Το Αβγό του Μουσικού Χωριού θα φιλοξενήσει συναυλία μπαρόκ μουσικής

… την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, στις 21.00.

Το διήμερο εργαστήριο ιστορικά τεκμηριωμένης ερμηνείας θα ολοκληρωθεί με μία συναυλία των εισηγητών Σίμου Παπάνα (βιολί) και Θοδωρή Κίτσου (νυκτά έγχορδα) σε έργα D. Castello, J.H. Kapsberger, Η. Biber, A. Corelli, A. Vivaldi κ.ά. (είσοδος ελεύθερη για όλους τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου)

Σίμος Παπάνας
Ο Σίμος Παπάνας σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στα πανεπιστήμια Oberlin και Yale των Η.Π.Α. Καθηγητές του υπήρξαν οι P. Arnaoudov, Στ. Καφαντάρης, Τ. Gabora και E. Friedman στο βιολί, η Μ. Mc Donald στο μπαρόκ βιολί και
ο Χ. Σαμαράς στη σύνθεση. Έχει πάρει βραβεία σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς μεταξύ των οποίων το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Bach του Σαν Φρανσίσκο για μπαρόκ βιολί.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα των Μπολσόι, τη Συμφωνική του Μονάχου, τη Συμφωνική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Φιλαρμονική της Σόφιας, τους Σολίστ της Σόφιας, την Ορχήστρα της Μαύρης Θάλασσας κ.ά. Έργα του έχουν εκτελεστεί από τις δύο Ελληνικές Κρατικές Ορχήστρες, το Νέο Ελληνικό Κουαρτεέτο και σημαντικούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μουσική του για θέατρο έχει παιχτεί σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ (Τόκυο, Τεχεράνη, Νέα Υόρκη, Σηάτλ κ.λπ.), ενώ έργα του έχουν γραφτεί κατά παραγγελίαν του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Maryland. Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες BIS και Centaur.

Από το 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Θεόδωρος Κίτσος
Ο Θεόδωρος Κίτσος φοίτησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου σπουδάζοντας παράλληλα κιθάρα (πτυχίο και δίπλωμα με τους Π. Ιωάννου και Κ. Γρηγορέα αντίστοιχα). Στη συνέχεια μετέβη στην Αγγλία για να ειδικευτεί στην ερμηνεία παλαιάς μουσικής μελετώντας ιστορικά νυκτά έγχορδα (λαούτο, θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα) με την E. Kenny. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Μιχελή απέκτησε μεταπτυχιακή ειδίκευση από το Πανεπιστήμιο του York. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση και το Πανεπιστήμιο του York και αναγορεύθηκε διδάκτορας το 2005.

Δίνει τακτικά διαλέξεις και ομιλίες ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα επιστημονικά περιοδικά The Lute, Χρονικά Αισθητικής και Μουσικός Λόγος και σε διάφορους συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Κροατία και τη Βουλγαρία με διάφορα σύνολα (Yorkshire Baroque Soloists, Latinitas nostra, Καμεράτα, Réjouissance, KOΘ, KOA, Ex silentio κ.ά) και σολίστ όπως οι Romina Basso, James Bowman, Max Emanuel Cencic, Robin Blaze και Fabio Biondi.

Είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.