Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Γεωργία Δαμοπούλου: Έκθεση στη γκαλερί Batagianni

Γεωργία Δαμοπούλου: Έκθεση στη γκαλερί Batagianni

Η Gallery Batagianni παρουσιάζει την έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου, που φέρει τον τίτλο…

… «Sarracenia obscura / Passiflora mirabilis», στις 7 Φεβρουαρίου-16 Μαρτίου 2013.


Στην έκθεση Sarracenia obscurα  / Passiflora mirabilis η Γεωργία Δαμοπούλου  συμπυκνώνει την φωτεινή και την σκοτεινή πλευρά της ύπαρξης, το θαυμαστό και το τερατώδες.. Ένα φυτικό μοτίβο αποτελεί το leit motiv που επανέρχεται σε όλα τα σχέδια, επίμονα, σαν αδιόρατη απειλή. Δεν είναι σαφές αν περικυκλώνει τις μορφές απ’ έξω, σαν αναρριχητικό, ή αν εξαπλώνεται σαν ιστός που αναδύεται από το εσωτερικό των μορφών.


Στον τίτλο αλλά και σε όλα τα έργα συναντάμε τα παραποιημένα ονόματα  σαρκοβόρων φυτών. Σε όλα τα σχέδια υπάρχουν ανθρώπινες φιγούρες, που το μοτίβο τις «αγκαλιάζει», περιελίσσεται γύρω από κάποιο μέλος του σώματός τους,  σε παράξενες στάσεις μέσα σε άδειο χώρο.  Μοιάζουν παγιδευμένοι μέσα στην εικόνα, σε χωρικό κενό και χρόνο απροσδιόριστο, χωρίς σταθερές και σημεία αναφοράς. Ανερμάτιστοι και ξαφνιασμένοι με κινήσεις σπασμωδικές. Αμφίβολο αν θα παροξυνθούν ή θα «μαρμαρώσουν».


Τα πρόσωπα στα σχέδια της Γεωργίας Δαμοπούλου θα μπορούσαν να είναι υπνοβάτες, που ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσουν μέσα σ’ έναν ανησυχητικό κόσμο. Θα μπορούσαν και να είναι ήρωες σε μύθους μεταμόρφωσης, όπως η νύμφη που ο Απόλλωνας την έκανε δάφνη, καθώς ο ιστός που πλέκεται γύρω από τα μέλη τους φαίνεται σαν να τα «τρώει», αφομοιώνοντάς τα ή μετατρέποντάς τα σε κάτι άλλο.  Η έκθεση αυτή της Γεωργίας Δαμοπούλου, διαθέτει μια ιδιότυπη αφηγηματικότητα. Θα μπορούσε να πει κανείς, μια αφηγηματικότητα «σιωπηλή», σαν νυχτερινό τοπίο ή πρωινό όνειρo.

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Τα θραύσματα της μέρας: έκθεση της Γεωργίας Κοκκίνη στην αίθουσα τέχνης ena
25.04.2016 11:11
Την Τρίτη 10 ΜαΪου 2016, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης ena/kaplanon galleries η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Κοκκίνη [διεθνές βραβείο Leonardo Da Vinci 2015], σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, με τίτλο «Τα θραύσματα της μέρας/Quel che resta della vita”.
Οικείο - Ξένο: Εικαστική έκθεση της Γεωργίας Παπαμάρκου στο Βρυσάκι
31.03.2016 16:51
Το Βρυσάκι εγκαινιάζει στις 8 Απριλίου 2016 την έκθεση της Γεωργίας Παπαμάρκου, με τίτλο Οικείο - Ξένο.
y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
16.03.2016 12:38
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.
Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN
15.03.2016 12:30
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο “Here Is All There Is" ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015.