Η New Star παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με προβολή τριών ταινιών των Ναγκίσα Οσίμα και…

… και Κιμ Κι Ντουκ, στον κινηματογράφο Capitol Ζέφυρος, στις 7-13 Φεβρουαρίου 2013.

ΝΑΓΚΙΣΑ ΟΣΙΜΑΜε αφορμή την πρόσφατη απώλεια του δημιουργού των θρυλικών ταινιών του Ιαπωνικού κινηματογράφου, η NEW STAR κάνει ένα αφιέρωμα στον ΝΑΓΚΙΣΑ ΟΣΙΜΑ προβάλλοντας ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ, «ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΥΡΙΕ ΛΩΡΕΝΣ»

ΚΙΜ ΚΙ ΝΤΟΥΚΣε έναν αγαπημένο Κορεάτη σκηνοθέτη των Ελλήνων σινεφίλ, που αυτές τις ημέρες προβάλλεται με επιτυχία η ταινία του “Pieta” βραβευμένη με το ΧΡΥΣΟ ΛΕΟΝΤΑ στο περσινο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, και που η NEW STAR έχει καλέσει στο παρελθόν στην Ελλάδα παρουσιάζοντας το σύνολο του έργου του, συνεχίζουμε το αφιέρωμα  αυτής της εβδομάδας, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν τις είδαν ή  επιθυμούν να τις ξαναδούν αλλά και σε όσους τώρα γνωρίζουν   τον ΚΙΜ ΚΙ ΝΤΟΥΚ κι επιθυμούν να δουν παλαιότερες ταινίες του.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΚΥΡΙΕ ΛΩΡΕΝΣ –  MERRY CHRISTMAS MR LAWRENCE
ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΓΚΙΣΑ ΟΣΙΜΑ
Μια υπέροχη ταινία που συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Γεμάτη εκπληκτικές ερμηνείες, στιγμές αλήθειας και ομορφιάς και εξαιρετικούς διαλόγους.
Εξαιρετικές ερμηνείες από το σύνολο των πρωταγωνιστών ενισχύουν αυτή την προκλητική ταινία και την καθιστούν αξέχαστη.

Ο David Bowie υποδύεται έναν γεννημένο αρχηγό στην ταινία του Oshima και τον υποδύεται σαν γεννημένο αστέρι του κινηματογράφου.

Η ταινία ενώνει δύο από τα αγαπημένα θέματα του Oshima. Τον έρωτα και τη βία. Είναι διακριτά σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, αντικρούοντας, συμπληρώνοντας και καθορίζοντας το ένα το άλλο. Όπως σε πολλές προηγούμενες δουλειές του σκηνοθέτη είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το ένα από το άλλο. Η βία δεν αποκλείει απαραίτητα την ύπαρξη του έρωτα..

Δραματική/Πολεμική – Αγγλία/Ιαπωνία – 1983 -120’
1 Βραβείο BAFTA για καλύτερο soundtrack
Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 1983

Σκηνοθεσία: Nagisa Oshima.
Σενάριο: Nagisa Oshima, Paul Mayersberg
Εμπνευσμένο από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Laurens Van der Post           

“The Seed and the Sower”
Κινηματογραφία: Toichiro Narushima.
Μουσική: Ryuichi Sakamoto
Με τους: Tom Conti (John Lawrence), David Bowie (Jack Celliers), Ryuichi Sakamoto (Captain Yonoi), Takeshi Kitano, Jack Thompson.

Ο Λοχίας Τζων Λώρενς είναι αιχμάλωτος των Ιαπώνων. Αποτελεί αίνιγμα ανάμεσα στους συγκρατούμενους του καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να έχει ένα είδος επικοινωνίας με τους Ιάπωνες δεσμώτες του και μοιάζει ν’ αντιλαμβάνεται την κουλτούρα τους. Οι Ιάπωνες το γνωρίζουν και τον προκαλούν φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με το σύστημα αξιών τους. Οι συνθήκες δυσκολεύουν όταν φέρνουν αιχμάλωτο τον σκληρό, υπερήφανο και θαρραλέο Λοχαγό Ζακ Σελιέ. Ο Λώρενς ξέρει πως οι φύλακες θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ηθικό του Σελιέ και θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτό. Αυτό που θ’ ακολουθήσει δεν είναι απλά μια μάχη για επιβίωση είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι η μάχη μεταξύ δύο κοσμοθεωριών.

Seom / The isle / Το Νησί
2000 / 82 ΄/ Έγχρωμο
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κιμ Κι Ντουκ
Φωτογραφία: Σέο Σικ Χουάνγκ
Μοντάζ: Μιν Χο Κεόνγκ
Μουσική: Σανγκ Ιουν Γιέον
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κιμ Κι Ντουκ
Ερμηνευτές: Γιουνγκ Σου, Γιο Σουκ Κιμ, Σουνγκ Χέε Παρκ, Γιάε Χιέον Γιο

Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας (Βραβείο Netpac)
Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Σαντάνς, Βραβείο World Cinema)
Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Fantasporto (Ειδικό Βραβείο, Βραβείο Α\\’ Γυναικείου Ρόλου)
Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Τορόντο
Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Βρυξελλών (Μέγα Βραβείο)
Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Ρότερνταμ

Η Χι Ζιν, βουβή από αδυναμία ή από επιλογή, εξασφαλίζει τον επιούσιο από τους ψαράδες μιας λιμνοθάλασσας, πουλώντας τους τροφή την ημέρα και το κορμί της τη νύχτα. Οι πελάτες της την περιφρονούν, όμως η ίδια κρύβει έντονα συναισθήματα που εκρήγνυνται τις πιο ανύποπτες στιγμές. Ο ερχομός του παλιού αστυνομικού Χιον Σι βγάζει σιγά σιγά την Χι Ζιν από το καβούκι της. Τον εμποδίζει να αυτοκτονήσει μια φορά και τη δεύτερη προσπαθεί να γιατρέψει την πληγωμένη ψυχή του με το σεξ. Η έλξη τους μεταβάλλεται πια σε εμμονή και οι εξελίξεις στην εκτός τόπου και χρόνου λιμνοθάλασσα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους…

Το Νησί, κατά πολλούς η σημαντικότερη ταινία της πλούσιας φιλμογραφίας του Κιμ Κι Ντουκ, ένα αποκαλυπτικό σοκ για τους ανθρώπους του κινηματογράφου παγκοσμίως αλλά και για το ευρύτερο κοινό, καθιέρωσε αμέσως τον Κιμ Κι Ντουκ ως έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς, προπομπός ενός ολόκληρου ποταμού από νέους Κορεάτες δημιουργούς.

Bad  GuyΣενάριο – Σκηνοθεσία: Κιμ Κι Ντουκ
Φωτογραφία: Τσουλ Χιουν Χουανγκ
Μοντάζ: Σουνγκ Γουον Χαμ
Μουσική: Χο Γόον Παρκ
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σουν Γόο Κιμ
Ερμηνευτές: Γιάε Χιέο Τζο,
Γον Σέο,
Ντούεκ Μουμ Τσόι,
Γιουν Τάε Κιμ

Επίσημη συμμετοχή Φετσιβάλ Βερολίνου

ΣΥΝΟΨΗΟ Χαν-Γκι μιας συμμορίας γκάνγκστερ στην περιοχή με τα κόκκινα φώτα, βλέπει στο δρόμο την Σουν – Χουά, παλιά συμφοιτήτρια από το κολέγιο. Έλκεται αμέσως από την κοπέλα και την κοιτά επίμονα και παθιασμένα. Εκείνη τον αντιμετωπίζει με παγωμένη, αδιάφορη έκφραση. Έξαλλος από θυμό, την αναγκάζει να τον φιλήσει κι εκείνη τον απωθεί βίαια. Ο Χαν – γκι σχεδιάζει και πετυχαίνει την εκπόρνευσή της. Τη φυλακίζει σε ένα δωμάτιο και την παρακολουθεί κάθε βράδυ από ένα κρυφό παράθυρο. Μέρα με τη μέρα εκείνη μαραζώνει και ο άντρας υποφέρει. Ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, τη λύπηση και την απόγνωση, ο Χαν – γκι και η Σουάν – Χουά γίνονται ένα. Το Bad Guy, συνοψίζει την θεώρηση και σταθερή ενασχόληση του Κι Ντουκ, με τους παρίες του θαύματος των οικονομικών Τίγρεων της Ασίας. Οι ήρωες του Κι Ντουκ όπως πάντα ΄΄χαμένα κορμιά΄΄ των δρόμων της νύχτας, με τους δικούς τους κώδικες ηθικής, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, πάντα στα πλαίσια που οριοθετεί η κοινωνία.

Η εικονοποιία του Κι Ντουκ, με σαφείς αναφορές στους πίνακες του Έγκον Σίλε, η κυνική, σχεδόν ψυχρή αντιμετώπιση των παθών των ηρώων του, προσδίδουν στο φιλμ μια αλλόκοτη σιωπηλή αγριάδα, και μας εισάγουν στην κατά Κι Ντουκ θεώρηση της αγάπης και του έρωτα και της αδυναμίας των ανθρώπων να αλλάξουν το πεπρωμένο τους, όπως αυτό καθορίζεται από το δεδομένο τους ρόλο στην χοάνη της καπιταλιστικής μεγαλούπολης.