Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει τον Faustin Linyekula, τον διάσημο αφρικανό χορογράφο …

στο πρώτο του σόλο από τις 6 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2013. 

«Με απλά μέσα, το Le Cargo δείχνει πως (ο Λινυεκουλά) δεν μπορεί να επιστρέψει (στην πατρίδα του) και πως μας παρασύρει μαζί του» – Brian Siebert (The New York Times)

Τι σημαίνει να χορεύει κανείς; Μπορεί κανείς να χορέψει εκτός γεωγραφικών συνόρων και περιορισμών; Και τι σημαίνει να χορεύεις όταν η χώρα σου πλήττεται από πολέμους; Ερωτήματα που θέτει ο 38χρονος Αφρικανός χορευτής και χορογράφος Φωσταίν Λινυεκουλά σε ένα πολύ προσωπικό σόλο.

Ο διάσημος Αφρικανός χορογράφος στο πρώτο του σόλο.

Μια παράσταση για την επιστροφή στις ρίζες, τη μνήμη και την τέχνη σε συνθήκες πολέμου και κρίσης.
Είτε χρησιμοποιεί λέξεις, είτε κινήσεις, μουσική ή εικόνες, ο Λινυεκουλά αναδεικνύει την πολιτική διάσταση της τέχνης. Στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής του ανησυχίας βρίσκεται η ταλαιπωρημένη χώρα του: Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ, πρώην Βελγικό Κονγκό). Στο Le Cargo, το πρώτο του σόλο, ο διάσημος χορογράφος επιστρέφει στο σώμα και την κίνηση ως τα κατεξοχήν εργαλεία κατανόησης και καταγραφής της ιστορίας. Πώς μπορεί να «μιλήσει» με το χορό του για τη μνήμη και την εξάλειψή της; Για τον πόλεμο και τη βία που έχει βιώσει η χώρα του, η οικογένειά του και οι φίλοι του;

Ο Λινυεκουλά πιστεύει βαθιά ότι η τέχνη λειτουργεί ως αντίδοτο στην κρίση, ως καταλύτης αφύπνισης συνειδήσεων, ως κραυγή δύναμης, ως ξόρκι της απελπισίας. Και καθώς ο χορός του διηγείται ιστορίες αγάπης και σκότους, το μήνυμά του παραμένει αισιόδοξο: το σώμα είναι η επιβεβαίωση της ζωής που συνδέει αυτά που ζήσαμε με αυτά που ονειρευόμαστε να ζήσουμε, αυτά που θα οικοδομήσουμε σαν απάντηση στα ερείπια του παρελθόντος.

Επισκεφθείτε το επίσημο site του Φωσταίν Λινυεκουλά
***

Ο Φωσταίν Λινυεκουλά σπούδασε λογοτεχνία και θέατρο και στράφηκε αργότερα στη μουσική και το χορό. Τα τελευταία χρόνια η φήμη του απέφερε συνεργασίες με κέντρα χορού και διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το 2005 το Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι του ανέθεσε εν λευκώ την οργάνωση και επιμέλεια μιας παραγωγής για το σύγχρονο αφρικανικό χορό. Υπό το γενικό τίτλο Le Cargo, δώδεκα ομάδες από έξι χώρες της Αφρικής παρουσίασαν τη δουλειά τους.

Το 2006 εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Κινσάσα και εγκαταστάθηκε στο Κισαγκάνι, απ’ όπου κατάγεται. Εκεί πραγματοποιεί το όνειρό του: την ανοικοδόμηση ενός Κέντρου Τέχνης (έρευνας, εκπαίδευσης και παραγωγής) για το χορό, τη μουσική, το θέατρο και το βίντεο.

Η ομάδα του ονομάζεται Κabako, από το όνομα ενός στενού του φίλου που πέθανε από πανούκλα. O Λινυεκουλά είναι ο δημιουργός δέκα έργων, τα οποία έχει παρουσιάσει με την ομάδα του σε όλο τον κόσμο.

O Λινυεκουλά έλαβε το 2007 το μεγάλο Βραβείο Prince Claus για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του θεάτρου KVS Theater στις Βρυξέλλες και μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών της Κολωνίας.

Τα κείμενα που χρησιμοποιεί στα έργα του είναι του στενού παιδικού φίλου του, ποιητή Αntoine Vumilia Muhindo (Vumi), ο οποίος φυλακίστηκε το 2001 ως ύποπτος μετά το πραξικόπημα κατά του Καμπιλά.

***
Παράλληλες εκδηλώσεις:

Workshop του Faustin Linyekula:
Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2013
11:00-14:00
Αίθουσα χορού
Γλώσσα: Αγγλικά
Προϋποθέσεις:
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση της παράστασης Le Cargo στη Στέγη.
Κρατήσεις: 213-017-8034 ή education@sgt.gr (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα)
Κόστος συμμετοχής:10 €

Συζήτηση με τον Faustin Linyekula:
Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2013
Μικρή Σκηνή
Μετά την παράσταση Le Cargo, συζήτηση του χορογράφου με το κοινό.
Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival

***
Χορογραφία & ερμηνεία: Faustin Linyekula
Μουσική: Flamme Kapaya, μουσικοί κρουστών από το Obilo

Παγκόσμια πρεμιέρα: Centre national de la danse (Παρίσι), 7 Απριλίου 2011

Παραγωγή: Studios Kabako, Virginie Dupray
Συμπαραγωγή: Centre national de la danse
Με την υποστήριξη: DRAC Ile-de-France