Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Μύθοι του Αισώπου, του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μύθοι του Αισώπου, του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

O συνθέτης Δημήτρη Παπαδημητρίου παρουσιάζει στη Στέγη ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο με αφετηρία

τους μύθους του Αισώπου. Το έργο είναι κατεξοχήν ορχηστρικό με τραγουδιστές / αφηγητή, στην κατεύθυνση δημιουργίας ρεπερτορίου στο είδος από Έλληνες συνθέτες με θέματα από την ελληνική παράδοση. Οι ήρωες  των μύθων ζωντανεύουν από θέατρο σκιών που αγγίζει τον παράδοση του Καραγκιόζη αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν.

 

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με παραστάσεις πρωινές και απογευματινές: Σάββατο 9/3/2013 στις 19.00, Κυριακή 10/3/2013 στις 12.00 και στις 16.00

 

Οι Μύθοι, για τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, είναι η αρχέτυπη αγωγή του πολίτη. Διαμορφώνουν κοινωνική και πολιτική σκέψη και,  σε αντίθεση με τα κλασικά ευρωπαϊκά παραμύθια ,  οι Μύθοι του Αισώπου δεν περιέχουν το μεταφυσικό στοιχείο και το στοιχείο του φόβου.


Στην πορεία της δημιουργίας του έργου, ο Γιώργος Κορδέλλας, είχε την ιδέα της “συνάντησης” του Αισώπου με τον Καραγκιόζη. Κι ενώ ο Αίσωπος “συναντά” τον Καραγκιόζη και οι μύθοι εξελίσσονται στον ιδιαίτερο κόσμο του θεάτρου σκιών, στον ίδιο κόσμο, ανάμεσα στους μύθους, ο Αίσωπος/Καραγκιόζης μας αφηγείται επεισόδια από τη ζωή του.    

 

Ο Αίσωπος ήταν άσχημος, μαυριδερός και καμπούρης. Ταξίδεψε  σε πολλά μέρη. Ίσως γι’ αυτό, πόλεις και χώρες διεκδικούν την καταγωγή του. Κάποιοι πάλι λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ.  Όσοι όμως αποδέχονται την ύπαρξή του συμφωνούν όμως ότι ήταν ταπεινής καταγωγής και φτωχός. Εμείς θα πούμε ότι ήταν πρόσωπο υπαρκτό, μια και η παρουσία του είναι ακόμα τόσο “αισθητή” και η κληρονομιά του τόσο πλούσια.

 


Οι ήρωές του είναι, κυρίως, ζώα που ζουν μιλούν και πράττουν σαν άνθρωποι. Οι διάλογοι σύντομοι, οι ιστορίες μικρές. Δεν έγραψε ποτέ ούτε μια ιστορία, μόνο τις αφηγούνταν. Κι όλες οι ιστορίες κατέληγαν σε ένα διδακτικό επιμύθιο. Οι μύθοι του Αισώπου ταξίδεψαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Και σήμερα πολιτισμοί απομακρυσμένοι  μεταξύ τους  γνωρίζουν τους μύθους του ή έχουν παραμύθια, αφηγήσεις και ανέκδοτα που βασίζονται σε αυτούς. Οι μύθοι είναι πολλοί, και ίσως και να ήταν και περισσότεροι. Κάποιοι είναι πολύ γνωστοί, άλλοι πάλι λιγότερο.

 


Έργο: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Στίχοι-Κείμενα : Γιώργος Κορδέλλας
Θέατρο Σκιών: Ηλίας Καρελλάς
Την Καμεράτα διευθύνει: ο Γιώργος Πέτρου
Ερμηνευτές: Ειρήνη Καράγιαννη, μέτζο σοπράνο, Δημήτρης Ναλμπάντης, τενόρος
Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος

 

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κορδέλλας, Ηλίας Καρελλάς
Σχεδιασμός Φωτισμών: Φίλιππος Κουτσαφτής
Ιδέα: Ραλλού Βογιατζή
Εκτέλεση Παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Σχεδιασμός ήχου-ηχολήπτης σκηνής: Γιάννης Λαμπρόπουλος
 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στις Συναντήσεις Με Μουσικούς στο cafe του ΙΑΝΟΥ
06.12.2016 16:35
Η Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, με τον γνωστό συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Μια συζήτηση για την μουσική, την τέχνη, τη ζωή και τον πολιτισμό.
Ο Ερωτικός Λόγος από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη
03.10.2016 10:58
Ο «Ερωτικός Λόγος» του Γιώργου Σεφέρη γίνεται σημείο αναφοράς για το νέο συμφωνικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου αποκαλύπτοντας έναν ποιητικό μουσικό κόσμο μέσα από τη δημιουργική φαντασία του.
Του Κρασιού και του Έρωτα: Σάκης Παπαδημητρίου και Βασίλης Λέκκας στην Αρχαία Ολυμπία
10.08.2016 13:00
Η μουσική παράσταση «Του Κρασιού και του Έρωτα» με τον Σάκη Παπαδημητρίου και τον Βασίλη Λέκκα έρχεται στην Αρχαία Ολυμπία στις 24 Αυγούστου 2016.
Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως: Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Φωτεινή Δάρρα στο Παλλάς
25.04.2016 15:31
Την Παρασκευή 13 Μαΐου, ο μεγάλος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η σύγχρονη ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα θα βρεθούν στο θέατρο Παλλάς για να παρουσιάσουν μαζί σε το μουσικό έργο «Η Παγωμένη Θεατρίνα» σε στίχους Νίκου Γκάτσου αλλά και τραγούδια τους που έχουν αγαπηθεί από το κοινό, σε μία μουσική παράσταση με τον τίτλο «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως».
Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη
07.03.2016 17:06
Στην τρίτη συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας ποιήματα του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη.