Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Σπυριδούλα Πολίτη- Reflections: Έκθεση στη γκαλερί Tsatsis Projects - Artforum

Σπυριδούλα Πολίτη- Reflections: Έκθεση στη γκαλερί Tsatsis Projects - Artforum

Η gallery “TSATSIS PROJECTS/ARTFORUM” στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την ατομική 

έκθεση της Σπυριδούλας Πολίτη με τίτλο “reflections” το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου  2013.


Με τη νέα της δουλειά η Σπυριδούλα Πολίτη, που είναι ζωγραφική σε τελάρα , συνεχίζει να μας ταξιδεύει στον κόσμο του ονείρου. Ενός ονείρου όμως που δεν διέπεται μόνο από τις αρχές τις λειτουργίας του ασυνειδήτου, αλλά και από τις αρχές της ενσυνείδητης ψυχικής διεργασίας, στην οποία προβαίνουμε κατά τον χρόνο της εγρήγορσης αναπλάθοντας σκέψεις και αναμνήσεις , τις οποίες έχουμε συνδέσει με συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μας.
Πολλές φορές η ανάπλαση των ίδιων σκέψεων και βιωματικών καταστάσεων τόσο σε επίπεδο ασυνειδήτου όσο και σε επίπεδο συνειδητού παράγει συναισθήματα που και εμείς οι ίδιοι αδυνατούμε να εκφράσουμε.

 


Ο τίτλος αποδίδει σε κάποιον βαθμό αυτή την πολύπλοκη διαδικασία, κατά την οποία συνειδητό και ασυνείδητο συμπλέκονται αξεχώριστα. Σκέψεις και βιώματα αντανακλώνται στο ασυνείδητο όπως σε καθρέπτη - παραμορφωτικό ή μη- παράγοντας τα αντίστοιχα συναισθήματα.     

 


Η ανάπλαση-σκέψη-συλλογισμός στο επίπεδο του συνειδητού δίνει έκφραση σε επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις, οι οποίες όμως έχουν δεχθεί τις επιρροές της διεργασίας στο ασυνείδητο.

 

 

Επιλέγει να στρέψει την προσοχή μας κυρίως σε καλόδεχτες σκέψεις και αναμνήσεις, μία βόλτα στο δάσος που κάποτε είχαμε κάνει, μία παραλία στην οποία είχαμε κάποτε ξαπλώσει με τον ήλιο να καίει πάνω μας, μία περιπλάνηση στην αγαπημένη πόλη, η παρόρμηση για απόλυτη, άνευ όρων ελευθερία, η ανυπόκριτη, με καθαρό βλέμμα ενδοσκόπηση…

 


Τελικά αυτά τα έργα μας παραπέμπουν σε μία εποχή αθωότητας, της αθωότητας της παιδικής ηλικίας, όχι μόνο της δικής μας αλλά και της ανθρωπότητας. Μιας αθωότητας την οποία –εάν ποτέ υπήρξε με την πληρότητα που της αποδίδουμε πολλές φορές- γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα επιτύχουμε να επαναφέρουμε στην ζωή μας αλλά και από την αναζήτηση της οποίας ποτέ δεν παραιτούμαστε. 

 

Η Σπυριδούλα Πολίτη γεννήθηκε στην Αιτ/νία. Σπούδασε κλασσική μουσική στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας (1976-1982) και Ζωγραφική (Εργαστήριο Ν. Κεσσανλή) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου αποφοίτησε με άριστα (1983-1987). Επίσης  πήρε μαθήματα φιλοσοφίας (1989-1991). Αυτή είναι η όγδοη ατομική έκθεση που παρουσιάζει. Από το 2007 είναι μέλος της ομάδας indoors. ‘Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε πολλές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη στη γκαλερί CAN Christina Androulidaki
21.02.2017 13:11
Η γκαλερί CAN Christina Androulidaki εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 την ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη, με τίτλο H Josie, η Πανοπλία και ο Μαλλιάνθρωπος.
Νίκος Κρυωνίδης 1990-2016: έκθεση στη Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
12.01.2017 17:23
Η Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 20:30 το βράδυ την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Νίκου Κρυωνίδη.
Made by Loula in Gr.: έκθεση της Σπυριδούλας Πολίτη στη αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραματοπουλου
21.10.2016 17:27
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου την ατομική έκθεση της Σπυριδούλας Πολίτη  με τίτλο: "Made by Loula in Gr."
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.
Reflections on Human: Έκθεση της Λαμπρινής Μποβιάτσου στην Artforum Gallery
01.03.2016 15:15
Η ARTFORUM Gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 και ώρα 20.00 την ατομική έκθεση της Λαμπρινής Μποβιάτσου με τίτλο "Reflections on Human".