Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τη μουσική παράσταση

«Όσκαρ Ουάιλντ, ρήσεις και αντιρρήσεις» την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 20.30.

Μάγδα Μαυρογιάννη, αφήγηση, Μίνα Πολυχρόνου, υψίφωνος, Ειρήνη Καράγιαννη, μεσόφωνος, Μάιρα Μηλολιδάκη, υψίφωνος, Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Περισσότερες πληροφορίες

Για μία ακόμη παράσταση επιστρέφει στο Θέατρο του ΙΜΚ η μουσική παράσταση ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ: Ρήσεις και Αντιρρήσεις πάνω σε μια ιδέα της Μάγδας Μαυρογιάννη.

Πρόκειται για μία μινιμαλιστική σπονδυλωτή παράσταση με λόγο, λυρικό τραγούδι, πιάνο και προβολή, βασισμένη στο πρόσωπο του Όσκαρ Ουάιλντ και τις περίφημες ρήσεις και αντιρρήσεις του. Στη σύντομη άλλα έντονη ζωή του – έζησε μόλις 44 χρόνια (1856-1909) – ο Ουάιλντ κατόρθωσε να εκφράσει συναρπαστικές σκέψεις και απόψεις που παραμένουν επίκαιρες μέχρι σήμερα. Εκκεντρικός και προκλητικός, ευφυής και αντιδραστικός, συγκρούστηκε με τη μικροαστική λογική και αυτό το πλήρωσε με μία σκανδαλώδη δίκη την οποία σχεδόν προκάλεσε ο ίδιος. Άφησε πίσω του αξεπέραστα λογοτεχνικά αριστουργήματα όπως το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ και το De Profundis,  ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα και παραμύθια, και τάραξε τα νερά της εποχής του με τις ερωτικές του επιλογές, τις οποίες υπερασπίσθηκε με σθένος καταλήγοντας ακόμα και να φυλακιστεί γι’ αυτές. Ως ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ρεύματος του αισθητισμού, ο Ιρλανδός συγγραφέας, όπως σημειώνει ο ίδιος, μετέτρεψε την τέχνη σε φιλοσοφία και τη φιλοσοφία σε τέχνη και άλλαξε τις έννοιες των πραγμάτων στο μυαλό των ανθρώπων, δημιουργώντας τον προσωπικό του μύθο και προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον γύρω από το άτομό του.

Αυτόν τον Όσκαρ Ουάιλντ αποκαλύπτουν στο κοινό, μέσα από τα λόγια και τις σκέψεις του, τους ρόλους που έγραψε για το θέατρο και ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών  η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, οι τραγουδίστριες της παράστασης Ειρήνη Καράγιαννη, Μάιρα Μηλολιδάκη, Μίνα Πολυχρόνου, και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης σε ένα παιχνίδι αλλαγής ρόλων και μεταμορφώσεων. Από το σκοτάδι της φυλακής ο Όσκαρ Ουάιλντ γράφει την εκ βαθέων εξομολόγησή του και ανασύρει μνήμες από τη λαμπερή του ζωή στα κοσμικά σαλόνια του Λονδίνου με οικοδέσποινες τις αγαπημένες του ντίβες της όπερας, μεταφέροντας το κοινό στο χώρο της υπερβολής και της Μπαναλιτέ από τη Βικτωριανή εποχή ως σήμερα μέσα από τα τραγούδια των Τσαϊκόφσκι, Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Ραβέλ, Σατί, και τις όπερες των  Όφενμπαχ, Ροσίνι, Βέρντι, κ.ά.

Έτσι, η κλασική μουσική συνδέεται με ένα πρόσωπο όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ ο οποίος ανήγαγε το ευφυολόγημα σε αισθητική άποψη, και η μουσική παράσταση ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ: Ρήσεις και Αντιρρήσεις περνάει σε ένα άλλο επίπεδο γοητείας και χιούμορ…

Συντελεστές:

Σύλληψη- σκηνοθετική επιμέλεια – αφήγηση: Μάγδα Μαυρογιάννη
Υψίφωνος: Μίνα Πολυχρόνου
Μεσόφωνος: Ειρήνη Καράγιαννη
Υψίφωνος: Μάιρα Μηλολιδάκη
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης
Χορεύτρια: Αγγελική Τρομπούκη
Ένα πρόσωπο: Νίκος Χατζηβασιλειάδης
Κοστούμια: Παύλος Κυριακίδης
Video art: Μιχάλης Κλουκίνας, Αντώνης Κατρακάζης