Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία μπαρόκ μουσικής, στο Μουσικό Χωριό

Συναυλία μπαρόκ μουσικής, στο Μουσικό Χωριό

Το Αβγό του Μουσικού Χωριού θα φιλοξενήσει συναυλία μπαρόκ μουσικής

… την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, στις 21.00.


Το διήμερο εργαστήριο ιστορικά τεκμηριωμένης ερμηνείας θα ολοκληρωθεί με μία συναυλία των εισηγητών Σίμου Παπάνα (βιολί) και Θοδωρή Κίτσου (νυκτά έγχορδα) σε έργα D. Castello, J.H. Kapsberger, Η. Biber, A. Corelli, A. Vivaldi κ.ά. (είσοδος ελεύθερη για όλους τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου)


Σίμος Παπάνας
Ο Σίμος Παπάνας σπούδασε βιολί , μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στα πανεπιστήμια Oberlin και Yale των Η.Π.Α. Καθηγητές του υπήρξαν οι P. Arnaoudov, Στ. Καφαντάρης, Τ. Gabora και E. Friedman στο βιολί, η Μ. Mc Donald στο μπαρόκ βιολί και
ο Χ. Σαμαράς στη σύνθεση. Έχει πάρει βραβεία σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς μεταξύ των οποίων το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Bach του Σαν Φρανσίσκο για μπαρόκ βιολί.


Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, την Καμεράτα , την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα των Μπολσόι, τη Συμφωνική του Μονάχου, τη Συμφωνική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Φιλαρμονική της Σόφιας, τους Σολίστ της Σόφιας, την Ορχήστρα της Μαύρης Θάλασσας κ.ά. Έργα του έχουν εκτελεστεί από τις δύο Ελληνικές Κρατικές Ορχήστρες, το Νέο Ελληνικό Κουαρτεέτο και σημαντικούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μουσική του για θέατρο έχει παιχτεί σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ (Τόκυο, Τεχεράνη, Νέα Υόρκη, Σηάτλ κ.λπ.), ενώ έργα του έχουν γραφτεί κατά παραγγελίαν του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Maryland. Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες BIS και Centaur.


Από το 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.


Θεόδωρος Κίτσος
Ο Θεόδωρος Κίτσος φοίτησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου σπουδάζοντας παράλληλα κιθάρα (πτυχίο και δίπλωμα με τους Π. Ιωάννου και Κ. Γρηγορέα αντίστοιχα). Στη συνέχεια μετέβη στην Αγγλία για να ειδικευτεί στην ερμηνεία παλαιάς μουσικής μελετώντας ιστορικά νυκτά έγχορδα (λαούτο, θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα) με την E. Kenny. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Μιχελή απέκτησε μεταπτυχιακή ειδίκευση από το Πανεπιστήμιο του York. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση και το Πανεπιστήμιο του York και αναγορεύθηκε διδάκτορας το 2005.


Δίνει τακτικά διαλέξεις και ομιλίες ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα επιστημονικά περιοδικά The Lute, Χρονικά Αισθητικής και Μουσικός Λόγος και σε διάφορους συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Κροατία και τη Βουλγαρία με διάφορα σύνολα (Yorkshire Baroque Soloists, Latinitas nostra, Καμεράτα, Réjouissance, KOΘ, KOA, Ex silentio κ.ά) και σολίστ όπως οι Romina Basso, James Bowman, Max Emanuel Cencic, Robin Blaze και Fabio Biondi.


Είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μάλερ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.02.2017 13:48
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή για την εκτέλεση όλων των Συμφωνιών του Γκούσταβ Μάλερ ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με την Έκτη Συμφωνία: Σ΄αυτή την ακαταμάχητη μουσική περιήγηση στις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης Ψυχής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.