Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Αδαμάκος - 9 Lumen: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη - Παράταση

Γιάννης Αδαμάκος - 9 Lumen: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη - Παράταση

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την τελευταία σειρά έργων του Γιάννη Αδαμάκου, στοχεύοντας να φωτίσει τη σημαντική του πορεία στο χώρο της ζωγραφικής.

 

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Τήνο.

 
Η ζωγραφική του περιστρέφεται γύρω από τρία θεμελιώδη στοιχεία: τον Χώρο, τη Φιγούρα και το Φως. Από αυτά προκύπτουν σχέσεις που καθορίζουν το εικαστικό έργο , σχέσεις που επαναλαμβάνονται και επανεξετάζονται σε όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας. Ο εξπρεσιονιστικός χαρακτήρας, η εναλλαγή φωτεινών και σκοτεινών περιοχών, οι υπαινικτικές διαβαθμίσεις του φωτός είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των 100 περίπου έργων που θα παρουσιαστούν στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη. 

 

Ειδικότερα, στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αποτελούν τη φυσική συνέχεια της προηγούμενης σειράς  έργων του με τον γενικό τίτλο The Space Between (2007).

 


Ο Γιάννης Αδαμάκος αναζητά τη φύση της ομορφιάς και την βρίσκει σε αυτή των σκιών και του ομιχλώδους. Η ανάγκη του να ορίσει τις διαβαθμίσεις του φωτός από τη σκιά, τον οδήγησε να χρησιμοποιήσει στον τίτλο της έκθεσής του μία μονάδα μέτρησης φωτός, το lumen. Τα «9 lumen» του τίτλου υποδηλώνουν την ένταση του φωτός, όπως την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι όταν ο χώρος φωτίζεται με τη φλόγα ενός κεριού.

 


Στον κόσμο των σκιών του Αδαμάκου η φιγούρα άλλες φορές υπάρχει χωρίς να φαίνεται και άλλες φορές φαίνεται χωρίς να υπάρχει. Ο θεατής εισέρχεται με τον τρόπο αυτόν σε ένα γοητευτικό παιχνίδι ψευδαισθήσεων και γίνεται και αυτός μέρος του έργου.

 

Στην ομότιτλη συνοδευτική έκδοση ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου επισημαίνει:


«Το έργο του Αδαμάκου είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς αναζήτησης πάνω σε ουσιώδη ζητήματα της ζωγραφικής τέχνης, όπως ο χώρος, το φως και η μορφή, διυλισμένης όμως μέσα από ένα πολύ προσωπικό φίλτρο. Εντούτοις, ο Αδαμάκος δεν απομονώνεται, θέλει να κάνει τον θεατή συνένοχό του, να τον εντάξει στην ατμόσφαιρα των έργων του και να δημιουργήσει έναν κοινό συναισθηματικό κόσμο. Η ερμηνεία του έργου επαφίεται στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει κάποιος τα ερεθίσματα. Πέρα όμως από κάθε -απαραίτητη ή όχι- ερμηνευτική προσέγγιση, το έργο του Αδαμάκου είναι η απόδειξη ότι η ομορφιά μπορεί να είναι κρυμμένη στα πιο απλά πράγματα».

 

Λούμεν, σύμβολο: lm. Είναι η μονάδα της φωτεινής ροής και μετρά τη δύναμη του φωτός όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας 1940-1989: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
13.12.2016 12:39
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 την έκθεση Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας 1940-1989.
«ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ. Γιάννα Ανδρεάδη», έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
06.12.2016 10:20
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στους χώρους του Κτηρίου της οδού Πειραιώς, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, την έκθεση «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ. Γιάννα Ανδρεάδη». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2017.
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.