Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η Καμεράτα με όργανα εποχής, στη Στέγη

Η Καμεράτα με όργανα εποχής, στη Στέγη

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενήσει τα Βρανδεμβούργια κοντσέρτα του J.S. Bach

… στις 2 Μαρτίου 2013.


Μας τα ζητήσατε, τα παρουσιάζουμε. Τα θρυλικά Βρανδεμβούργια κοντσέρτα του Μπαχ, με όργανα εποχής. Μια εξαιρετικά επιτυχημένη συναυλία της Καμεράτα που επαναλαμβάνεται μετά από απαίτηση του κοινού.

 
Η Καμεράτα υπό τη μουσική διεύθυνση του χαρισματικού μαέστρου της Γιώργου Πέτρου παρουσιάζει για δεύτερη φορά τα έξι κοντσέρτα του Μπαχ, με όργανα της εποχής του συνθέτη, στις 2 Μαρτίου 2013 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.  Ο βραβευμένος με Echo Classik μαέστρος Γιώργος Πέτρου και οι σολίστ της Καμεράτα υπόσχονται μια μοναδική και σπάνια μουσική εμπειρία, παρουσιάζοντας σε μια βραδιά, το σύνολο των Βρανδεμβούργιων κοντσέρτων του Μπαχ, σε όργανα παρόμοια με αυτά που είχε στη διάθεσή του ο συνθέτης. Τα έξι «κοντσέρτα για διάφορα όργανα», όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος ο Μπαχ, ολοκληρώθηκαν το 1721 και θεωρούνται στο σύνολό τους ως ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα της μουσικής. Μοναδικοί συνδυασμοί ήχων από μπαρόκ όμποε, φλάουτα με ράμφος, μπαρόκ κόρνα, βιόλες ντα γκάμπα, τσέμπαλο (στην πρώτη του σολιστική εμφάνιση στην ιστορία της μουσικής), θεόρβη και έγχορδα με εντέρινες χορδές περιστρέφονται γύρω από τις μεγαλοφυείς ιδέες του Μπαχ. Η σολιστική γραφή είναι εξαιρετικά απαιτητική και φέρνει τα όργανα στα όρια των δυνατοτήτων τους. Ο Μπαχ κρατάει μια εξαιρετική ηχητική ισορροπία ανάμεσα στα κοντσέρτα: τρία από αυτά είναι ορχηστρικά σε χαρακτήρα, ενώ τα υπόλοιπα έχουν έντονα χαρακτηριστικά μουσικής δωματίου.


Έχοντας αποκτήσει νέους πιστούς φίλους, συντρόφους στη μουσική αναζήτηση, συνοδοιπόρους στη δύσκολη σημερινή πορεία του ελληνικού πολιτισμού και πιστούς υποστηρικτές, ανοιχτούς σε νέες προτάσεις και ανακαλύψεις, η Καμεράτα συνεχίζει δυναμικά την τρίτη καλλιτεχνική περίοδο συνεργασίας της με τη Στέγη.   Ο νέος κύκλος της Καμεράτα στη Στέγη ονομάζεται «Μεταμορφώσεις». Η Καμεράτα, με πολλά διαφορετικά πρόσωπα και ανήσυχο πνεύμα, τόλμα να αναμετρηθεί με «αντιφατικά» μουσικά είδη, βρίσκοντας συσχετισμούς και αντιθέσεις, προτείνοντας ιδέες πρωτοποριακές, ενδιαφέρουσες και ίσως λίγο... εκκεντρικές. Oλα αυτά ζωντανεύουν με τη μαγική τέχνη των σολίστ της Καμεράτα και των παλιών και νέων μουσικών της «συνεργών»: ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου, η τακτική πια συνεργάτης Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας, ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης, ο τσελίστας Renato Ripo, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Νίκος Αθηναίος, ο Χαράλαμπος Γωγιός και πολλοί άλλοι, υπόσχονται αξέχαστα μουσικά ταξίδια στις συναυλίες του νέου κύκλου «Μεταμορφώσεις». Ανοίξτε λοιπόν τα μάτια σας και... ακούστε!!


J. S. BACH
Tα 6 Βρανδεμβούργια κοντσέρτα [Brandenburgischen Konzerte] (1721)
σε όργανα εποχής
Μουσική διεύθυνση & τσέμπαλο: Γιώργος Πέτρου


Βρανδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 3 BWV 1048 σε σολ μείζονα
1.--
2. Adagio
3. Allegro
Βιολιά: Sergiu Nastasa, Γιάννης Μαυρίδης, Otilia Alitei
Βιόλες: Αli Basegmezler, Laurentiu Matasaru, Elisabeth Schaefer
Βιολοντσέλα: Ιάσων Ιωάννου, Christopher Humphrys, Ηλίας Σακαλάκ
Κοντραμπάσο: Βασίλης Λιαρμακόπουλος


Βρανδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 4, BWV 1049, σε σολ μείζονα
1. Αllegro
2. Andante
3. Presto
Φλάουτα με ράμφος: Δημήτρης Κούντουρας, Γιάννης Παπαγιάννης
Σόλο βιολί: Sergiu Nastasa


Βρανδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 2, BWV 1047, σε φα μείζονα
1. --
2. Αndante
3. Allegro assai
Φλάουτο με ράμφος: Δημήτρης Κούντουρας
Μπαρόκ όμποε: Δημήτρης Βάμβας
Σόλο βιολί: Juleta Avetyan
Μπαρόκ τρομπέτα: Friedmann Immer


Βρανδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 6, BWV 1051, σε σι ύφεση μείζονα
1. ----
2. Αdagio ma non tanto
3. Allegro
Βιόλα ντα γκάμπα: Άγγελος Ρεπαπής, Γιάννης Τουλής
Βιόλες: Αli Basegmezler, Laurentiu Matasaru
Βιολοντσέλο: Ιάσων Ιωάννου
Κοντραμπάσο: Βασίλης Λιαρμακόπουλος


Βρανδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 5, BWV 1050, σε ρε μείζονα
1. Αllegro
2. Affettuoso
3. Allegro
Φλάουτο τραβέρσο: Αντιγόνη Τσάλλα
Σόλο βιολί: Otilia Alitei
Σόλο τσέμπαλο: Γιώργος Πέτρου
Βιολιά: Sergiu Nastasa, Γιάννης Μαυρίδης, Juleta Avetyan
Βιόλα: Αli Basegmezler
Βιολοντσέλο: Christopher Humphrys
Κοντραμπάσο: Βασιλης Λιαρμακοπουλος


Βρανδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 1, BWB 1046, σε φα μείζονα
1. ---
2. Αdagio
3. Allegro
4. Menuetto-trio
5. Polacca-trio


Μπαρόκ όμποε: Γιάννης Παπαγιάννης (σόλο), Δημήτρης Βάμβας
Μπαρόκ φαγκότο: Αλέξανδρος Οικονόμου
Μπαρόκ κόρνο: Κώστας Σίσκος, Σπύρος Κάκος
Σόλο βιολί: Γιάννης Μαυρίδης


Τσέμπαλο: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Θεόρβη: Θεόδωρος Κίτσος

Σχετικές ειδήσεις
Εβδομάδα Μπαχ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.02.2017 16:33
Τo μεγάλο Αφιέρωμα στον Μπαχ, που άρχισε με τα Βρανδεμβούργια κοντσέρτα από τους Μουσικούς της Καμεράτα τον Φεβρουάριο, κορυφώνεται με την Εβδομάδα Μπαχ (1–5/3/2017) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τα «Βρανδεμβούργια» του Μπαχ, από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής
07.02.2017 14:20
Διευρύνοντας τον Κύκλο Παλαιά Μουσική, το Μέγαρο διοργανώνει φέτος ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Η αυλαία ανοίγει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ με τη συναυλία των Μουσικών της Καμεράτα–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, που θα ερμηνεύσουν σε όργανα εποχής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου ένα από τα πιο αγαπημένα έργα όλων των εποχών, τα Βρανδεμβούργια κοντσέρτα.
Πρωτοχρονιά με Άρωμα Βιέννης από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.12.2016 11:52
Πιστή στο ραντεβού της με την αρχή της καινούργιας χρονιάς, οι μουσικοί της κοσμοαγάπητης Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ή Αrmonia Atenea, όπως είναι διεθνώς γνωστή, υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού, κορυφαίου έλληνας μαέστρου Γιώργου Πέτρου, μας εισάγουν στο 2017, με το στροβιλισμό των βιεννέζικων βαλς.
Η Καμεράτα πάει με… Τρένο στο Ρουφ
04.11.2016 13:03
Η Καμεράτα-ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επιβιβάζεται για πρώτη φορά στο Τρένο στο Ρουφ και καλεί τους φίλους της σε μία απολαυστική μουσική αλλά και γευστική διαδρομή
Παίξε, Τσιγγάνε, το βιολί: Ένα αποκριάτικο πάρτι από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.03.2016 17:06
Η Καμεράτα και ο διακεκριμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου μας προσκαλούν σε ένα αλλιώτικο αποκριάτικο πάρτι με έργα εμπνευσμένα από τις μουσικές των τσιγγάνων, που θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!