Το Θέατρο του Νέου Κόσμου για 11ο χρόνο φέτος συνεχίζει τη δράση της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά …

που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Σιγά σιγά, αυτά τα χρόνια απλωθήκαμε και σε άλλους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία, γυναικείες φυλακές. Έχοντας δώσει πάνω από 1.600 δωρεάν παραστάσεις σ’ αυτούς τους χώρους όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε δικαιολογημένα περήφανοι και συνεχίζουμε παρ’ όλες τις δυσκολίες.

Λίγα λόγια γι’ αυτή μας τη δράση

Αυτό το πρόγραμμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται από επαγγελματικό θέατρο ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια σε σταθερή και καθημερινή βάση. Η ιδέα μας είναι να προσφέρουμε τη χαρά του θεάτρου σε παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα ή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκεί δηλαδή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία. Οι παραστάσεις δίνονται σε διαδρόμους ή σε δωμάτια ασθενών παιδιών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ακόμα κι αν χρειάζεται να παίξουμε το έργο για ένα μόνο παιδί. Κάθε χρόνο δίνουμε 150-160 παραστάσεις, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν.

Τα έργα γράφονται ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες και τους χώρους όπου δίνονται αυτές οι παραστάσεις. O εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας αυτών των παραστάσεων, που παράλληλα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στα παιδιά, είναι αναπόσπαστα δεμένος με το καλλιτεχνικό τους αποτέλεσμα. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου πιστεύουμε στον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου, θέλουμε να παρεμβαίνουμε στην κοινωνία, και θεωρούμε πως αυτή μας η δραστηριότητα το κάνει με τρόπο ουσιαστικό.

Οι παραγωγές αυτές είναι επαγγελματικές και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι ηθοποιοί επισκέπτονται αυτούς τους χώρους καθημερινά. Τα προηγούμενα χρόνια, με τη βοήθεια των θεατρικών επιχορηγήσεων από το ΥΠΠΟΤ αλλά και κάποιων ιδιωτικών χορηγιών, το πρόγραμμα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως, με την κατάργηση των επιχορηγήσεων και την τεράστια δυσκολία να βρεθούν ιδιώτες χορηγοί, φτάσαμε στα όριά μας.

Φέτος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για όλους, είναι πολύ σημαντικό για μας ότι η προσπάθειά μας υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο δίνει ανάσα ζωής στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να αντικρίζουμε τα γελαστά βλέμματα των μικρών θεατών μας σε μέρη όπου η χαρά δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Εκτός από τα νοσοκομεία, όπου παίζουμε τις καθημερινές, η παράσταση παρουσιάζεται και κάθε Κυριακή στις 5 μ.μ. στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, όπου κοντά στους άλλους θεατές, σε συνεργασία με φορείς αλληλεγγύης από τον Νέο Κόσμο και άλλες περιοχές, δίνουμε την ευκαιρία να δουν δωρεάν την παράσταση ομάδες παιδιών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, γκρουπ από παιδιά μεταναστών κλπ. Οι φορείς αλληλεγγύης μπορούν να επικοινωνούν με το Θέατρο του Νέου Κόσμου για κρατήσεις θέσεων.


Λίγα λόγια για το έργο


Φέτος παρουσιάζουμε το έργο Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη της Ρεγγίνας Καπετανάκη και του Βασίλη Ρίσβα (συγγραφέων της ομάδας Λιλιπούπολη) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ο Μπρίλης, το τολμηρό μικρό αστεράκι, γεννιέται σ’ έναν μακρινό γαλαξία. Του λείπει όμως η μία του αχτίδα. Αυτό δεν τον εμποδίζει να δραπετεύσει απ’ την ουράνια κούνια του και να βουτήξει στο άγνωστο. Σ’ αυτό το ταξίδι συναντάει περίεργα όντα, παράξενους κόσμους, μέχρι που καταλήγει στο βυθό της θάλασσας! Εκεί γίνεται φίλος με τον Αστερία, που είναι μακρινός του ξάδερφος, και με τον Μέμο, το αστείο χταποδάκι. Αυτοί οι δύο φίλοι θα του προσφέρουν ό,τι πολυτιμότερο: ελπίδα για ζωή και μια καινούργια αχτίδα! Ο Μπρίλης επιστρέφει στο γαλαξία του πιο δυνατός από ποτέ κι έτοιμος για νέες περιπέτειες.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη
Μουσική: Δημήτρης Μαραγκόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου, Μάνος Στεφανάκης