαστηκε η Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, με συμμετοχές από 43 Έλληνες δυναμικούς και αξιόλογους δημιουργούς.

 


Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Χαρακτικής ‘ΗΛΙΟΣ’, αποτελεί μια διευρυμένη εκδοχή της έκθεσης που παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, την οποία επιμελήθηκε ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης.

 


Εξωστρέφεια. Μια κίνηση-εκδήλωση προς τα έξω, πραγματική και συμβολική. Διέξοδος και πρόταση, ενέργεια που προϋποθέτει τη στροφή προς το έσω. Δράση-έκθεση που απευθύνει και απευθύνεται, σε μια πόλη που ανταποκρίνεται και είναι ανοιχτή στις προκλήσεις, τα ερεθίσματα και τις προοπτικές που θέτει η νέα εποχή.
Όπως σημειώνει ο διακεκριμένος συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης «Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η τέχνη και ο στοχασμός, η εξωστρέφεια έχει εκ προοιμίου αναμφισβήτητα θετικό χαρακτήρα, όταν βέβαια συνδυάζεται και συνοδεύεται από την παραγωγή δημιουργικού έργου. Τότε, ακόμη και η εσωστρέφεια αποκτά εντελώς θετικό πρόσημο αφού, εν προκειμένω, αποτελεί το άλλο όνομα της εσωτερικής διεργασίας, του πνευματικού μόχθου, της ψυχικής δαπάνης, τα οποία όλα αυτά συνιστούν θεμελιώδεις όρους για κάθε καλλιτεχνικό και στοχαστικό έργο .
Έτσι, εσωστρέφεια και εξωστρέφεια αποδεικνύονται όχι μόνο συναφείς αλλά και αναγκαίες η μία για την άλλη, και τότε μόνο βρίσκουν τον θετικό τους χαρακτήρα όταν συλλειτουργούν, όταν η μία προετοιμάζει την άλλη, όταν η μία ξεκινάει για να καταλήξει στην άλλη.

 


Εντέλει, και σύμφωνα με τα παραπάνω, εξωστρέφεια και εσωστρέφεια συναποτελούν μία και την αυτή κίνηση, και, μολονότι δύο, είναι τόσο αδιαχώριστες ώστε θα μπορούσαν να συνυπάρξουν σε μία και μόνο λέξη:
Οι καλλιτέχνες της έκθεσης Εξωστρέφεια καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο τους, να ανακαλύψουν και να προσδιορίσουν εκ νέου τη δυναμική και ουσιαστική λειτουργία της τέχνης και μέσα από αυτήν να υποδείξουν μια αξιοπρεπή και συνειδητή θέση για τον άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στη δίνη της κατάρρευσης, σε μια κρίσιμη, ασταθή και επώδυνη στιγμή της ιστορίας του, σε ολοκληρωτική ρήξη με τις αξίες, τις ρίζες και τις πηγές της ταυτότητάς του, σε έναν κόσμο κατακερματισμένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο, έναν κόσμο αποπροσανατολισμένο, που έχει χάσει τις σταθερές του και απορρίπτει τις ιδεολογίες που αδυνατούν, μέσα στην πληθώρα των διφορούμενων και αντιφατικών απόψεων, να υψώσουν φωνή για την οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση.

 

Η τέχνη φιλοδοξεί να γίνει για ακόμη μία φορά εξωστρεφής, να δώσει τη δική της απάντηση, να αρθρώσει τον δικό της λόγο σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα και ζητήματα, επιδιώκοντας με τον μοναδικό της τρόπο την «έξοδο» από μια παγιδευμένη κατάσταση, μια τραγική συνθήκη, όπου όλοι οι δρόμοι μοιάζουν να έχουν κλείσει.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Νικολέττα Αντωνάκου, Ανδρέας Βάης, ΣαράντηςΓκάγκας, Έλλη Γρίβα, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Δώρα Δημητριάδου, Βασιλική Δουζένη, Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Καββαθά, Παναγιώτης Καλογιάννης, Αιμιλία Καραποστόλη , Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Απόστολος Κοτούλας, Χρήστος Κούντουρας, Γιώργος Κόφτης Σοφία Κυριακάκη, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Θοδωρής Λάλος, Σωτήρης Λιούκρας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Ευσταθία Μηλαράκη, Κυριάκος Μορταράκος , Νικόλας Μπλιάτκας, Γιώργος Πάλλης, Φρόσω Παπαδημητρίου , Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπακαρμέζης, Μαρία Πασχαλίδου, Σπυριδούλα Πολίτη, Νατάσα Πουλαντζά, Βασίλης Πούλιος, Αγγέλικα Πράπα, Δάφνη Ρόκου, Βασίλειος Σιββάς, Γιάννης Σταμενίτης, Γιώργος Τάνσαρλης, Νίκος Τερζής, Γιώργος Τσεριώνης, Μαρία Τσιμπουρλά, Αλεξία Τσιμίκα, Ράνια Φραγκουλίδου.

 

VLASSIS ART GALLERY: Η Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery ιδρύθηκε το 2005 από τον Βλάσση Δημήτριο, Συντηρητή Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, και ασχολείται με τη προώθηση νέων καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης αλλά και από όλο τον κόσμο, κι έχει οργανώσει 50 εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

TETTIX ART GALLERY: Έχει έδρα την Θεσσαλονίκη, στην γωνία Τσιμισκή με Διαλέττη 3. Από τον Οκτώβριοτου 2005 κι έως σήμερα στον εκθεσιακό της χώρο έλαβαν χώρα 46 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Στις εκθέσεις αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από διακόσιοι εικαστικοί. Σκοπός της είναι να συνεχίσει στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο και με τον ίδιο ενθουσιασμό.

 

 

Την Παρασκευή 15/03, στις 20:30,  στο χώρο της έκθεσης  Θα παρουσιαστεί Live το ντουέτο Lary and Katy με μουσική Bossa nova, Latin Jazz, Jazz Standards, από τους Λάζαρο Αποκατανίδη (κιθάρα) και Κατερίνα Λύγκουρα (φωνή)

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ :  ΣΥΜΠΡΑΞΗ  VLASSIS ART GALLERY ΚΑΙ TETTIX ART GALLERY, ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ "ΗΛΙΟΣ"
 

Σχετικές ειδήσεις
Κωνσταντινούπολη: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στη gallery genesis
05.12.2016 17:29
Η gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Gifts of Poseidon: Ομαδική έκθεση στη Blender Gallery
13.06.2016 13:47
Στα πλαίσια της παγκόσμιας ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων 2016, οι δύο ναυτιλιακές δυνάμεις Maersk Broker Ltd. και η Chartworld Shipping Co. συνδιοργάνωσαν στη Blender Gallery μία μοναδική εκδήλωση στις 8 Ιουνίου, με αφορμή την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση " Gifts of Poseidon ".
Άσπρο <=> Μαύρο: Ομαδική έκθεση στην Depôt Art Gallery
30.05.2016 12:35
Η Depôt Art Gallery σας προσκαλεί την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 στην ομαδική έκθεση των: Γιώργος Ζογγολόπουλος, Όπυ Ζούνη, Κωστής, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσακίρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, με τίτλο «Άσπρο <=> Μαύρο».
100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή: Έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο
24.02.2016 13:17
Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενείται από την Παρασκευή 4 Μαρτίου έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 η έκθεση «100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.