Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Όσκαρ Ουάιλντ, ρήσεις και αντιρρήσεις: Παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Όσκαρ Ουάιλντ, ρήσεις και αντιρρήσεις: Παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τη μουσική παράσταση ...

«Όσκαρ Ουάιλντ, ρήσεις και αντιρρήσεις» την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 20.30.

 

Μάγδα Μαυρογιάννη, αφήγηση , Μίνα Πολυχρόνου, υψίφωνος, Ειρήνη Καράγιαννη, μεσόφωνος, Μάιρα Μηλολιδάκη, υψίφωνος, Τίτος Γουβέλης, πιάνο

 Περισσότερες πληροφορίεςΓια μία ακόμη παράσταση επιστρέφει στο Θέατρο του ΙΜΚ η μουσική παράσταση ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ: Ρήσεις και Αντιρρήσεις πάνω σε μια ιδέα της Μάγδας Μαυρογιάννη.
Πρόκειται για μία μινιμαλιστική σπονδυλωτή παράσταση με λόγο, λυρικό τραγούδι, πιάνο και προβολή , βασισμένη στο πρόσωπο του Όσκαρ Ουάιλντ και τις περίφημες ρήσεις και αντιρρήσεις του. Στη σύντομη άλλα έντονη ζωή του - έζησε μόλις 44 χρόνια (1856-1909) – ο Ουάιλντ κατόρθωσε να εκφράσει συναρπαστικές σκέψεις και απόψεις που παραμένουν επίκαιρες μέχρι σήμερα. Εκκεντρικός και προκλητικός, ευφυής και αντιδραστικός, συγκρούστηκε με τη μικροαστική λογική και αυτό το πλήρωσε με μία σκανδαλώδη δίκη την οποία σχεδόν προκάλεσε ο ίδιος. Άφησε πίσω του αξεπέραστα λογοτεχνικά αριστουργήματα όπως το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ και το De Profundis,  ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα και παραμύθια , και τάραξε τα νερά της εποχής του με τις ερωτικές του επιλογές, τις οποίες υπερασπίσθηκε με σθένος καταλήγοντας ακόμα και να φυλακιστεί γι’ αυτές. Ως ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ρεύματος του αισθητισμού, ο Ιρλανδός συγγραφέας, όπως σημειώνει ο ίδιος, μετέτρεψε την τέχνη σε φιλοσοφία και τη φιλοσοφία σε τέχνη και άλλαξε τις έννοιες των πραγμάτων στο μυαλό των ανθρώπων, δημιουργώντας τον προσωπικό του μύθο και προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον γύρω από το άτομό του.Αυτόν τον Όσκαρ Ουάιλντ αποκαλύπτουν στο κοινό, μέσα από τα λόγια και τις σκέψεις του, τους ρόλους που έγραψε για το θέατρο και ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών  η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, οι τραγουδίστριες της παράστασης Ειρήνη Καράγιαννη, Μάιρα Μηλολιδάκη, Μίνα Πολυχρόνου, και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης σε ένα παιχνίδι αλλαγής ρόλων και μεταμορφώσεων. Από το σκοτάδι της φυλακής ο Όσκαρ Ουάιλντ γράφει την εκ βαθέων εξομολόγησή του και ανασύρει μνήμες από τη λαμπερή του ζωή στα κοσμικά σαλόνια του Λονδίνου με οικοδέσποινες τις αγαπημένες του ντίβες της όπερας, μεταφέροντας το κοινό στο χώρο της υπερβολής και της Μπαναλιτέ από τη Βικτωριανή εποχή ως σήμερα μέσα από τα τραγούδια των Τσαϊκόφσκι, Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Ραβέλ, Σατί, και τις όπερες των  Όφενμπαχ, Ροσίνι, Βέρντι, κ.ά.Έτσι, η κλασική μουσική συνδέεται με ένα πρόσωπο όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ ο οποίος ανήγαγε το ευφυολόγημα σε αισθητική άποψη, και η μουσική παράσταση ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ: Ρήσεις και Αντιρρήσεις περνάει σε ένα άλλο επίπεδο γοητείας και χιούμορ...Συντελεστές:

Σύλληψη- σκηνοθετική επιμέλεια - αφήγηση: Μάγδα Μαυρογιάννη 
Υψίφωνος: Μίνα Πολυχρόνου
Μεσόφωνος: Ειρήνη Καράγιαννη
Υψίφωνος: Μάιρα Μηλολιδάκη
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης
Χορεύτρια: Αγγελική Τρομπούκη
Ένα πρόσωπο: Νίκος Χατζηβασιλειάδης
Κοστούμια: Παύλος Κυριακίδης
Video art: Μιχάλης Κλουκίνας, Αντώνης Κατρακάζης
 

Σχετικές ειδήσεις
05.12.2016 16:41
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γιορτάζει τα Χριστούγεννα με κλασική μουσική και κλασικό κινηματογράφο! Σε συνέχεια των συναυλιών Μπαρόκ και των παραστάσεων για τον συνθέτη Claude Debussy, φέτος τα Χριστούγεννα στο Θέατρο του Ιδρύματος θα έχουν χαρακτήρα ρωσικό.
Συναυλία για την επέτειο της Τούρκικης εισβολής στη Κύπρο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
19.07.2016 17:09
Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 και ώρα 21:00 η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, συναυλία για τις επετείους του 1974, με τίτλο Φεύγουν μήνες, πάνε χρόνια…
Women + One, με τη Ζωή Τηγανούρια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
20.05.2016 12:52
Η Ζωή Τηγανούρια παρουσιάζει το «Women + One» μία μουσικοθεατρική παράσταση με θηλυκή άποψη μέσα από την ανάσα του ακορντεόν της, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο Μιχάλης Κουμπιός σε μια συλλεκτική μουσική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
18.05.2016 11:52
Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός παρουσιάζει θραύσματα από το σύνολο της εργογραφίας του, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, σε μία παράσταση με τίτλο Πάρε με της Άνοιξης πνοή.
Του έρωτα όλα τα φίλτρα: αφιέρωμα στον έρωτα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
22.03.2016 11:24
Η Αναστασία Έδεν και ο συνθέτης Άρης Βλάχος παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Του Έρωτα όλα τα Φίλτρα», ένα μουσικό υπερθέαμα, αφιερωμένο στον έρωτα, με την υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου, για μία και μοναδική παράσταση, την Τρίτη 19 Απριλίου, στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.