Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με τίτλο «Ασκητική»…

… σε θεατρική μορφή, για 6 παραστάσεις τον Μάρτιο του 2013.

 

Ο Νίκος Καζαντζάκης, αναγνωρισμένος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια πνευματική σκηνή, είναι ο πιο μεταφρασμένος έλληνας συγγραφέας. Σε πολλά σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχουν έδρες για τη μελέτη του έργου του, αλλά και σύλλογοι φίλων του Καζαντζάκη. Η Ασκητική είναι το πιο γνωστό και πολυδιαβασμένο φιλοσοφικό του έργο. Αποτελεί, δε, τη Βίβλο των ιδεών του συγγραφέα.

 

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Μέγαρο Μουσικής τον Απρίλιο του 2012 η Ασκητική του Καζαντζάκη φιλοξενείται στον ίδιο χώρο, τον Μάρτιο του 2013 για έξι παραστάσεις, 1, 2, 3/3 και 8, 9, 10/2013.

 

«Να είσαι ελεύθερος άνθρωπος, να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία».

Πρόκειται για μια τολμηρή απόπειρα παρουσίασης του φιλοσοφικού λόγου του συγγραφέα με δραματική μορφή, ώστε ο θεατής να αποκτήσει μια πρωτόγνωρη, πιο ουσιώδη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη. Ο λόγος της Α Σ Κ Η Τ Ι Κ Η Σ μας οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης εμπειρίας αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, πολλές μεταφυσικές αλήθειες. Μας διαπαιδαγωγεί στον αγώνα της ζωής και μας διδάσκει ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις αιματηρές μάχες, αν ο άνθρωπος δεν φοβηθεί να αντιμετωπίσει τη φθορά του αλλά και το εσωτερικό του μεγαλείο, θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής και να βρει τη λύτρωση.

Συντελεστές παράστασης
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Mάιρα Βαζαίου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανδρομάχη Μοντζολή
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Πουλίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Νίτσα Μαμουζέλου και ο Γιώργος Κολιοβέτας
Χορός: Ομάδα Θεάτρου της Ημέρας

Έσοδα θα διατεθούν στο «Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού»