Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του Ισμαήλ Κανταρέ με τίτλο «Η αποκλεισμένη»…

… σε μετάφραση από τα αλβανικά, του Νίκου Αναγνώστου.

ΒΡΑΒΕΙΟ MAN BOOKER INTERNATIONAL 2005

Η Λίντα Μπ. είναι μια όμορφη δεκαοχτάχρονη Αλβανίδα, της οποίας το μεγαλύτερο όνειρο είναι να βρεθεί στα Τίρανα και να γνωρίσει το ίνδαλμά της, τον θεατρικό συγγραφέα Ρουντιάν Στέφα. Ωστόσο αυτό το τόσο απλό όνειρο είναι για κείνη ακατόρθωτο, καθώς ένας νόμος του κομμουνιστικού καθεστώτος της απαγορεύει τη μετακίνηση μέσα στην ίδια της την πατρίδα λόγω του παρελθόντος του πατέρα της. Το νήμα της ζωής της θα κοπεί αιφνιδιαστικά,και το μυστήριο που καλύπτει τον χαμό της θα κληθούν να λύσουν η αινιγματική φίλη της Μιγκένα και ο Ρουντιάν, οι οποίοι θα παγιδευτούν σ’ έναν ιστό αβάσταχτης προδοσίας και ανεκπλήρωτης λαχτάρας. Πλέκοντας τον αρχαίο μύθο του Ορφέα με το οδυνηρό κεφάλαιο της πρόσφατης αλβανικής ιστορίας κατά το οποίο η ελευθερία ήταν άπιαστο όνειρο και όχι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου, ο Κανταρέ τοποθετεί τον πρωταγωνιστή του μυθιστορήματός του να ταξιδεύει στα σύνορα της ζωής και του θανάτου αναζητώντας τη δική του Ευρυδίκη. Πόσο μακριά όμως είναι διατεθειμένος να φτάσει;


Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:

O Ισμαήλ Κανταρέ, ο επιφανέστερος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας, γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο το 1936. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων και στο Ινστιτούτο Λογοτεχνίας Γκόρκι στη Μόσχα. Έχει γράψει ποιήματα, δοκίμια, αλλά κυρίως μυθιστορήματα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker International για το σύνολο του έργου του, το 2009 με το Νόμπελ των ισπανόφωνων Principe de Asturias de las Letras, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε και το βραβείο Balkanika για το μυθιστόρημά του Η αποκλεισμένη. Μεταξύ άλλων στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του: Το γεφύρι με τις τρεις κάμαρες, Το λυκόφως των θεών της στέπας, Το χρονικό της πέτρινης πόλης, Ο στρατηγός της στρατιάς των νεκρών, Το ατύχημα. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Το μοιραίο δείπνο.


ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η μαεστρία του Κανταρέ είναι εκθαμβωτική.
Independent

Μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της εποχής μας.
Μetro

Ο Ισμαήλ Κανταρέ είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες και δυνατούς μυθιστοριογράφους της Ευρώπης. Η πρόζα του αφήνει ανάγλυφο το αποτύπωμά της στη σκέψη του αναγνώστη.
Los Angeles Times

Τα βιβλία του μας προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για το τι σημαίνει να ζεις σε καθεστώς τυραννίας. Οι ιστορικές αλληγορίες του εστιάζουν τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά ζητήματα που προκύπτουν σε ένα ασφυκτικά καταπιεστικό περιβάλλον.
Ένας σπουδαίος συγγραφέας.
Financial Times

Το έργο του χαρτογραφεί έναν ολόκληρο πολιτισμό – την ιστορία, τα πάθη, το φολκλόρ, τις πολιτικές περιπέτειες και τις συμφορές του. Ένας οικουμενικός συγγραφέας, ένας αφηγητής με ομηρικές καταβολές.
Πίτερ Κάρεϊ, συγγραφέας