H Feelgood παρουσιάζει στην Ελλάδα την ταινία του Αυστριακού Ulrich Seidl με τίτλο «Παράδεισος του Έρωτα»…

… από την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013.

Παράδεισος: περιφραγμένος τόπος αναψυχής και διασκέδασης, κατάφυτος και γεμάτος με άγρια ή ελεύθερα ζώα

«Αποκρουστικό και πανέμορφο, ανυψώνει και καταδικάζει τους χαρακτήρες του, φρικτό και υπέροχο την ίδια στιγμή», Variety

«Το «Παράδεισος του Έρωτα» ακροβατεί μεταξύ χιούμορ και λύπης και χειρίζεται τα δυνητικά βαριά θέματα όπως το σεξ, τη φυλή και τη δύσοσμη κληρονομιά της αποικιοκρατίας με μια καλοδεχούμενη ελαφριά πινελιά», Telegraph

Ο γνωστός για τις προκλητικές και σκηνοθετικά αριστοτεχνικές ταινίες του Αυστριακός Ulrich Seidl  (Dog Days, Import Export) παρουσιάζει μία τολμηρή  τριλογία με τον σαρκαστικό τίτλο «Παράδεισος»:  τρεις ταινίες με ηρωίδες τρεις αντίστοιχες γυναίκες από την ίδια οικογένεια. Στο πρώτο φιλμ της τριλογίας, «Παράδεισος  του  Έρωτα», ο Seidl εστιάζει  με την ιδιότυπη και σαδιστική ματιά του στον κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένο παράδεισο που αναζητά στην Κένυα μια μεσήλικη γυναίκα από την Αυστρία.  Στην ατμοσφαιρική και γεμάτη πλαστικές καρέκλες Κένυα, ο Seidl  ανατέμνει χωρίς αναισθητικό τις εξωτικές αλλά και μίζερες διακοπές μιας απογοητευμένης γυναίκας θίγοντας το θέμα του σεξοτουρισμού, της αποικιοκρατίας και της  αμοιβαίας εκμετάλλευσης. Με όχημα μια παρακμιακή εκδοχή της πρωτόπλαστης Εύας σε έναν παράδεισο όπου επικρατεί το παζάρι, η ταινία καδράρει με άψογη γεωμετρία το δίπολο του αρπακτικού και του θηράματος που εναλλάσσονται διαρκώς.
Η ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2012.

Σύνοψη:
Η Teresa είναι πενήντα χρονών, ζει στην Αυστρία και  έχει μια κόρη που μπαίνει στην εφηβεία. Αποφασίζει να πάει ένα ταξίδι στις παραδεισένιες ακτές της Κένυας. Εκεί αναδεικνύεται σε Sugar Mama, το παρατσούκλι που αποδίδεται στις μεγαλούτσικες Ευρωπαίες που αναζητούν την παρέα νεαρών Αφρικανών με αντάλλαγμα χρήματα και δώρα. Η Teresa θα γευτεί τις χάρες διάφορων ντόπιων νεαρών, γνωστών ως Beach Boys για να καταλήξει στο απογοητευτικό συμπέρασμα ότι στις ειδυλλιακές παραλίες της Κένυας δεν υπάρχει χώρος για αληθινά ειδύλλια.
Διάρκεια: 120’

Λένε ότι οι κυνικοί πίσω από κάθε γλυκουδερή κάρτα με μελιστάλαχτα μηνύματα για αιώνια αγάπη, κάθε μπουκέτο με κόκκινα τριαντάφυλλα θερμοκηπίου, κάθε κουτί με φτηνά σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς και κάθε λούτρινο αρκουδάκι που ξεπουλιέται του Αγίου Βαλεντίνου, είναι αυτοί που διακρίνουν ξεκάθαρα πίσω από όλα αυτά μια τεράστια βιομηχανία έρωτα. Ας τους μιλήσει κάποιος για τον Seidl, την Κένυα, τις Sugar Mamas και τα Beach Boys. Φέτος η γιορτή του έρωτα έχει την ταινία που δεν της ταιριάζει, αυτή που θα κάνει και τους πιο κυνικούς να ανατριχιάσουν. «Παράδεισος του Έρωτα» από τον Ulrich Seidl. Το πρώτο μέρος μιας, αν μη τι άλλο, ερεθιστικής τριλογίας.

Γλωσσάριο:
Beach Boys: Νεαροί Αφρικανοί που δουλεύουν στις παραλίες πουλώντας μπρελόκ, εκδρομές με καραβάκι ή σαφάρι, αναζητώντας λευκές γυναίκες ως σεξουαλικές παρτενέρ. Πολλοί μιλάνε άπταιστα γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά. Σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους παίρνουν χρήματα ή μεγάλα δώρα όπως μοτοσικλέτες, αυτοκίνητο ή σπίτια. Πολλά Beach Boys ονειρεύονται να ζήσουν στην Ευρώπη.
Sugar Mama: Έτσι αποκαλούν οι Κενυάτες τις Ευρωπαίες που τους «ενισχύουν» με αντάλλαγμα τις σεξουαλικές τους υπηρεσίες.
Mzungu Kiss: Το γαλλικό φιλί, που όπως και το στοματικό σεξ σε γυναίκα, δεν συνηθίζεται στην Κένυα.

Credits:
Σκηνοθεσία: Ulrich Seidl
Σενάριο: Ulrich Seidl, Veronika Franz
Παραγωγή: Ulrich Seidl
Παίζουν: Margarethe Tiesel, Peter Kazungu, Inge Maux, Dunja Sowinetz, Helen Brugat, Gabriel Mwarua, Josphat Hamisi, Carlos Mkutano