Η Art-Athina – Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, επιστρέφει με τη 18η διοργάνωσή της από τις

16 έως και τις 19 Μαΐου στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo). H Art-Athina, που θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, είναι μία μεγάλη γιορτή της τέχνης και έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο ετήσιο διεθνές εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και την επικοινωνία με αντίστοιχους φορείς του παγκόσμιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προβάλλουμε τη ζωντανή εικαστική σκηνή της χώρας μας και εν γένει τον πολιτισμό μας, που αποτελεί  το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα.

Με αυτόν τον γνώμονα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η εταιρεία EuroΜare, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, προετοιμάζουν για τον επόμενο Μάιο ένα πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της προβολής της τέχνης, κυρίως της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας, καθώς και την ενδυνάμωση των συνεργασιών και συνεργειών στον εικαστικό χώρο.

Το δυναμικό παρών στην Art-Athina 2013 θα δώσουν και φέτος οι σημαντικότερες αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό με έργα από όλο τον κόσμο αλλά και πολιτιστικοί φορείς, επιμελητές, μουσεία, θεωρητικοί τέχνης, τεχνοκριτικοί, δημοσιογράφοι. Στόχος μας είναι να  καταστεί η έκθεση τόπος συνάντησης της διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα ολοκληρωμένα σημεία προβολής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Η συνεισφορά του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την Αιγίδα του οποίου τελεί η Art-Athina, υπήρξε καθοριστικής σημασίας, από γεννήσεως του θεσμού. Η ένταξη της  έκθεσης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα έτη 2013, 2014, εξασφαλίζει τη δυναμική συνέχεια της Art-Athina σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, και ειδικότερα για τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Η 18η Art-Athina θα συνοδεύεται από  ένα αξιόλογο πρόγραμμα VIP και  από παράλληλες σημαντικές εκδηλώσεις, όπως στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις και εκθέσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται τα Symposia και καλεί για ομιλίες διεθνείς προσωπικότητες από τον εικαστικό χώρο  όπως o Juan Gaitan ( επιμελητής της  Μπιενάλε Βερολίνου 2014), η Florence Derieux (διευθύντρια της Frac –Champagne-Ardennes, επιμελήτρια της Parcours στο Art Basel 2013) και ο Ricardo Nicolau (υποδιευθυντής του Serralves Museum) ανάμεσα σε άλλους δέκα διεθνείς ομιλητές. 

Επίσης θα επιμεληθεί το Open Form στο οποίο θα συμμετέχουν μια σειρά γνωστών διεθνών γκαλερί με την παρουσίαση ενός καλλιτέχνη σε κοινή έκθεση.

Η Άρτεμις Ποταμιάνου θα επιμεληθεί την έκθεση Art-Athina Contemporaries και το Platforms Project @ Art-Athina. Το Art-Athina Contemporaries αποτελεί μια δράση – έκθεση που ως στόχο έχει να αναδείξει την εικαστική δραστηριότητα όπως αυτή παράγεται και παρουσιάζεται σήμερα. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση θα επιλέγονται από τις γκαλερί του βασικού προγράμματος της Art-Athina. 

Ο στόχος του Platforms Project @ Art Athina είναι να χαρτογραφήσει τις διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες, πλατφόρμες και ανεξάρτητους χώρους τέχνης καλλιτεχνών με όχι εμπορικό χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με αντισυμβατικούς τρόπους, επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στην τέχνη, συμβιώσεις και συνεργασίες.

Η Art – Athina 2013 αποτίει φόρο τιμής στην ιστορική γκαλερί Δεσμός. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, ετοιμάζεται  ένα αφιέρωμα στο Δεσμό, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη. Η γκαλερί Δεσμός ήταν από τις πρώτες αίθουσες που παρουσίασαν στην Ελλάδα εννοιολογικά έργα, εγκαταστάσεις και performances. Στα 22 χρόνια λειτουργίας της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα εδώ