Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Αγαπημένο μου Buenos Aires: Μουσική παράσταση στο θέατρο Πρόβα

Αγαπημένο μου Buenos Aires: Μουσική παράσταση στο θέατρο Πρόβα

Το θέατρο «Πρόβα» παρουσιάζει το μουσικό σύνολο «Aqua y Vino» σε μία μουσική παράσταση με τίτλο

«Αγαπημένο μου Buenos Aires» την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013. Πρόκειται για ένα ιστορικό ταξίδι στη δημιουργία και εξέλιξη του tango μέσα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είδους αυτού.

 

Τα μουσικά κομμάτια προλογίζονται από μικρά σχόλια, τις περισσότερες φορές, για το περιεχόμενο των στίχων τους. Η μουσική αφήγηση ντύνεται με φωτογραφίες και εικόνες στενά συνδεδεμένες με τον τίτλο κάθε τραγουδιού. Έτσι προκύπτει ένα πάντρεμα λόγου, ήχου και εικόνας απαραίτητο για το μουσικό μας ταξίδι στη χώρα του tango, την Αργεντινή.

 

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το tango στην πιο παραδοσιακή του μορφή, στον πιο κοντινό στη γέννησης του ύφος και μαζί με αυτό γνωρίζουμε και τους δημιουργούς της εποχής εκείνης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ηθοποιό, τραγουδιστή και τραγουδοποιό Carlos Gardel, μια προσωπικότητα που λατρεύτηκε και λατρεύεται έως και σήμερα σαν εθνικός ήρωας .

 


Στο δεύτερο μέρος η μουσική ανήκει αποκλειστικά στον «αιρετικό» του tango, τον Astor Piazzolla. Ο πρωτοπόρος και καινοτόμος Piazzolla τάραξε τα νερά της παραδοσιακής μουσικής τόσο στο ρυθμό όσο και στις μελωδίες και την αρμονία . Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που δέχτηκε χάρισε στο tango εκείνη την πνοή που χρειαζόταν ώστε η παραδοσιακή μουσική της Αργεντινής να γίνει παγκόσμια γλώσσα και έκφραση του έρωτα.

 

Το μουσικό σύνολο «Aqua y Vino» αποτελείται από βιολί , ακορντεόν, πιάνο και κοντραμπάσο, ένα περιεκτικό σε αργεντίνικα ηχοχρώματα tango ensemble.


Τα μουσικά κομμάτια είναι διασκευασμένα, όχι στο ύφος, μα στην ενορχήστρωση και την υφή ώστε αφενός να υπηρετούν τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κουαρτέτου κι αφετέρου να μην προσβάλλουν το ύφος των τραγουδιών. Έτσι, ο ιδιαίτερος ήχος των αργεντίνικων μουσικών στολιδιών παραμένει ο ίδιος από το πρώτο έως το τελευταίο κομμάτι θυμίζοντας κάποιο αντίστοιχο κουαρτέτο σε ένα καφέ του Buenos Aires…

 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:


Μουσικό σύνολο: «Aqua y Vino»
Βιολί: Φραγκίσκος Μαργαρίτης
Ακορντεόν: Φραγκίσκος Κοντορούσης
Κοντραμπάσο: Μιχάλης Ερζένης
Πιάνο: Δημήτρης Καραβίτης
Επεξεργασία/ Ενορχήστρωση: Δ. Καραβίτης – Φρ. Κοντορούσης
 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Θάνος Ανεστόπουλος σε μία μουσική παράσταση στο Θέατρο Παλλάς
18.04.2016 10:34
Ο Θάνος Ανεστόπουλος παρουσιάζει στο Θέατρο Παλλάς μία μουσική παράσταση, με τίτλό Από τις ΡΙΖΕΣ ως τα ΑΝΘΗ του καλού..., για μία μόνο ημέρα, το Σάββατο 14 Μαΐου 2016.
Με μια προσευχή: Δημήτρης Βοζαΐτης and Band live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
01.03.2016 11:59
Ο νέος ερμηνευτής Δημήτρης Βοζαΐτης επιστρέφει την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 με τη νέα, τετραμελή μπάντα του και ανανεωμένο πρόγραμμα στη μουσική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου - Upstage, με την μουσική παράσταση «Με μια προσευχή».
Aleli - De Creta a Buenos Aires: Luis Borda & Γεωργία Βεληβασάκη live στον Ιανό
20.11.2015 13:59
Ο διεθνούς φήμης κιθαριστής και μαέστρος του Tango Nuevo, Luis Borda, συναντά την Ελληνίδα τραγουδίστρια Γεωργία Βεληβασάκη την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ.
Η Natalia Soledad Petsalis και ο Μιχάλης Σουρβίνος live στον Ειλισσό
03.11.2015 17:06
H εκρηκτική Αργεντίνα τραγουδίστρια από το Buenos Aires Natalia Soledad Petsalis και ο διακεκριμένος σολίστ κλασσικής κιθάρας Μιχάλης Σουρβίνος παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα υψηλής αισθητικής με έργα για solo κιθάρα & φωνή - κιθάρα.
Μουσική Παντού: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε Μουσικά Σχολεία της Β. Ελλάδας
02.11.2015 10:47
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πλούσιο εκπαιδευτικό της έργο με μία σειρά τριήμερων μουσικών εργαστηρίων σε οχτώ (8) Μουσικά Σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Μουσική Παντού’ που πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.