Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Οι Ιχνευτές του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Οι Ιχνευτές του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο σκηνοθετικό έργο του Δήμου Αβδελιώδη…

παρουσιάζει τους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, στις 21:00.


Το έργο "Ιχνευτές" του Σοφοκλή, είναι το μόνο διασωθέν Σατυρικό Δράμα του ποιητή και αναφέρεται στην κλοπή των ιερών βοδιών του Απόλλωνα από το νεαρό Ερμή και την εφεύρεση του πρώτου έγχορδου, της λύρας.

 

Όμως, αυτό που κυρίως διαπραγματεύεται σε αυτό ο Σοφοκλής, ιχνηλατώντας στις ανθρώπινες συμπεριφορές και αντινομίες, είναι ο εξανθρωπισμός του ανθρώπινου ζώου μέσα από το μυητικό και λυτρωτικό χαρακτήρα της μουσικής.

 

Η παράσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τις Θεατρικές Παραδόσεις της Μεσογείου, το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Αρχαίου Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι, τη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου του Λονδίνου και το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου, τον Ιούνιο του 2010.

 

Η μεγάλη επιτυχία της παράστασης, ο σύγχρονος και ζωντανός τρόπος παρουσίασης της, επέβαλε την παρουσίασή της και στο κοινό. Θεωρήθηκε από την κριτική ως μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες παραστάσεις Αρχαίου Δράματος που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

 

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Διεθνή Φεστιβάλ Εφέσου και Μαύρης Θάλασσας στην Τραπεζούντα με πρωτοφανή απήχηση.


"Ο δαιμόνιος Δήμος Αβδελιώδης ανέβασε τους Ιχνευτές σε μια και μοναδική παράσταση, όπου αποδείχθηκε ο μοντερνισμός του έργου, η γοητευτική αλλά και σωτήρια ψυχής ιδεολογία του. Ακολουθώντας την τεχνική του λαϊκού θεάτρου έστησε μια ευφρόσυνη παράσταση, γεμάτη ρυθμούς, ένστικτα, ευγένεια, μουσική και μεταφυσική παρηγορία. Τα κουστούμια της Μαρίας Πασσαλή θαυμάσια και ακόμα θαυμασιότερη η μουσική του Βαγγέλη Γιαννάκη που εκτελείται επί σκηνής από μουσικούς και ηθοποιούς. Η έξοχη φόρμα αυτής της παράστασης θα εγγράψει σημαίνουσα κατάθεση στη μουσική μας ιστορία"

Κώστας Γεωργουσόπουλος

 


"Σκηνοθετημένο και χορογραφημένο σαν με λυρική μπαγκέτα από το Δήμο Αβδελιώδη. Μια δουλειά με κατάθεση Ψυχής και με πρωτογενή συγκίνηση."

Λέανδρος Πολενάκης

 


"Μια απαράμιλλη νέα πρόταση πάνω στο σατυρικό δράμα."


Ιωάννα Κλεφτόγιαννη


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση - Διασκευή:
Γιάγκος Ανδρεάδης

Σκηνοθεσία - Χορογραφία:
Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική:
Βαγγέλης Γιαννάκης

 

Κοστούμια - Μάσκες:
Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή


ΔΙΑΝΟΜΗ
ΑΠΟΛΛΩΝ: Ανδρέας Καρακότας
ΣΕΙΛΙΝΟΣ: Βασίλης Σπυρόπουλος
ΚΥΛΗΝΗ: Ρένα Κυπριώτη
ΕΡΜΗΣ: Δήμητρα Κωτίδου

ΧΟΡΟΣ ΣΑΤΥΡΩΝ:

Kέλλη Αλεξοπούλου
Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σοφία Δελλαπόρτα
Δανάη Ρούσσου
Γιώργος Νικόπουλος
Εύα Νικηφόρου
Κατερίνα Παπαγεωργίου
Γιώργος Φλωράτος

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
 

Αλέξανδρος Αβδελιώδης (Πιάνο),
Γιάννης Αβδελιώδης (Κρουστά – Μαντολίνο – Μεταλόφωνο),
Γιάννης Βιλιώτης (Μαντολίνο – Τσέλο – Ακορντεόν),
Μυρτώ Γουζίου (Βιολοντσέλο),
Γιάννης Πλαγιαννάκος (Κοντραμπάσο – Δοξάρι),
Παναγιώτης Ράπτης (Σαξόφωνο σοπράνο – Φλάουτο)

 

Σχετικές ειδήσεις
Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη, του Δήμου Αβδελιώδη στο Θέατρο της ΑΣΚΤ
07.12.2016 14:56
Η συγκλονιστική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, που ξεκίνησε από πέρσι σαν παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και καθήλωσε χιλιάδες θεατές μετά από sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Ρουμανία, στην Κύπρο και το Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Όπερα του Ανόι και έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα, σε ζωντανή γλώσσα, πρώτη φορά ύστερα από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, για 15 μόνο παραστάσεις, κάθε Παρασκεύη, Σάββατο και Κυριακή από 16 Δεκεμβρίου 2016.
Όνειρο στο κύμα - Έρως Ήρως, από τον Δήμο Αβδελιώδη στην ΑΣΚΤ
22.11.2016 17:33
Το «Όνειρο στο κύμα & Έρως Ήρως» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος του Δ.Αβδελιώδη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και παρουσιάζεται στο θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Το Μυρολόγι της Φώκιας – το Καμίνι, σε σκηνοθεσία Δ. Αβδελιώδη στο Θέατρο της Α.Σ.Κ.Τ
30.09.2016 13:34
Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, τη τελευταία του θεατρική δουλειά «Το Μυρολόγι της Φώκιας – Το Καμίνι». Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Α. Σ. Κ. Τ., στο οποίο θα στεγασθεί για 2 χρόνια το θεατρικό ρεπερτόριο του σκηνοθέτη, με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη του Δήμου Αβδελιώδη στο Κηποθέατρο Παπάγου
07.09.2016 11:06
Το 22ο Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου – Χολαργού θα υποδεχτεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 την παράσταση «Απολογία Σωκράτη» του Πλάτωνα σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στο Κηποθέατρο Παπάγου.
Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη του Δήμου Αβδελιώδη στο Santorini Arts Factory
11.08.2016 15:12
Το Santorini Arts Factory θα υποδεχτεί στις 16 Αυγούστου 2016 την παράσταση «Απολογία Σωκράτη» του Πλάτωνα σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.