Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Πιτσιμπούργκο της Σώτης Τριανταφύλλου στο θέατρο Αργώ - Studio

Πιτσιμπούργκο της Σώτης Τριανταφύλλου στο θέατρο Αργώ - Studio

Το θέατρο Αργώ – Studio παρουσιάζει το έργο της Σώτης Τριανταφύλλου με τίτλο «Πιτσιμπούργκο» ...

από την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013.


Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ δύο συζύγων, του Δημοσθένη και της Ελέγκως, επιστολές που ταξιδεύουν από το μακρινό Πίτσμπουργκ της Αμερικής στην όμορφη Χίο της Ελλάδας.


Αρχές του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, πρώτο μεταναστευτικό κύμα.


Μέσα από την αλληλογραφία των δύο νέων, βιώνουμε από τη μια τη ζωή της κοινωνίας της Χίου την εποχή εκείνη και από την άλλη τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης της ζωής των μεταναστών.  Όλα αυτά, μέσα από το θαυμαστό ιδίωμα της Χιώτικης γλώσσας. Αναπόφευκτα συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα. Το μείζων θέμα της μετανάστευσης πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το «Πιτσιμπούργκο» είναι ένα από εκείνα τα μικρά διαμαντάκια γραφής όπου με χιούμορ και τρυφερότητα μας ζωγραφίζει με έντονα χρώματα μια εποχή που έχει πια παρέλθει.


Αυτό το σύντομο αφήγημα –γραμμένο σε μορφή επιστολών- είναι ένα μικρό δώρο της Σώτης Τριανταφύλλου στο νησί της Χίου. Επίσης, είναι μια έμμεση αναφορά στις περιπλανήσεις της στις κάποτε βιομηχανικές πόλεις –όπως το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια– στις εμπειρίες της ανάμεσα στους μετανάστες και στα ‘ψηλα χτίρια’, που, όπως γράφει εδώ ο κεντρικός ήρωας , ‘τα κοιτάς από κάτω και σου ’ρχεται ζαλάδα’.


Μέσα από την αλληλογραφία του Δημοσθένη και της Ελέγκως –που χρονολογείται από τις μέρες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου– καταγράφονται θραύσματα αναμνήσεων από ανθρώπους που συνάντησε και λόγια που άκουσε διασχίζοντας τα τοπία του χάλυβα και του κάρβουνου. Κυρίως όμως πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας του νησιού, για μια λεπτομέρεια της μεγάλης περιπέτειας της μετανάστευσης.


Μια ιστορία της μετανάστευσης, λοιπόν, στο νέο κόσμο, όπου άλλοι προκόβουν και άλλοι μένουν στάσιμοι, όπου άλλοι δουλεύουν σκληρά και άλλοι έχουν όλη την τύχη με το μέρος τους, όπου η αθωότητα του βλέμματος και της ψυχής υπάρχουν ακόμη σε πείσμα των καιρών.


 

«Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου
 

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κλαλιώτης
Ερμηνεία: Βαγγέλης Ζαπαντιώτης, Ζαφειρία Δημητροπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μιμίκα Καπούλα, Αναστασία Δεκαβάλλα
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Χατζούδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγγελική Παϊτάρη
Φωτισμοί: Κώστας Μπάμπης
 

Σχετικές ειδήσεις
Μηχανικοί Καταρράκτες, της Σώτης Τριανταφύλλου στο Από Μηχανής Θέατρο
05.10.2016 16:47
Στο Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου η παράσταση "Μηχανικοί Καταρράκτες" της Σώτης Τριανταφύλλου, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη.
Η Χίος γεμίζει θέατρο!
05.08.2016 14:13
Τα έργα "ΠΙΤΣΙΜΠΟΥΡΓΚΟ", "ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ", "ΕΦΥΓΑ ΚΙ ΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ Μ' ΕΝΑ ΚΟΣΚΙΝΟ ΦΑΚΗ" και "ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ" θα παρουσιαστούν τον Αύγουστο στη Χίο.
Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στο Studio Μαυρομιχάλη
01.04.2016 14:40
Το έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ Ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρώς Τριανταφύλλου από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Studio Μαυρομιχάλη.
Μηχανικοί Καταρράκτες της Σώτης Τριανταφύλλου στον Πολυχώρο Vault
23.03.2016 12:41
O Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει για πρώτη φορά στο θέατρο τη νουβέλα της Σώτης Τριανταφύλλου “Μηχανικοί Καταρράκτες” σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη. Από το Σάββατο 26 Μαρτίου, κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00, έως τις 29 Μαΐου.
Πιτσιμπούργκο, της Σώτης Τριανταφύλλου στον Πολυχώρο Vault
15.03.2016 11:25
Η παράσταση «Πιτσιμπούργκο» ξεκίνησε την πορεία της το Καλοκαίρι του 2014 στην Χίο, στην γενέτειρα των πρωταγωνιστών της και έκτοτε, όπου παίζεται γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Πέρσι, το αθηναϊκό κοινό την αγκάλιασε στην αυλή του Κόμη στα Πατήσια και τώρα επιστρέφει για 16 προγραμματισμένες παραστάσεις στη σκηνή του φιλόξενου πολυχώρου Vault Theatre Plus. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου.