O Χώρος Πολιτισμού About θα φιλοξενήσει ένα αφιέρωμα στο συνθέτη Tristan Murail, σε μια βραδιά

… με τίτλο «Vers une musique dite spectrale», στο πλαίσιο του κύκλου “Focus Σύγχρονη Μουσική” του Γαλλικού Ινστιτούτου διοργανώνεται αφιέρωμα στον συνθέτη Tristan Murail.

Μαρία Αλούπη, σόλο πιάνο
Κρυσταλία Γαϊτάνου, σόλο βιόλα
Keith Moore / ομιλία

Στις αρχές της δεκαετίας του 70 μία νέα κατεύθυνση μουσικής δημιουργίας αναδύθηκε ανεξάρτητα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ρουμανία και τις ΗΠΑ, περισσότερο σαν άποψη παρά σαν τεχνική, που μεταφέρει την έμφαση του μουσικού γεγονότος από το σύμβολο στον ήχο. Αισθητική περισσότερο παρά σχολή, η Musique Spectrale, αντιμετωπίζει το έργο σαν μία διαδικασία, την προβολή της εξέλιξης του ηχητικού γεγονότος στον Χρόνο.

Ο Τristan Murail, είναι από τους πρωτεργάτες της Musique spectrale αλά Γαλλικά και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της, επινοητής επιπλέον μίας σειράς τεχνικών που αποτελούν πλέον πολύτιμα εργαλεία για κάθε συνθέτη. Το έργο του πλούσιο και πολυποίκιλο, για μεγάλους και μικρούς συνδυασμούς αποτελεί πλέον μέρος του ρεπερτορίου ενώ με πολλά κείμενά του έχει συνδιαμορφώσει την θεωρία και την αισθητική του μουσικού αυτού κινήματος.  Στην συναυλία παρουσιάζονται έργα για σόλο πιάνο και σόλο βιόλα του Tristan Murail πλαισιωμένα με έργα για πιάνο των Paul Dukas, Claude Debussy, Olivier Messiaen, Franz Liszt, συνθετών που τα έργα τους προαναγγέλουν όψεις του έργου του Murail.

Επιμέλεια: Μαρία Αλούπη
Κείμενα: Ανάργυρος Δενιόζος

Συνδιοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Χώρος Πολιτισμού ABOUT:, Counting Art, Υποστήριξη: Camerata Europaea