Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Συναντήσεις με το Ergon Ensemble, στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Συναντήσεις με το Ergon Ensemble, στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει…

… συναντήσεις με το Ergon Ensemble και τη σύγχρονη μουσική , στις 11-12 Φεβρουαρίου 2013.


Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου
Αντώνης Πρατσινάκης, Βιολοντσέλο / έγχορδα
 

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου
Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου,  τρομπόνι / χάλκινα πνευστάΠαρουσιάσεις του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble με σκοπό τη γνωριμία με τα ηχοχρώματα, τις εκτελεστικές τεχνικές και τη σημειογραφία της σύγχρονης μουσικής, μέσα από το εξαιρετικά  πλούσιο ρεπερτόριο του 20ού και 21ου αιώνα. Ένας-ένας, οι μουσικοί του συνόλου, στις έξι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»,  χρησιμοποιούν λόγο και μουσική, για να μυήσουν το κοινό στις ιδιαιτερότητες του οργάνου τους και της ευρύτερης οικογένειάς του. Οι πρωτότυπες αυτές συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία για μια ιδιαίτερη, διαδραστική προσέγγιση του μουσικού ιδιώματος της εποχής μας και απευθύνονται σε συνθέτες, εκτελεστές, ενορχηστρωτές, μουσικολόγους, σπουδαστές μουσικής και λάτρεις του ήχου.

 
Συγκεκριμένα, στις 11/2 ο Αντώνης Πρατσινάκης θα παρουσιάσει τις σύγχρονες τεχνικές για το βιολοντσέλο και τα έγχορδα γενικότερα, ενώ στις 12/2 ο Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου θα παρουσιάσει το τρομπόνι και τα χάλκινα πνευστά.


Μέσα στους προσεχείς μήνες και στο ίδιο πλαίσιο συνεργασίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και του Ergon Ensemble, θα ακολουθήσουν οι εξής παρουσιάσεις από μέλη του συνόλου: 1/4 Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο/μπάσο κλαρινέτο, 2/4 Ai Motohashi, πιάνο , 10/5 Γιώργος Παναγιωτίδης, βιολί , 13/5 Νίκος Τσουκαλάς, κοντραμπάσο.


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μούζας

      
Bιογραφικά
ERGON ENSEMBLE

Ιδρύθηκε το 2008 και απαρτίζεται από ταλαντούχους μουσικούς που συμμετείχαν στο παρελθόν στη Διεθνή Ακαδημία του Ensemble Modern. Το ERGON ENSEMBLE στηρίζεται σε ένα βασικό πυρήνα μουσικών και υποστηρίζεται, ανάλογα με το project, από μεγάλο αριθμό ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών, που ειδικεύονται στη νέα μουσική, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο σχήμα. Σκοπός του συνόλου είναι η προώθηση των αριστουργημάτων της σύγχρονης μουσικής και του πρόσφατου διεθνούς ελληνικού ρεπερτορίου και η παρουσίασή του στο μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο. Οι προσπάθειές του στοχεύουν στην εξερεύνηση και ανάδειξη της μουσικής του καιρού μας, μέσα από υψηλού επιπέδου εκτελέσεις και ακρίβεια ερμηνείας, που αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση της ύπαρξής του. Ως ελληνικό μουσικό σύνολο, με συγκριτικό πλεονέκτημα τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην ελληνική σύγχρονη εργογραφία, αποβλέπει στην προώθηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή . Έχει ήδη εμφανιστεί, με πλήθος συναυλιών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και σε άλλους χώρους, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές, κυρίως για την αρτιότητα των εκτελέσεών του. Οι προτεραιότητες του συνόλου, πέραν των συναυλιών, περιλαμβάνουν: δισκογραφία , εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παραγωγές που συνδυάζουν άλλες μορφές τέχνης, όπως ο Χορός, το Μουσικό Θέατρο και τα Πολυμέσα. Το ERGON ENSEMBLE έχει την καλλιτεχνική υποστήριξη του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης και οδηγό την πολύχρονη πείρα του. To ERGON ENSEMBLE υποστηρίζεται από το Ernst von Siemens Music Foundation. Υπεύθυνος συνόλου: Αλέξανδρος Μούζας


Αντώνης Πρατσινάκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με τον Ρ. Δράκο στην Θεσσαλονίκη και σπουδές Bachelor και Master στο Άμστερνταμ με καθηγητές τον D.Ferschtman και J.d.Herder. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, του απονεμήθηκε υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Scholingsfonds. Παρακολούθησε σεμινάρια με τους V.Despalij, N.Schakhovskaya, T.Tsutsumi, A.Bylsma. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ μουσικής δωματίου και ως σολίστ στην Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ιταλία και Σερβία, όπου και έχει αποσπάσει εξαίρετες κριτικές. Έχει ηχογραφήσει για την Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, την Concertzender της Ολλανδίας και έχει εμφανιστεί στην ΕΡΤ. Έχει επίσης εκδώσει το πρώτο του βιβλίο "60 variations on a Barucaba theme". Είναι μέλος του Infinity Piano Trio, του CsEaLLOx Duo, του Ergon Ensemble και του Mirakel. Έχει παρακολουθήσει το εργαστήριο "de performer 08/09" στο Waltermaas Huis, την ακαδημία Ligeti του Asko|Schoenberg, ενώ συμμετείχε κατά τις χρονιές 2009, 2010, 2011 το Εαρινό Φεστιβάλ των Παξών υπό την καθοδήγηση του Ensemble Modern. Πρόσφατα συνεργάστηκε με την Veenfabriek και την Atlas Academy.


Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1981. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε ηλικία 7 ετών, με τον πατέρα του Μιχάλη, ενώ κατόπιν έγινε μέλος της Φιλαρμονικής "Νικόλαος Μάντζαρος", όπου πήρε μαθήματα τρομπονιού από τον Όθωνα Γκόγκα. Το 1993 συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Σχολείο Κερκύρας με το Σταμάτη Κρητικό. Την περίοδο 1996-2000 σπούδασε στο Ωδείο Κερκύρας με το Σταμάτη Κρητικό και το Σπύρο Φαρούγγια, απ΄ όπου πήρε το δίπλωμά του με Α’ βραβείο και διάκριση. Το 1998 πήρε το Α΄ βραβείο στον πανελλήνιο μαθητικό μουσικό διαγωνισμό, ενώ το 2001 πήρε Β΄ βραβείο στον Εθνικό διαγωνισμό Χάλκινων στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα έτη 1996, 2000 και 2006. Συμμετείχε σε μαθήματα τελειοποίησης τρομπονιού με τους John Marcellus, Ingemar Roos, Scott Hartman, Jonas Bylund, Ian Bousfield, Otmar Ginkswinkler, Michel Becquet, Jorgen van Rijen και Enrique Crespo και σε μαθήματα τελειοποίησης μουσικής δωματίου με τους Vincent di Martino, Roger Bobo και τους Brass Brothers. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κερκύρας, τη Φιλαρμονική "Νικόλαος Μάντζαρος", τη Φιλαρμονικής Λάρισας και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ως το 2004 ήταν μέλος της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ κατόπιν και ως σήμερα είναι μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις
Signal / No Signal από το ARTéfacts Ensemble και τους Unsample στο ΚΕΤ
23.11.2016 16:33
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί σε μια παράσταση με βίντεο και μουσική από το μουσικό σύνολο ARTéfacts Ensemble και το ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής Unsample, με τίτλο Signal / No Signal.
Βιεννέζικα βαλς από το Johann Strauss Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
09.11.2016 17:09
Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και η περίφημη Oρχήστρα Δωματίου Johann Strauss Ensemble υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού βιολονίστα Russell McGregor μας προσκαλούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δύο λαμπερές συναυλίες που θα ταξιδέψουν το αθηναϊκό κοινό στη μαγευτική Βιέννη.
Το Kyklos Ensemble «στα όρια του ρομαντισμού» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.07.2016 16:40
Το KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζει τις αισθητικές του αναζητήσεις ερμηνεύοντας δημιουργίες καθοριστικές για την εξέλιξη όψεων της μουσικής του 20ού αιώνα, με δύο μοναδικές συναυλίες για τον ρομαντισμό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Requiem του Mozart από το σύνολο Vocal Inventions Ensemble στη Μουσική Βιβλιοθήκη
25.04.2016 16:51
Τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου στις 20:30 στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης φιλοξενείται το φωνητικό σύνολο Vocal Inventions Ensemble που θα ερμηνεύσει το Requiem in D minor (K.626) του Wolfgang Amadeus Mozart.
Το Plaza Ensemble μεταφράζει μουσικά το σύμπαν του Φερνάντο Πεσσόα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
23.03.2016 12:13
Το Plaza Ensemble θα ερμηνεύσει, επί της σκηνής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μια σειρά συνθέσεων και τραγουδιών που συμπλέκονται με ποιήματα και κείμενα του Φερνάντο Πεσσόα, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016.