Η γκαλερί Bernier-Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Charles Sandison από την Πέμπτη …

24 Ιανουαρίου, 20:00-22:00, Είναι η δεύτερη ατομική έκθεση που πραγματοποιεί ο καλλιτέχνης στη γκαλερί. Ο καλλιτέχνης θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.

Ο Charles Sandison γεννήθηκε στο Northumberland της Σκωτίας το 1969. Σπούδασε καλές τέχνες στο Glasgow School of Art. Ζει κι εργάζεται στη Φινλανδία.

Ο Charles Sandison ανήκει στη νέα γενιά των καλλιτεχνών που επηρεάστηκε απο τη (Μετά) Μινιμαλιστική γλυπτική καθώς και την Εννοιολογική Τέχνη και δημιούργησε μία νέα οπτική γλώσσα,ευαίσθητη και κριτική.
Χαρακτηριστικό της δουλειάς του Sandison είναι η χρήση λέξεων που προβάλει με τη βοήθεια υπολογιστή πάνω σε αρχιτεκτονικά στοιχεία: προσόψεις κτιρίων, τοίχους, οροφές, δάπεδα κτλ. δημιουργώντας συγκεκριμένες video-εγκαταστάσεις.

Στις εγκαταστάσεις αυτές, ο θεατής παρατηρεί λέξεις να διασταυρώνονται μεταξύ τους, να ενώνονται, να αποφεύγουν η μία την άλλη. Με αυτόν τον τρόπο, παράγεται ένα σύστημα, μία τεχνητή νοημοσύνη, ένας μηχανισμός που ο θεατής μπορεί να μαντέψει, αλλά ο σκοπός του οποίου παραμένει ένα μυστήριο.
Κάθε λέξη στο έργο του Sandison έχει συγκεκριμένη κίνηση και συμπεριφορά. Όπως λέει ο ίδιος “Για μένα οι λέξεις είναι πολυ σημαντικές, μοιάζουν να έχουν ζωή και ιστορία ανεξάρτητη από αυτή των ανθρώπων.”
Παρ’ όλο που τα έργα του Sandison αφορούν ένα συγκεκριμένο χώρο, μοιάζουν να μην περιορίζονται απο τις συντεταγμένες του. Δημιουργούν την αίσθηση ότι ο θεατής βρίσκεται σε ένα ευρύ και ανοιχτό περιβάλλον, μια περιοχή όπου η κίνηση και η μεταμόρφωση των λέξεων δίνουν σχήμα στην ελευθερία της σκέψης και του ονείρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές θυμίζουν τη ροή ενός ποταμού, τα κινούμενα σύννεφα, τα μικροσκοπικά πλάσματα που σέρνονται συνέχεια στο χώμα.

Στα έργα του Charles Sandison δεν υπάρχει κάτι διδακτικό⋅μόνο λέξεις, χωρίς σύνταξη που κινούνται μέσα σε μία αρχιτεκτονική σύνθεση. Μέσα σ’ αυτό το χώρο όμως, δημιουργείται κίνηση και ζωή, ένα πιθανό ταξίδι χωρίς αρχή και τέλος.

Πρόσφατες ατομικές του εκθέσεις περιλαμβάνουν: The Terrestrial Echo of Solar Storms, The
Grande Manege, (2013, Μόσχα), Ihmisparca, (with Teija-Tuula Ahola), Tampere Cathedral, (2011, Φινλανδία), Charles Sandison – Ars Fennica Award, Hämeenlinna Art Museum, (2011, Φινλανδία), Love and Hate, (public work). Dresden Military Museum, (2011, Γερμανία), Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις: Venice Biennale of Architecture (with Norman Foster & Carlos Carcas), (2012, Ιταλία), Monanism, The Museum of Old and New Art, Hobart Tasmania, (2011, Αυστραλία), Paradise Lost,Istanbul Modern, (2011, Τουρκία), Open House, Singapore Biennale, (2011, Σιγκαπούρη).

photo by Boris Kirpotin

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ.