Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Αντωνία Παπατζανάκη, Διαθλάσεις: Έκθεση στην αίθουσα τέχνης Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου

Αντωνία Παπατζανάκη, Διαθλάσεις: Έκθεση στην αίθουσα τέχνης Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου

Η αίθουσα τέχνης «έκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη …

14 Φεβρουαρίου 2013, την ατομική έκθεση γλυπτικής της Αντωνίας  Παπατζανάκη με τίτλο «Διαθλάσεις» σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου.

 

Τα έργα της Αντωνίας Παπατζανάκη εκπέμπουν φως που μορφοποιείται καθώς περνά μέσα από σταθερά διαφανή στοιχεία. Η  δουλειά της είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση των υλικών ιδιοτήτων, μορφολογικών δυνατοτήτων  και εννοιολογικών προκλήσεων του φωτός.   Η ανάγνωση του έργου ποικίλλει ανάλογα με τη σχέση του φυσικού φωτός του περιβάλλοντος με το τεχνητό φως του έργου καθώς και τη θέση του θεατή στο χώρο. Η Παπατζανάκη με όχημα τη γνωστή μινιμαλιστική της φόρμα δημιουργεί τρισδιάστατα έργα στα οποία συνδέει τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική με την εμπειρία του φωτός.

 

Σύμφωνα με δήλωσή της:  «Το φως είναι υπερφορτισμένο παγκόσμιο σύμβολο. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή και μεταφορικά με την αλήθεια, με τη διαδικασία της έρευνας, της σκέψης και της αξιολόγησης.  Στη  φυσική, η ταχύτητα του φωτός σε σχέση με τον χρόνο  είναι το μέτρο της κοσμικής απόστασης – άρα, κυριολεκτικά και συμβολικά, το φως είναι φορέας μνήμης.»

 

Ο κριτικός τέχνης Δρ.  Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος αναφέρει, μεταξύ άλλων, αναλύοντας το έργο της Αντωνίας Παπατζανάκη: «Οι αντιθέσεις οργανικού-ανόργανου, φωτεινού-σκοτεινού και διαφανούς και αδιαφανούς συγκροτούνται σε μια Ηρακλείτια ολότητα και εξυπηρετούν τις φιλοσοφικές και ενεργειακές μεταφορές ορίων και υπερβάσεων από τις οποίες η Παπατζανάκη εμπνέεται τα έργα της.»

 

Η Αντωνία Παπατζανάκη σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ (εργαστήριο Γ. Νικολαίδη), στην Hochschule für Angewandte Kunst (εργαστήριο W. Bertoni) στη Βιέννη και απέκτησε το Master of Fine Arts στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη. Έχει αποσπάσει διακρίσεις από ιδρύματα της Ελλάδας (ΙΚΥ, Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού) και του εξωτερικού (FVS zu Hamburg, Gerondelis Foundation, Katonah Museum of Art) και έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς για τη δημιουργία γλυπτών σε δημόσιους χώρους (Agora, Battery Park City of New York, 2000-2001). Δημόσια έργα της είναι μόνιμα εγκατεστημένα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως το φωτεινό γλυπτό της Φάρος που βρίσκεται στην πλατεία πάνω από το σταθμό «Κάτω Πατήσια» των ΗΣΑΠ, στην Αθήνα. Έχει δεκατέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα, στη συλλογή Κοπελούζου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας και σε πολυάριθμες ιδιωτικές συλλογές. Αναλύσεις του έργου της Αντωνίας Παπατζανάκη έχουν δημοσιευθεί σε έξι καταλόγους ατομικών εκθέσεων και πολλούς ομαδικών καθώς και σε δύο βιβλία τέχνης. Πάνω από εκατό άρθρα έχουν γραφτεί για τη δουλειά της σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Repatriation (Μέρος A'), έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
24.01.2017 17:26
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο “Repatriation‘’. Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016.
Η γενιά του ΄80: ομαδική έκθεση από Τα Νέα της Τέχνης στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
11.10.2016 11:31
Η εικαστική εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» διοργανώνει στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου, για πέμπτη συνεχή χρονιά ομαδική έκθεση με τίτλο «Η γενιά του ΄80» με σκοπό την οικονομική στήριξη της εφημερίδας.
Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου
21.04.2016 14:33
Η αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.
Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
25.02.2016 16:40
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.