Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Τερέζα Χαρανιά: Μας απασχολεί η πραγματική επικοινωνία και η μουσική παρέα.

Τερέζα Χαρανιά: Μας απασχολεί η πραγματική επικοινωνία και η μουσική παρέα.

H Tereza’s Orchestra, είναι μια μουσική μπάντα που αποτελείται από κιθάρα, φωνή , πιάνο , ντράμς

… και κοντραμπάσο, κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές των Αθηνών. Στις φετινές τους εμφανίσεις, τα μέλη της μπάντας έχουν προτιμήσει να δώσουν έμφαση στα ροκ και rock n’ roll τραγούδια, χωρίς όμως να απουσιάζουν από το πρόγραμμα και πολλά ακόμη αγαπημένα κομμάτια, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου και διαφορετικών ειδών μουσικής. Η ιδρύτρια, ερμηνεύτρια και κιθαρίστρια του συγκροτήματας Τερέζα Χαρανιά, έδωσε μια εφ’ όλης της μουσικής ύλης συνέντευξη στο www.culturenow.gr, με αφορμή τις επερχόμενες εμφανίσεις της μπάντας και όχι μόνο.


Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας


Culturenow.gr: Θα μας βοηθήσετε να γνωρίσουμε καλύτερα την «Tereza’s Orchestra;
Τερέζα Χαρανιά:
Ναι…. να συστηθούμε… Να ξεκινήσω από το βασικό πυρήνα του συγκροτήματος. Η Έρικα Σωτηροπούλου στο πιάνο και η Τερέζα Χαρανιά στη φωνή και την κιθάρα. Φέτος έχουμε την Ηλιάννα Τσιμούρη στα τύμπανα και το Θοδωρή Τζουμερκιώτη στο κοντραμπάσο.


Cul.N.: Ποια ήταν τα κοινά στοιχεία που θέλατε να ενώσετε, μέσω της μπάντας;
T.Χ.:
Η αλήθεια είναι ότι γνώρισα την Έρικα σε μια μεταβατική μουσική φάση της ζωής μου. Δουλεύω ως τραγουδίστρια και κιθαρίστρια  στο χώρο αρκετά χρόνια ,με αρκετούς συνεργάτες και κάποια στιγμή ήθελα να φτιάξω κάτι δικό μου. Η Έρικα είχε επίσης την ανάγκη να υλοποιήσει μέρος της μουσικής της, που κυρίως ήταν θεατρική. Υπήρξε μια πρώτη συνεργασία στο θέατρο, η οποία εξελίχθηκε σε αυτό που έχουμε σήμερα. Η ανάγκη του ενός βρήκε την ανάγκη του άλλου και στη πορεία είδαμε ότι η συνεργασία μας κύλησε αρμονικά γιατί βλέπουμε τη ζωή με τον ίδιο τρόπο. Επιλέξαμε να πάρουμε και την Ηλιάννα και το Θοδωρή γιατί μας ενδιέφερε η παρέα, ο μουσικός διάλογος χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποιος στόχος.


Cul.N.: Τα τραγούδια σας εμπνέονται από μεγάλο φάσμα της μουσικής (rock, jazz, retro, rock n'roll , ελληνικό και ξένο). Ποιες είναι όμως οι κυρίαρχες επιρροές σας;
T.Χ.:
Φέτος διαλέξαμε να παίξουμε rock και rock n’roll κυρίως. Έχουμε ακούσει πολύ και διαφορετική μουσική ο καθένας μας. Σε αυτό που έχουμε δώσει μεγαλύτερη σημασία είναι η ενορχήστρωση με βάση τη φαντασία μας ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής. Κάπως έτσι βρίσκουμε και το κοινό σημείο επαφής. Εκφράζουμε κομμάτια του εαυτού μας. Επιρροές μας ΕΊΝΑΙ οι μουσικές που έχουν περάσει από τα αυτιά μας μέσα στο χρόνο και μας έχουν αγγίξει για οποιονδήποτε λόγο. Πραγματικά ακούμε τα πάντα. Και για κάποιο λόγο το αποτέλεσμα είναι αυτό το πρόγραμμα, αλλά θα μπορούσε να είναι και κάποιο άλλο πρόγραμμα. Πάντα με κριτήριο την αισθητική μας.


Cul.N.: Στο ρεπερτόριό σας έχετε τόσο ελληνική όσο και ξένη μουσική. Ποια είναι όμως αυτή που υπερτερεί, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο;
T.Χ.:
Φέτος υπερτερεί η ξένη μουσική, με την έννοια της διάθεσης και της ενορχήστρωσης. Γιατί μπορεί μεταξύ των Νirvana και του Εlvis Presley να υπάρχει ένας Μανώλης Χιώτης. Έχουμε σκοπό να βάλουμε πολλά Ελληνικά κομμάτια ακόμα, προσαρμοσμένα πάντα στο ύφος μας. Εξάλλου και τα δικά μας κομμάτια είναι με ελληνικό στίχο.


Cul.N.: Η μπάντα σας αποτελείται από 3 κοπέλες και έναν άντρα, στοιχείο όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Πώς προέκυψε αυτή η σύνθεση;
T.Χ.:
Δεν το επιλέξαμε…απλά έγινε! Και μας αρέσει πάρα πολύ. Ψάχναμε καιρό με τη Έρικα, δοκιμάζοντας διάφορους μουσικούς, προκειμένου να φτιάξουμε ένα πραγματικά ενιαίο σύνολο. Συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πολύ δύσκολο. Ευτυχώς εμείς βρήκαμε την Ηλιάννα και μας βρήκε ο Θοδωρής!


Cul.N.: Τι σας βοηθάει να εκφράσετε η μουσική; Με τα τραγούδια σας τι προσπαθείτε να περιγράψετε κυρίως;
T.Χ.:
Mε τη μουσική γλυτώσαμε πολλές επισκέψεις στο ψυχολόγο. Το πιο τρελό ή το πιο ανέντακτο συναίσθημα μπορεί και εκφράζεται μέσα από τη μουσική. Τα δικά μας τραγούδια έχουν τελείως διαφορετικό ύφος το ένα με το άλλο αλλά ο λόγος ύπαρξής τους είναι ένας. Κάνουμε μουσική σαν διέξοδο. Τα τραγούδια μας βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο . Και εννοώ ότι έχουμε πολλές ιδέες ακόμα που θέλουμε να κάνουμε πράξη. Υπάρχουν πέντε έτοιμα κομμάτια που παίζονται στα live μας, εκ των οποίων τα τρία μπορεί κάποιος να τα βρει στο youtube.


Cul.N.: Πόσες δυσκολίες συναντά ένα συγκρότημα όπως το δικό σας, ώστε αφενός τα μέλη του να μπορούν να επιβιώνουν από τη μουσική και αφετέρου να κάνουν μουσικά αυτό που τους αρέσει; Με την κρίση, κατά πόσο έχει διαφοροποιηθεί (βελτιωθεί ή επιδεινωθεί) αυτή η κατάσταση;
T.Χ.:
Κανένα από τα μέλη δεν επιβιώνει από τη μουσική. Όλοι έχουμε άλλες δουλειές Έχουμε όνειρο να επιβιώσουμε από τη μουσική σε μία άλλη Ελλάδα και με έναν τρόπο που μας ταιριάζει και δε μας αναγκάζει για τίποτα. Η κρίση ποιοτικά μάλλον βελτίωσε τα πράγματα. Η δήθεν διασκέδαση και η δήθεν κουλτούρα έχουν μειωθεί. Ο κόσμος αναζητά κάτι καινούργιο ή κάτι παλαιό. Το τώρα είναι μια μπερδεμένη ιστορία. Αυτή είναι και η αιτία που δε μας απασχολεί η ταυτότητα αλλά η πραγματική επικοινωνία και η μουσική παρέα.


Cul.N.: Θεωρείτε σημαντικές τις μουσικές σπουδές για κάποιον που ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική;
T.Χ.:
Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι…και όσο περισσότερο σε διαφημίσουν, τόσο ανεβαίνεις. Βαρετό. Θεωρούμε τις σπουδές απαραίτητες (σε κλασσική ή σύγχρονη μορφή), όχι τόσο για τις γνώσεις που είναι σίγουρα σημαντικές, όσο για την παιδεία που οφείλεις να έχεις ως μουσικός. Αυτό έφερε κοντά εμάς τους τέσσερις. Αυτή η κοινή οπτική γωνία.


Cul.N.: Έχετε κάνει απόπειρα να εκδώσετε κάποια δισκογραφική δουλειά;
T.Χ.:
Δισκογραφική; Και ποια είναι η δισκογραφία στην Ελλάδα τώρα…Πίσω δε μπορούμε να πάμε. Θέλουμε να πάμε μπροστά διατηρώντας μια ποιότητα . Αν το μπροστά είναι το internet και εμείς θα καταφύγουμε σε αυτό. Έτσι κι αλλιώς αξιολόγηση γίνεται πια από την πλειοψηφία. Καλό; Κακό; Έτσι είναι τα πράγματα. Αν υπήρχε κάποια προώθηση οργανωμένη με αυστηρότερα κριτήρια θα το προτιμούσαμε.


Cul.N.: Τι προβλέπετε για τη μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια?
T.Χ.:
Πιστεύουμε ότι θα επιβιώσει οτιδήποτε καλά δουλεμένο που εμπεριέχει αλήθεια ανεξάρτητα από το είδος του. Θα γίνει ξεκαθάρισμα και σε εμάς και στα μαγαζιά. Τα μαγαζιά που χρησιμοποιούν το live για να μαζέψουν κόσμο θα τελειώσουν. Είναι κάτι παροδικό. Θα διατηρηθούν μόνο οι χώροι που αγαπούν τη μουσική και δεν τη χρησιμοποιούν.


Cul.N.: Πώς μπορεί κάποιος να ακούσει τη μουσική σας διαδικτυακά;
T.Χ.:
Είμαστε υπό κατασκευή του site μας. Πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο μήνα. Προς το παρόν στη σελίδα μας στο facebook έχει το παρακάτω link: http://www.facebook.com/pages/TEREZAS-ORCHESTRA-THEATRE/296766620337378


Cul.N.: Ποιες είναι οι επόμενες ζωντανές σας εμφανίσεις; Με ποια συχνότητα πραγματοποιείτε ζωντανές εμφανίσεις;
T.Χ.:
H πραγματικότητα αυτήν την στιγμή θέλει τα μαγαζιά να σε καλούν να παίξεις εφόσον φέρεις το δικό σου κόσμο. Δε συμφωνούμε καθόλου με αυτήν τη λογική, παρόλο που την ακολουθούμε κάποιες φορές. Η συχνότητα εξαρτάται από τα μαγαζιά που εμείς επιλέγουμε να παίξουμε γιατί μας ταιριάζουν. Μόνοι μας τα κλείνουμε και μόνοι μας κάνουμε την προώθηση. Μέσα στο Φεβρουάριο θα μας βρείτε στα εξής :
6 /2 στο Περιστέρι στο Green Rose Beer-Restaurant
8/2 στα Βρηλίσσια στην Έλη του Κλού
17/2 στο Γκάζι στο Χυτήριο Theatre & ART café
22/2 στην πλατεία Αχαρνών στο Lemon Tree

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Μουσική περί Έρωτος στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα
17.01.2017 13:04
Λίγο πριν ανοίξει η Πόρτα για τις Άλλες Παράλληλες, ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες Mislav Rezic, Νέλλη Μαυροειδή, Κορνήλιο Σελαμσή, Τάση Χριστογιαννόπουλο και το σύνολο Ventus Ensemble να μας δώσουν το στίγμα από τις "τολμηρές" συναυλίες κλασικής μουσικής που πρόκειται να παρακολουθήσουμε.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.