Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα δημιουργοί συνομιλούν

Δέκα δημιουργοί συνομιλούν
Η νέα φωτογραφική έκθεση του Φωτογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «βάζει απέναντι» δέκα δημιουργούς και τα έργα τους. Χωρισμένοι ανά πέντε μας παρουσιάζουν την ισπανική και λατινοαμερικάνικη φωτογραφία και έργα από τα Portfolio Reviews της Photobiennale 2008.

Σαν δύο εκθέσεις, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά και παράλληλες πορείες, τα δύο θέματα που παρουσιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η πρώτη έκθεση κινείται γύρω από πέντε ευρωπαϊκά βλέμματα για την ισπανική και λατινοαμερικάνικη φωτογραφία, με έργα τωνPedro Álvarez, Matías Costa, Juan González, David Jiménez και María Isabel Rueda.

Και η δεύτερη παρουσιάζει έργα από τα Portfolio Reviews της Photobiennale 2008, που σημαίνει ότι θα δούμε συγκεκριμένα έργα των Ελένης Μουζακίτη, Μυρτώς Παπαδοπούλου, Αγγελικής Σβορώνου, Παύλου Φυσάκη και Νίκου Χρυσικάκη.

Οι δύο αυτές ομαδικές εκθέσεις εντάσσονται στο θεματικό κύκλο του ΜΦΘ: «Διάλογοι: Έλληνες και Ξένοι Δημιουργοί».

Το έργο τους και στις δύο περιπτώσεις αναπαριστά μια μείξη από στυλ και τάσεις, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Για παράδειγμα, ο Matías Costa είναι δύο φορές νικητής του βραβείου World Press Photo και αποδέκτης του Βραβείου UNICEF το 2000 για το φωτογραφικό του δοκίμιο για τα ορφανά που άφησε η γενοκτονία της Ρουάντα, ενώ η María Isabel Rueda από την Κολομβία κέρδισε ένα βραβείο στον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό Phillips για Νέα Ταλέντα στη χώρα της.