Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ίχνη Αναπνοών, Στέλλα Μπακατσή: Έκθεση στον Τεχνοχώρο

Ίχνη Αναπνοών, Στέλλα Μπακατσή: Έκθεση στον Τεχνοχώρο

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τη Στέλλα Μπακατσή με την νέα σειρά έργων της "Ίχνη Αναπνοών". Η Στέλλα Μπακατσή αν

και ασχολήθηκε χρόνια με την γλυπτική - κεραμική "έρχεται" να μας παρουσιάσει τη νέα και πολύ πρωτοποριακή της "δουλειά".

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Στέλλα Μπακατσή, δημιούργησε και παρουσιάζει μία σειρά 26 έργων μικτής τεχνικής, κυρίως κολάζ, από πακέτα, γόπες, τσιγάρα, φίλτρα, καπνό και ότι έχει σχέση με αυτά καθώς και ένα installation και ένα video art.


Η έκθεση πραγματεύεται την παρουσία του τσιγάρου στη ζωή μας, σαν πάθος, εθισμό, εξάρτηση και απόλαυση αλλά και τις επιπτώσεις του καπνίσματος για καπνιστές και μη.

 

Η Στέλλα Μπακατσή γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1945. Τα έτη 1964-1968 αποφοίτησε από την Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα έτη 1974-1977 αποφοίτησε από το Central London institute of Adult Education όπου και σπούδασε την τέχνη της κεραμικής.


Έχει  στο ενεργητικό της συμμετοχές σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων σε Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Δανία, Φιλανδία, Ελβετία, Βέλγιο και Νότια Κορέα.


Ατομικές εκθέσεις:


2013 "Ίχνη αναπνοών", αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα
2011 "Μέσα από το φακό", Αρχαιλογογικό Μουσείο , Αίγινα
2011 "Μέσα από το φακό", Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα
2007 "Ροές",  Red gallery, Αθήνα
2000 Μύλος, Θεσσαλονίκη
1996 Μύλος, Θεσσαλονίκη
1994 Attilio, Οικεία τέχνη, Αθήνα
1992 "Γη, νερό, φωτιά ", Γκαλερί Ώρα, Αθήνα
1980 Γκαλερί Ώρα, Αθήνα

 

Έργα της υπάρχουν στο Choson Royal Kiln Museum στη Νότιο Κορέα, στο Μουσεί Poomo στη Φιλανδία, στο Musée  Ariana στη Γενεύη και σε ιδιωτικές συλλογές.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Η έκθεση μετά το πέρας της θα μεταφερθεί σε πολιτιστικούς χώρους περιοχών της Ελλάδα που παραδοσιακά παράγουν και διακινούν  καπνό.

 

«Κρατούσα ένα τσιγάρο στο χέρι μου και θυμάμαι ότι κάποια στιγμή
κοίταζα επίμονα το φίλτρο με τα αποτυπώματα  των αναπνοών μου
να το χρωματίζουν με εκείνο το χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα.
Αισθάνθηκα να καταγράφονται στο φίλτρο οι στιγμές της ζωής μου,
κάθε σκέψη, κάθε συναίσθημα μαζί με την κάθε αναπνοή μου.
Άρχισα να μαζεύω τα φίλτρα, να μαζεύω τις δικές μου στιγμές και των φίλων μου
καθώς και των ανθρώπων που είχα μαζί τους έστω και μια ολιγόλεπτη επικοινωνία.
Το έκανα αυτό για πέντε χρόνια, οπότε, θα μπορούσα να πω ότι μάζεψα μνήμες από τα πέντε πρόσφατα χρόνια της ζωής μου...»


Στέλλα Μπακατσή

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Έκθεση στην S.G. Art Gallery
17.11.2016 11:57
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου” από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και πραγματοποιείται με αφορμή του TOUR-FORUM GR-UZB in ATHENS.
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders: Έκθεση της Μαρίας Μπελιβάνη στον Τεχνοχώρο
07.06.2016 14:11
Μία πολύ διαφορετική εικαστική έκθεση, ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκατάστασης και γραφής με τίτλο «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders» της Μαρίας Μπελιβάνη θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στην Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.
Σπόρος: ομαδική έκθεση από τον Τεχνοχώρο στο Varoulko Seaside
23.05.2016 13:10
Το εστιατόριο Varoulko Seaside και η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, συνεχίζοντας την κοινή εικαστική τους διαδρομή, υποδέχονται ξανά το φιλότεχνο -και όχι μόνο- κοινό, εγκαινιάζοντας τη δεύτερη έκθεση με τίτλο «Σπόρος», στο “Αrt Deck” (2ος όροφος) και στο lobby του εστιατορίου Varoulko Seaside.
Στίγματα πορείας - Ίχνη Σπουδών: έκθεση του γλύπτη Θόδωρου στο Μέγαρο Εϋνάρδου
02.03.2016 13:26
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση του γλύπτη Θόδωρου, Στίγματα πορείας – Ίχνη Σπουδών, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου.