Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Bloated faces and pop-up: Έκθεση του Xavier Noiret-Thome

Bloated faces and pop-up: Έκθεση του Xavier Noiret-Thome

Η γκαλερί ΑΔ παρουσιάζει την έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη Xavier Noiret-Thome με τίτλο «Bloated faces and pop-up»…

… στις 21 Ιανουαρίου-2 Μαρτίου 2013.


Όπως λέει ο Pascal “το να ειρωνεύεσαι την φιλοσοφία αποτελεί πράγματι φιλοσοφείν», έτσι και στην ζωγραφική, αυτός που ειρωνεύεται την ζωγραφική πράγματι τελεί ζωγραφική πράξη. Ο θεατής των έργων του Xavier Noiret-Thome βρίσκεται αντιμέτωπος με την ευκολία με την οποία το βλέμμα ειρωνεύεται αυτό που υπάρχει απέναντί του. Ο ζωγράφος σχολιάζει σαρκαστκά τόσο την βάσανο όσο και την ευκολία που η ζωγραφική χειρονομία υποκρύπτει. Τελικά τι χαρακτηρίζει ένα επιτυχημένο ζωγραφικό έργο , το αποτέλεσμα μιάς ζαριάς ή η έκλαμψη της έμπνευσης;


Αυτή η «λεπτομέρεια» επιβάλλεται στον εφησυχασμό του δημιουργού και τον προκαλεί να κυριαρχήσει στο έργο για να μπορέσει να το απελευθερώσει. Σήμερα, μετά την έκρηξη της ζωγραφικής των χρόνων του ’60 και ’70, φαίνεται αναγκαία η αναζήτηση μιάς στάσης που να εκθρονίζει την ζωγραφική από την «αγιοποίησή» της, από τον επίχρυσο μύθο της. Μια τέτοια στάση δεν είναι δυνατόν να προκύψει παρά από το βαθύ αίσθημα αγάπης, από την βαθιά γνώση και κατανόηση των προβλημάτων που έθεσε η ζωγραφική στις μεγάλες στιγμές της. O Thome χρησιμοποιεί σύμβολα, ματιέρες, υλικά και αναφορές δημιουργώντας έργα που αντιτίθενται σε κάθε μελαγχολία. Από την εποχή των σπουδών του παθιάζεται, όπως όλη η γενιά του, με την «χαμηλή κουλτούρα» των γκράφιτι και των κόμικ καθώς και με την «figuration libre» των Robert Combas και Jean-Michel Basquiat.


Ο Xavier Noiret-Thome, τελικά, αποδέχεται το «πασκαλιανό» πείραμα αναζητώντας την ισορροπία της τέχνης του ανάμεσα στο μηδέν και το άπειρο. Η λατρεία του και η αφοσίωση του στην δουλειά των Leroy, Richter, Dieter Roth, Adrian Schiess, Francis Picabia τον βοήθησαν να προσεγγίσει το πραγματικό στοίχημα της ζωγραφικής. Μιας ζωγραφικής που ταυτόχρονα χαϊδεύει το βλέμμα αλλά και του επιτίθεται. Χάρις στην αγάπη του για τον Picabia ο ζωγράφος θα υιοθετήσει μια ελεύθερη στάση που δεν συνυπογράφει κανένα εννοιολογικό ή φορμαλιστικό μανιφέστο. Ο αυτοσαρκασμός του αποτελεί μια πολύτιμη αντίδραση ιδιαίτερα απέναντι στην βαρύτητα της ιστορικής συγκυρίας.      

Σχετικές ειδήσεις
Faces + Masks - Πρόσωπα + Προσωπεία, έκθεση του Νίκου Βαβδινούδη στη Γκαλερί Ευριπίδη
14.02.2017 16:44
Η Evripides Art Gallery εγκαινιάζει στις 23 Φεβρουαρίου 2017 την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βαβδινούδη, με τίτλο Faces + Masks - Πρόσωπα + Προσωπεία.
Faces and spaces: Έκθεση της Νέλλης Τραγούστη στο Box Freiraum
11.01.2017 14:16
Το HELLAS FILMBOX BERLIN και το BOX FREIRAUM σε συνεργασία με την Ελληνική πρεσβεία – Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, παρουσιάζουν την έκθεση “FACES AND SPACES”, με φωτογραφίες της Νέλλης Τραγούστη.
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42
10.06.2016 14:19
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.
Ζωγραφική: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στην Eleftheria Tseliou gallery
03.03.2016 10:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο "Ζωγραφική". Η έκθεση ξεκινά την Τρίτη 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2016.