Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Vers une musique dite spectrale, στο About

Vers une musique dite spectrale, στο About

O Χώρος Πολιτισμού About θα φιλοξενήσει ένα αφιέρωμα στο συνθέτη Tristan Murail, σε μια βραδιά

... με τίτλο «Vers une musique dite spectrale», στο πλαίσιο του κύκλου “Focus Σύγχρονη Μουσική” του Γαλλικού Ινστιτούτου διοργανώνεται αφιέρωμα στον συνθέτη Tristan Murail.


Μαρία Αλούπη, σόλο πιάνο
Κρυσταλία Γαϊτάνου, σόλο βιόλα
Keith Moore / ομιλία


Στις αρχές της δεκαετίας του 70 μία νέα κατεύθυνση μουσικής δημιουργίας αναδύθηκε ανεξάρτητα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ρουμανία και τις ΗΠΑ, περισσότερο σαν άποψη παρά σαν τεχνική, που μεταφέρει την έμφαση του μουσικού γεγονότος από το σύμβολο στον ήχο. Αισθητική περισσότερο παρά σχολή, η Musique Spectrale, αντιμετωπίζει το έργο σαν μία διαδικασία, την προβολή της εξέλιξης του ηχητικού γεγονότος στον Χρόνο.


Ο Τristan Murail, είναι από τους πρωτεργάτες της Musique spectrale αλά Γαλλικά και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της, επινοητής επιπλέον μίας σειράς τεχνικών που αποτελούν πλέον πολύτιμα εργαλεία για κάθε συνθέτη. Το έργο του πλούσιο και πολυποίκιλο, για μεγάλους και μικρούς συνδυασμούς αποτελεί πλέον μέρος του ρεπερτορίου ενώ με πολλά κείμενά του έχει συνδιαμορφώσει την θεωρία και την αισθητική του μουσικού αυτού κινήματος.  Στην συναυλία παρουσιάζονται έργα για σόλο πιάνο και σόλο βιόλα του Tristan Murail πλαισιωμένα με έργα για πιάνο των Paul Dukas, Claude Debussy, Olivier Messiaen, Franz Liszt, συνθετών που τα έργα τους προαναγγέλουν όψεις του έργου του Murail.


Επιμέλεια: Μαρία Αλούπη
Κείμενα: Ανάργυρος ΔενιόζοςΣυνδιοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Χώρος Πολιτισμού ABOUT:, Counting Art, Υποστήριξη: Camerata Europaea

Σχετικές ειδήσεις
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Bogaz musique στην Πάτρα
11.11.2016 17:08
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ύστερα από μία σειρά πολύ επιτυχημένων εμφανίσεων το καλοκαίρι που πέρασε, ταξιδεύει και αυτό το χειμώνα σε όλη την Ελλάδα. Και μαζί με τους boğaz musique μας προσκαλούν σε μία σειρά συναρπαστικών συναυλιών, δημιουργώντας ένα νέο, εναλλακτικό τρόπο ουσιαστικής διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι boğaz musique live στη Ξάνθη
18.08.2016 12:07
Το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι boğaz musique εμφανίζονται στα Στενά του ποταμού Νέστου στη Γαλάνη Ξάνθης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Φεστιβάλ Via Egnatia» της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι boğaz musique live στο Άλσος Βεΐκου
10.08.2016 12:21
Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι boğaz musique εμφανίζονται στο Θέατρο του Άλσους Βεΐκου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Φεστιβάλ Γαλατσίου 2016» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Γαλατσίου.
Ανοίγει η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
13.06.2016 16:35
Στις 25 Ιουνίου 2016, ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της η Εναλλακτική Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με μια σειρά παραστάσεων μουσικού θεάτρου, όπου θα παρουσιαστούν δύο έργα του πρωτοπόρου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Χρήστου.
Athens Big Band Presents the World of Hammond στο Θέατρο Παλλάς
12.04.2016 17:01
Στον κόσμο του μουσικού οργάνου Hammond θα μας ταξιδέψει η Big Band του Δήμου Αθηναίων στη μουσική παράσταση που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία των Αθηναϊκών Θεάτρων, το Σάββατο 16 Απριλίου στις 11.30π.μ στο θέατρο Παλλάς.