Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Λουκία Κωνσταντίνου: Ελληνικά τοπία με κινέζικη τεχνοτροπία

Λουκία Κωνσταντίνου: Ελληνικά τοπία με κινέζικη τεχνοτροπία

Μία από τις πλέον ξεχωριστές εκθέσεις προετοιμάζει η ζωγράφος Λουκία Κωνσταντίνου η οποία θα συμπεριλαμβάνει έργα της

δουλεμένα με κινέζικο μελάνι και τέμπερες σε κινέζικο χαρτί. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν τα εικαστικά της «ενσταντανέ» που αποτυπώνουν ελληνικά τοπία με κινέζικο τρόπο ζωγραφικής. Τη συναντήσαμε στο ατελιέ της στο Μαρούσι όπου μας μίλησε για τη νέα της δουλειά που αποτελεί μια πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα:

 

Συνέντευξη: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

 


Culturenow.gr: Πως ξεκίνησε το ταξίδι σας με το χρωστήρα;
Λουκία Κωνσταντίνου: Η ζωγραφική για μένα είναι ένα ατελείωτο ταξίδι μέσα από το συναίσθημα προς την έκφραση της ψυχής. Οι πίνακες μου δουλεύονται με λάδι και μικτές τεχνικές, ενώ οι ακουαρέλες εκφράζουν την άμεση σχέση μου με τα στοιχεία της φύσης.

 

Cul.N.: Η φωτογραφία και η κεραμική βοηθούν στην ανάπτυξη της ζωγραφικής σας ενασχόλησης; 
Λ.Κ.: Οι γνώσεις μου και με άλλες μορφές τέχνης, όπως η φωτογραφία και η  κεραμική, που προαναφέρατε, μου προσφέρουν μια πλατύτερη ευχέρεια προσέγγισης στα θέματά μου, τα οποία έχουν άλλοτε μια ρεαλιστική και άλλοτε μια φανταστική σχέση με την ζωή.


Η αγάπη για την φύση και τούς ανθρώπους φαίνεται ιδιαίτερα και από την τελευταία δουλειά μου με θέμα τις γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου που εκφράζουν μέσα από το βλέμμα τους ή την παραδοσιακή πινελιά της κίνησής τους την διαφορετικότητά τους και τον ψυχισμό τους.

 

Cul.N.: Το στυλ και η τεχνοτροπία που σας χαρακτηρίζει; 
Λ.Κ.: Μέσα όμως και από παλαιότερες δουλειές μου, όπως τα «Ηφαίστεια» και τις «Θάλασσες» είναι πιστεύω φανερή η μεταϊμπρεσιονιστική έκφρασή μου με δυνατά χρώματα και μικτή τεχνική.    Παράλληλα η εικαστική δημιουργία μου συμπληρώνεται και από την συμμετοχή μου σε καλλιτεχνικά δρώμενα που φέρνουν σε άμεση επαφή την τέχνη και τον άνθρωπο.

 

Cul.N.: Τα τοπία ή τα πορτρέτα σας ενδιαφέρουν περισσότερο;
Λ.Κ.: Παρόλο  που το θέμα της γυναίκας είναι ανεξάντλητο και συνεχίζω να το δουλεύω, η επιστροφή μου στην τοπιογραφία έχει να κάνει με την ανάγκη να επιστρέφω στην φύση για προστασία. Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε, με οδηγούν στην επιθυμία να ξεχαστώ μέσα στην αγκαλιά της ελληνικής φύσης και να βρω  μέσα της, εικόνες που με γαληνεύουν.

 

Cul.N.: Πως προκύπτει όμως η κινεζική τεχνική για μια Ελληνίδα που είναι τόσο ταυτισμένη με το ελληνικό στοιχείο και το χώρο που ζει και δημιουργεί;
Λ.Κ.: Καθώς μου αρέσει να προσεγγίζω  καινούργια πράγματα και τεχνικές σαν συνέχεια και της αναφοράς μου σε άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς, η νέα μου δουλειά είναι δουλεμένη με κινέζικο μελάνι και τέμπερες σε κινέζικο χαρτί. Διευκρίνιση απαραίτητη: Ελληνικά τοπία με κινέζικο τρόπο ζωγραφικής! Η αγάπη μου για την κινέζικη κουλτούρα και παράδοση με έκανε να ψάχνω για προσεγγίσεις με την δυτική ζωγραφική. Αυτός είναι και ο λόγος που έκανα μαθήματα κινέζικης γλώσσας καθώς και σεμινάρια κινέζικης ζωγραφικής στο Confucius Institute.  Μια δύσκολη, αλλά και απίστευτα εντυπωσιακή περιπέτεια. Η Ελλάδα που αγαπώ και η κινέζικη τεχνική δίνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

 


 
Info: Η Λουκία Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στη σχολή Πετρά με δάσκαλο τον Αντώνη Απέργη και φωτογραφία στη σχολή ΕΜΕΦ. Ασχολήθηκε με τη καλλιτεχνική φωτογραφία και τη φωτογράφηση στον κινηματογράφο. Το 1986 πήρε έπαινο στο διαγωνισμό τουριστικής φωτογραφίας της HELEXPO. Εργάστηκε σαν ζωγράφος στο εργαστήριο της  κεραμίστριας Δήμητρας Σταυρινίδου όπου μυήθηκε και στα μυστικά του πηλού. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Μαρούσι. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε εταιρίες.


Ατομικές εκθέσεις : 2000 Πνευματικό κέντρο Δήμου Αμαρουσίου. 2002 Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων. 2005 Πνευματικό κέντρο Δήμου Αγίου Δημητρίου . 2011 Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης».


Ομαδικές εκθέσεις  2008 Συμμετείχε στο Art Event “ Hearts in Athens ” με δύο έργα. 2008   Συμμετείχε στο Art Event  “art@work” της POSTSCRIPTUM.    

          
2012 myi4d art gallery. Εικαστικές παρουσιάσεις: 2012, ΙΑΝΟΣ  προβολή video με θέμα « Γυναίκες»

 

Σχετικές ειδήσεις
Κυριάκος Κουτσομάλλης: Ο Ζογγολόπουλος με τις προτάσεις του ενσυνείδητα αλλάζει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης
16.06.2016 16:39
Τo Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι την αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης. Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του μουσείου στην Άνδρο, κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης μίλησε στο Culture Now σχετικά με την έκθεση και το έργο του Έλληνα καλλιτέχνη.
Massimiliano Mollona: Αντιλαμβάνομαι την Μπιενάλε της Αθήνας ως ένα πολύμορφο πολιτισμικό και πολιτικό χώρο
26.05.2016 11:07
Ο Massimiliano Mollona, διευθυντής προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας, έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Culture Now.
ENIGAMI: Αναστοχασμός, προβληματισμός και εγρήγορση για την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση
11.04.2016 14:14
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης την έκθεση ENIGAMI, ο τίτλος της οποίας διαβάζει ανάποδα το γνωστό τραγούδι IMAGINE του John Lennon. Οι τρεις εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση με τα έργα τους, ο Ανδρέας Βούσουρας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σεπετζόγλου, μίλησαν στο Culture Now.
Βαρβάρα Σπυρούλη: Το έργο μου είναι κυρίως τόπος της διάθεσης και της αντοχής
12.02.2016 16:50
Με αφορμή την ατομική έκθεση Χώροι των τόπων της Βαρβάρας Σπυρούλη, το Culture Now μίλησε μαζί της. Η έκθεση ξεκινά στις 13 Φεβρουαρίου στην γκαλερί Αγκάθι – Καρτάλος.
Αναστάσης Στρατάκης: H δουλειά μου βασίζεται όχι σε κάποιο μέσο άλλα στην ιδέα
05.02.2016 17:10
Ο Αναστάσης Στρατάκης μίλησε στο Culture Now για την ατομική του έκθεση με τίτλο “For the Eye altering alters all / The Senses roll themselves in fear / And the flat Earth becomes a Ball”, την οποία παρουσιάζει στη γκαλερί ΑΔ.