Η Gallery Batagianni παρουσιάζει την έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου, που φέρει τον τίτλο…

… «Sarracenia obscura / Passiflora mirabilis», στις 7 Φεβρουαρίου-16 Μαρτίου 2013.

Στην έκθεση Sarracenia obscurα  / Passiflora mirabilis η Γεωργία Δαμοπούλου  συμπυκνώνει την φωτεινή και την σκοτεινή πλευρά της ύπαρξης, το θαυμαστό και το τερατώδες.. Ένα φυτικό μοτίβο αποτελεί το leit motiv που επανέρχεται σε όλα τα σχέδια, επίμονα, σαν αδιόρατη απειλή. Δεν είναι σαφές αν περικυκλώνει τις μορφές απ’ έξω, σαν αναρριχητικό, ή αν εξαπλώνεται σαν ιστός που αναδύεται από το εσωτερικό των μορφών.

Στον τίτλο αλλά και σε όλα τα έργα συναντάμε τα παραποιημένα ονόματα  σαρκοβόρων φυτών. Σε όλα τα σχέδια υπάρχουν ανθρώπινες φιγούρες, που το μοτίβο τις «αγκαλιάζει», περιελίσσεται γύρω από κάποιο μέλος του σώματός τους,  σε παράξενες στάσεις μέσα σε άδειο χώρο.  Μοιάζουν παγιδευμένοι μέσα στην εικόνα, σε χωρικό κενό και χρόνο απροσδιόριστο, χωρίς σταθερές και σημεία αναφοράς. Ανερμάτιστοι και ξαφνιασμένοι με κινήσεις σπασμωδικές. Αμφίβολο αν θα παροξυνθούν ή θα «μαρμαρώσουν».

Τα πρόσωπα στα σχέδια της Γεωργίας Δαμοπούλου θα μπορούσαν να είναι υπνοβάτες, που ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσουν μέσα σ’ έναν ανησυχητικό κόσμο. Θα μπορούσαν και να είναι ήρωες σε μύθους μεταμόρφωσης, όπως η νύμφη που ο Απόλλωνας την έκανε δάφνη, καθώς ο ιστός που πλέκεται γύρω από τα μέλη τους φαίνεται σαν να τα «τρώει», αφομοιώνοντάς τα ή μετατρέποντάς τα σε κάτι άλλο.  Η έκθεση αυτή της Γεωργίας Δαμοπούλου, διαθέτει μια ιδιότυπη αφηγηματικότητα. Θα μπορούσε να πει κανείς, μια αφηγηματικότητα «σιωπηλή», σαν νυχτερινό τοπίο ή πρωινό όνειρo.