Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Hertz Festival: Ένα διεθνές φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Hertz Festival: Ένα διεθνές φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί το Hertz Festival, μια πρωτοποριακή οπτικοακουστική πλατφόρμα έκφρασης

που συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με τις ψηφιακές τέχνες. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013.

 


Το Hertz Festival αποτελεί μια δυναμική αρένα δημιουργικής δραστηριότητας στον τομέα της χρήσης νέων μέσων και τεχνολογιών στη μουσική . Στόχος του είναι η προβολή και διάδοση των τελευταίων τάσεων και νεωτερισμών στο χώρο του ήχου και των ψηφιακών τεχνών.

 

Το φετινό φεστιβάλ διευρύνει τη θεματική του προτείνοντας στο κοινό οπτικοακουστικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις (installations), προβολές και projects εξωτερικών χώρων. Τα έργα αυτά έχουν κατασκευαστεί και παρουσιάζονται από κορυφαίες προσωπικότητες στο πεδίο της εξερεύνησης, χρήσης και εφαρμογής των νέων μέσων από την Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Νορβηγία, Φινλανδία, αλλά και από την Ελλάδα. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Hertz Festival είναι ο Θανάσης Καπρούλιας (Novi_sad).

 

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe, το Nordic Culture Point και τη Νορβηγική Πρεσβεία Αθηνών, και εντάσσεται στην επιτυχημένη Σειρά Γέφυρες, που διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

 

Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

 

Hertz Festival-Live Performances
Day 1


Την πρώτη ημέρα (Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου) η Αίθουσα Banquet θα υποδεχθεί  τέσσερις live performances.
Η πρώτη αρχίζει στις 20:00 και τιτλοφορείται “Sirens”. Συμπράττουν ο Έλληνας Novi_sad (Θανάσης Καπρούλιας) και ο Ιάπωνας Ryoichi Kurokawa [Ρυοΐτσι Κουροκάουα], που υπογράφουν μια υπερβατική ηχητική και οπτική μετάφραση της οικονομικής κρίσης. Ακολουθεί στις 21:00 ο Νορβηγός Biosphere (Geir Jenssen/Γκιρ Γένσεν), που κατασκευάζει αρκτικά ambient ηχοτοπία, αναδεικνύοντας τις εικονοκλαστικές πτυχές της μουσικής.
Σειρά έχει στις 22:00 ο Ιάπωνας Ryoji Ikeda [Ρυότζι Ικέντα] με την οπτικοακουστική live performance “Test pattern”, o οποίος χρησιμοποιεί και εφαρμόζει την αισθητική των μαθηματικών στα ψηφιακά έργα του.
Ώρα 23.00: o επίλογος ανήκει στον Γερμανό Byetone (Olaf Bender/Όλαφ Μπέντερ) και στo οπτικοακουστικό live set “Symeta”, που, όπως τα περισσότερα audiovisual performances του Μπέντερ, πυροδοτούν τη φυσική ώθηση για χορό.

 

Hertz Festival-Live Performances
Day 2


Τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο 9 Φεβρουαρίου), οι οπτικοακουστικές παραστάσεις στην Αίθουσα Banquet θα αρχίσουν και πάλι στις 20:00 με τον Γερμανό Τhomas Köner [Τόμας Κένερ] που, μέσα από το οπτικοακουστικό live “Novaya zemlya”, εξερευνά τις ακουστικές και οπτικές αποχρώσεις των μεταφυσικών τοπίων.


Ακολουθεί, μία ώρα αργότερα, ο Φινλανδός Mika Vainio [Mίκα Βάινιο], ο επιλεγόμενος «μονάρχης του αποδομημένου post-technoid ήχου», και στις 22:00 ο Νορβηγός Helge Sten [Χέλγκε Στεν], o oποίος θα παρουσιάσει το θρυλικό dark ambient project “Deathprod”.


Οι ζωντανές εμφανίσεις της δεύτερης ημέρας θα κλείσουν (στις 23.00) με το audiovisual live set “univrs/uniscope version” του Alva Noto [Άλβα Νότο], κατά κόσμον Carsten Nikolai [Kάρστεν Νικολάι]. O Γερμανός δημιουργός είναι designer οπτικοακουστικών συνθέσεων και χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία ως υβριδικό εργαλείο.

 

 

Hertz Festival-Προβολές-Eγκαταστάσεις-Projects εξωτερικών χώρων
Day 1 + Day 2


Και τις δύο ημέρες, η Γερμανίδα Christina Kubisch [Kριστίνα Κούμπις] θα παρουσιάσει στο κοινό δύο δουλειές της: το project εξωτερικού χώρου “Electrical Walks” (ώρα: 16.00), μια διαδρομή στην πόλη με οδηγό ασύρματα ακουστικά που λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα, και την εγκατάσταση “Five Electromagnetic Grids” στην Αίθουσα MC3, 1 (επίσης στις 16:00), η οποία δεν είναι παρά ένας «σταθμός ακρόασης» όπου μπορεί κανείς να ακούσει ηλεκτρομαγνητικές ηχογραφήσεις που έγιναν σε μητροπόλεις του κόσμου. Επίσης, το ίδιο διήμερο, είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της εγκατάστασης με ήχο και φως σε surround περιβάλλον “Minus  60°” του Γερμανού Karl Kliem [Καρλ Κλημ]. Θα φιλοξενηθεί στις 19:00 στην Αίθουσα MC2.


Επίσης, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου (στις 19:00) έχει προγραμματιστεί στην Αίθουσα MC3 η προβολή της δημιουργίας “Tundra” του Ισπανού Carlos Casas [Κάρλος Κάσας], η οποία, όπως άλλωστε υπαινίσσεται και ο τίτλος της, έχει θέμα τη ζωή μιας ταξιαρχίας βουκόλων και ταράνδων στην Βορειοανατολική Σιβηρία.  
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, η Αίθουσα MC3 (στις 19.00) θα φιλοξενήσει την οπτικοακουστική εγκατάσταση “Aion” με υλικό που καταγράφηκε και ηχογραφήθηκε σε εγκαταλελειμμένους χώρους στο Τσέρνομπιλ, του Δανού Jacob Kirkegaard [Γιάκομπ Κίρκεγκααρντ].


Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 20:00, οι Γάλλοι Art of Failure παρουσιάζουν τη γραφική αναπαράσταση “Ιnternet encephalography”, που απεικονίζει τη διαδικτυακή δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, με λήψη στοιχείων από 193 χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών.


Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.hertzfestival.com

 

 

Σχετικές ειδήσεις
1o Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
01.02.2017 15:58
Ένας νέος κύκλος συναυλιών παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 22 έως και τις 26 Φεβρουαρίου.
Swing for Hope 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.09.2016 11:43
To Mέγαρο Μουσικής Αθηνών και οι Athens Swing Cats, μετά την επιτυχημένη περυσινή παράσταση, διοργανώνουν και πάλι το ετήσιο φιλανθρωπικό μουσικοχορευτικό φεστιβάλ Swing For Hope 2016, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 7:30 το βράδυ.
12o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων
25.07.2016 14:13
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, προσκαλεί το κοινό του και φέτος το καλοκαίρι, στο θέατρο Απόλλων το Σάββατο 13, την Τρίτη 16, την Πέμπτη 18 και το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016.
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Συνθέρμια plus 2016
13.06.2016 12:52
Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Συνθέρμια”, θεσμός που ξεκίνησε το 2005 από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης (Δ.Ω.Θ.) με σκοπό την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της ελληνικής σύγχρονης λόγιας μουσικής, συνεχίζει τη δράση του διευρύνοντας τους ορίζοντες της πολιτιστικής του παρέμβασης.
1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Τραγουδιού – Elato Folk Festival
20.05.2016 14:44
Το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Τραγουδιού – Elato Folk Festival θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.