Η νέα παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) Manhattan Medea της Ντέα Λόερ θα κάνει πρεμιέρα στο

Από Μηχανής Θέατρο στις 4 Μαρτίου 2013. Η σκηνοθεσία είναι της Εφης Θεοδώρου και παίζουν οι: Παντελής Δεντάκης, Ανδρέας Κοντόπουλος και Ιωάννα Παππά.

Για 25 μόνο παραστάσεις.

H σύγχρονη εκδοχή της Μήδειας, γραμμένη το 1999, από τη γερμανίδα συγγραφέα Dea Loher λαμβάνει χώρα στο Μανχάτταν. Η Μήδεια και ο Ιάσονας δεν είναι πια γόνοι βασιλιάδων ή απόγονοι θεών που ζουν στην Κόρινθο αλλά λαθρομετανάστες που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την Ευρώπη. Έχουν αφήσει πίσω την πατρίδα τους στις φλόγες, αναζητώντας το Νέο Κόσμο, προσδοκώντας να χτίσουν εκεί τη ζωή τους απ΄ την αρχή. Και θα κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Τα όνειρά τους διαψεύδονται στο χωνευτήρι της αμερικάνικης μεγαλούπολης και ο Ιάσων εγκαταλείπει τη Μήδεια για την κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία, τη νέα και πλούσια Κλερ. Την παραμονή του γάμου η Μήδεια εμφανίζεται, αποφασισμένη να τον ξαναφέρει κοντά της με κάθε τίμημα στο σπίτι της στην 5η Λεωφόρο και τίποτα δε θα είναι πια το ίδιο.
Το πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα της Dea Loher με γλώσσα περίτεχνη, ποιητική και βαθιά ανθρώπινη συνθέτει με θαυμαστό τρόπο το αρχαίο με το σύγχρονο, μιλώντας στη γλώσσα του σήμερα για όλα εκείνα που πραγματεύεται ο αρχαίος μύθος: το πάθος για ζωή, τη διαφορετικότητα, την ξενοφοβία, την πάλη των φύλων, το πάθος, τον όρκο, την απληστία, την αδικία, τον έρωτα, την προδοσία.

Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά Νίκος Αναγνωστόπουλος
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Παντελής Δεντάκης, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ιωάννα Παππά

Φωτογραφίες
Σταμάτης Αμπάτης

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Dea Loher (Ντέα Λόερ)

Η Ντέα Λόερ είναι από τις πιο σπουδαίες γερμανικές φωνές στο χώρο της θεατρικής συγγραφής. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί και έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο: Αυστραλία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ελλάδα, Φιλανδία, Δανία, Πολωνία, Τσεχία και Λατινική Αμερική. Γεννήθηκε το 1964 στη Βαυαρία. Αφού τελείωσε σπουδές στη γερμανική λογοτεχνία και τη φιλοσοφία στο Μόναχο, έζησε για κάποιο διάστημα στη Βραζιλία. Επέστρεψε στο Βερολίνο, όπου δούλεψε στο ραδιόφωνο και σπούδασε θεατρική συγγραφή στο Hochschule der Künste υπό την καθοδήγηση των Heiner Müller και Yaak Karsunke.

Έχει γράψει τα έργα: “Am Schwarzen See” (By Lake Schwarzer See, 2012), Diebe (Thieves, 2010), Das letzte Feuer (The Final Fire, 2008), “Das Leben auf der Praça Roosevelt” (Life on the Praça Roosevelt, 2004),
“Unschuld” (Innocence, 2003), “Magazin des Glücks” (in sieben Teilen, 2001), “Der dritte Sektor” (2001), “Klaras Verhältnisse” (2000), “Manhattan Medea” (1999), “Adam Geist” (1998), “Blaubart – Hoffnung der Frauen” (1997), “Fremdes Haus” (1995), “Leviathan” (1993), “Tätowierung” (1992),”Olgas Raum”, (1992).
Εχει διακριθεί με πλήθος βραβείων για διάφορα έργα της.

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη
Έφη Θεοδώρου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο Παρίσι (Université de la Sorbonne Nouvelle – Paris III). Μαθήτευσε στη σκηνοθεσία δίπλα στον Αντουάν Βιτέζ και τον Ανατόλι Βασίλιεφ.

Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, το Θέατρο Σφενδόνη, το Απλό Θέατρο και το Θέατρο Πορεία, ανεβάζοντας έργα των Py, Strindberg, Beckett, Σεφέρη, Andersen, Han-Dean, Bond, Rimbaud, Koltes, Weiss, Williams, Βασιλικού.

Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2007-2010 και από το 2010 μέχρι σήμερα, Καλλιτεχνική Σύμβουλος.