Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Γεράσιμος Καππάτος: Η τέχνη αντέχει και θα αντέξει, όπως και η κοινωνία

Γεράσιμος Καππάτος: Η τέχνη αντέχει και θα αντέξει, όπως και η κοινωνία

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2013, για δέκατη τρίτη φορά από το 1999,

την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης  Τέχνης “ROOMS 2013 στο Ξενοδοχείο “St George Lycabettus”, στην Δεξαμενή, στο Κολωνάκι. Παράλληλα παρουσιάζεται και η έκθεση «ROOMS 2013 plus+» στο χώρο της γκαλερί . Με αφορμή την ιστορική πια έκθεση, “Rooms” ο ιδιοκτήτης της αίθουσας τέχνης κος. Γεράσιμος Καππάτος απάντησε στις ερωτήσεις του Culturenow.gr και μας δήλωσε με αισιοδοξία πως, «Η τέχνη αντέχει και θα αντέξει, όπως και η κοινωνία».

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Αρχικά θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για την «Αίθουσα Τέχνης Καππάτος» που ιδρύσατε το 1991. Πόσο δύσκολη ήταν, και είναι ακόμα ενδεχομένως, η διαδρομή; Ποιοι ήταν οι στόχοι σας το 1991 για την γκαλερί και ποιοι είναι σήμερα;
Γεράσιμος Καππάτος: Όταν ξεκίνησα την ιδέα μου να ασχοληθώ με την σύγχρονη τέχνη, ήθελα να συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία της εξερεύνησης και κοινής πορείας. Αυτοί ήταν και οι στόχοι μου και αυτοί παραμένουν μέχρι σήμερα. Όπως όλες οι ενδιαφέρουσες διαδρομές έτσι και αυτή της τέχνης είναι δύσκολη αλλά σε ανταμείβει με τις πνευματικές παροχές που λαμβάνεις.


 

Cul.N.: Συνεργάζεστε με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες . Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για τις σημαντικότερες συνεργασίες σας;
Γ.Κ.:
Όλες οι συνεργασίες είναι σημαντικές με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Καλλιτέχνες διεθνείς  που έχω συνεργαστεί αν αυτό είναι η ερώτηση, είναι η Louise Bourgeois, Marina Abramovic, Lynda Benglis, William Kentridge και αρκετοί άλλοι.


 

Cul.N.: Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής ενός νέου καλλιτέχνη για την έναρξη της συνεργασίας σας μαζί του;
Γ.Κ.:
Η πρωτοτυπία στο έργο του και η πνευματική διάσταση του περιεχομένου του. Επίσης να υπάρχει μια γλώσσα επικοινωνίας και καλής συνεργασίας.


Cul.N.: Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο St George Lycabettus η έκθεση «ROOMS 2013», μια σημαντική έκθεση στο χώρο των εικαστικών που διοργανώνεται από το 1999. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα τόσο της χρήσης ενός μη-εικαστικού χώρου (ξενοδοχείο) όσο και της συνεργασίας, όχι μόνο εικαστικών, αλλά και θεωρητικών της τέχνης, θεατρολόγων ή και χορογράφων;
Γ.Κ.:
Από την ανάγκη να βρεθεί ένα χώρος ώστε να στεγαστούν ταυτόχρονα πολλές ατομικές παρουσιάσεις. Σε μια τέτοια εκδήλωση , θέλαμε να συμμετέχουν θεωρητικοί και καλλιτέχνες και από άλλους χώρους των τεχνών ώστε να προκληθεί μια μίξη του σύγχρονου στις τέχνες, σαν μια προσπάθεια να έλθουν κοντά και να συμμετέχουν σε μια κοινή πλατφόρμα.


 

Cul.N.: Παράλληλα παρουσιάζεται και η έκθεση «ROOMS 2013 plus+» στη γκαλερί Καππάτος. Πείτε μας λίγα λόγια και γι’ αυτή την παρουσίαση. Τι εκθέματα περιλαμβάνει και με ποιο τρόπο "συμπληρώνει" την έκθεση ROOMS 2013;
Γ.Κ.:
Σε αυτή την έκθεση συμμετέχουν οι ίδιοι καλλιτέχνες όπως και στο ξενοδοχείο και αποτελεί μια προσπάθεια να «βαφτιστούν» οι νέοι καλλιτέχνες στο κλίμα μιας γκαλερί.


 

Cul.N.: Η έκθεση θα μπορούσαμε να πούμε πως παρουσιάζεται σε έναν εικαστικό χώρο (γκαλερί) και έναν μη εικαστικό (ξενοδοχείο). Πώς λειτουργεί η σύμβαση του τόπου κάθε φορά α). σε σχέση με τους ίδιους τους καλλιτέχνες και β). σε σχέση με το κοινό;
Γ.Κ.:
Το κοινό δέχεται πιο εύκολα τα έργα σύγχρονης τέχνης σε ένα δημόσιο χώρο όπως είναι το  ξενοδοχείο από μια συμβατική γκαλερί. Πολλοί από τους επισκέπτες του ξενοδοχείου δεν έχουν ποτέ επισκεφθεί μια γκαλερί ή έχουν πάει ελάχιστες φορές.

 

Cul.N.: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε μέσα από τη φετινή διοργάνωση της έκθεσης «Rooms 2013»; 
Γ.Κ.: Η τέχνη αντέχει και θα αντέξει, όπως και η κοινωνία.


 

Cul.N.: Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο σε οικονομικό αλλά και αξιακό επίπεδο. Πόσο εύκολα ή δύσκολα κατά τη γνώμη σας επιβιώνει ο χώρος της τέχνης μέσα σε αυτό το περιβάλλον; Τόσο σε δημιουργικό επίπεδο για τους καλλιτέχνες όσο και σε οικονομικό για τους ιδιοκτήτες χώρων τέχνης;
Γ.Κ.:
Αρκετά δύσκολο έως πολύ. Είναι πραγματικά κατόρθωμα να επιβιώσει ένας χώρος τέχνης στην εποχή μας και το ίδιο ισχύει και για τους καλλιτέχνες. Πολύ δύσκολα.


 

Cul.N.: Τα μελλοντικά σας σχέδια για τη γκαλερί; Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες με τους οποίους θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Γ.Κ.: Ναι, πολλοί. Θα δούμε στη συνέχεια πράγματα που θα έχουν πολύ ενδιαφέρον και ελπίζουμε να έχουν την προσοχή που τους αξίζει.

 


Cul.N.: Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε εάν έχετε αρχίσει ήδη να ετοιμάζετε την έκθεση «Rooms 2014». Αν ναι, προσανατολίζεστε σε κάποια θεματική ενότητα; Έχετε σκεφτεί κάποιους συνδυασμούς ονομάτων που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν δουλειά τους ;
Γ.Κ.:
Οι καλλιτέχνες είναι  πάντοτε νέοι πρωτοεμφανιζόμενοι και επιλέγονται από τους Επιμελητές – Ιστορικούς Τέχνης. Επομένως δεν έχω την παραμικρή ιδέα ποιοί θα είναι του χρόνου. Αυτή η έκθεση δεν έχει θέμα, οι καλλιτέχνες συμμετέχουν με ότι έργα θέλουν.


 

Σχετικές ειδήσεις
Κωνσταντίνος Στεφανής - Ειρήνη Μαρινάκη: Ο Κάλας είναι ένας διανοούμενος με διαχρονικό λόγο
03.11.2016 17:32
Με αφορμή την έκθεση Restructuring the Mirrors of The Mind by Nicolas Calas, η οποία φιλοξενείται στη γκαλερί Ζουμπουλάκη και επιμελήθηκαν η Ειρήνη Μαρινάκη, ο Κύριλλος Σαρρής και ο Κωνσταντίνος Στεφανής, το Culture Now μίλησε με τους δύο από τους τρεις επιμελητές. Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση εκ νέου της ιστορικής έκθεσης Mirrors of the Mind του Νίκόλαου Κάλας, η οποία παρουσιάστηκε στη γκαλερί Ζουμπουλάκη τον Μάιο του 1977, και που σήμερα είναι εμπλουτισμένη και με αρχειακό υλικό.
Gary Carrion-Murayari: Οι νέοι καλλιτέχνες δείχνουν επιδεξιότητα και αυτοπεποίθηση στην εξισορρόπηση
05.08.2016 17:05
Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ. Ένας από τους επιμελητές της ο Gary Carrion-Murayari (επιμελητής του New Museum) μίλησε στο Culture Now.
Κυριάκος Κουτσομάλλης: Ο Ζογγολόπουλος με τις προτάσεις του ενσυνείδητα αλλάζει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης
16.06.2016 16:39
Τo Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι την αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης. Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του μουσείου στην Άνδρο, κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης μίλησε στο Culture Now σχετικά με την έκθεση και το έργο του Έλληνα καλλιτέχνη.
Massimiliano Mollona: Αντιλαμβάνομαι την Μπιενάλε της Αθήνας ως ένα πολύμορφο πολιτισμικό και πολιτικό χώρο
26.05.2016 11:07
Ο Massimiliano Mollona, διευθυντής προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας, έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Culture Now.
ENIGAMI: Αναστοχασμός, προβληματισμός και εγρήγορση για την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση
11.04.2016 14:14
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης την έκθεση ENIGAMI, ο τίτλος της οποίας διαβάζει ανάποδα το γνωστό τραγούδι IMAGINE του John Lennon. Οι τρεις εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση με τα έργα τους, ο Ανδρέας Βούσουρας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σεπετζόγλου, μίλησαν στο Culture Now.