Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ευτυχισμένες μέρες του Μπέκετ στο θέατρο Άνετον της Θεσσαλονίκης

Ευτυχισμένες μέρες του Μπέκετ στο θέατρο Άνετον της Θεσσαλονίκης

Η «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης» παρουσιάζει στο θέατρο «Άνετον» στη Θεσσαλονίκη το αριστούργημα του Μπέκετ…

«Ευτυχισμένες Μέρες» από τις 16 έως τις 27 Ιανουαρίου 2013.

 

Το εμβληματικό έργο του Μπέκετ, που σημάδεψε το θέατρο του 20ού αιώνα και παραμένει ως τις μέρες μας φρέσκο, πρωτότυπο και θεατρικά  ανατρεπτικό, θα παιχτεί για δέκα μόνο παραστάσεις, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 


Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και σκηνοθεσία της Δήμητρας Χουμέτη, με σκηνικά της Μαρίας Καβαλιώτη και φωτισμούς του Ρίτσαρντ Άντονυ. Βοηθοί σκηνοθέτη η Δήμητρα Αναστασίου, σκηνογράφου η Λόρα Λούκας, φωτιστή η Ροδιά Βόμβολου. Παίζουν: η Ελένη Δημοπούλου (Γουΐνυ), ο Αλέξανδρος Κωχ και ο Ρίτσαρντ Άντονυ.

 


Πρόκειται για ένα έργο χαρούμενης απόγνωσης, όπου ο Μπέκετ δικαιώνει αυτούς που υποστηρίζουν ότι στο έργο του έχουμε τη μοναδική σύγχρονη εκδοχή του τραγικού, εκείνη που αναδύεται μέσα από το γελοίο. Όπως έγραψε ο Πήτερ Μπρουκ, «ο Μπέκετ εισέρχεται στο σπάνιο πέρασμα που συνδέει το αρχαίο ελληνικό θέατρο, τον Σαίξπηρ και το σήμερα, σε μια ασυμβίβαστη πορεία κάποιου που κοιτά την αλήθεια κατάματα, άγνωστη, τρομερή, εξαίσια...». Ενώ η Χριστίνα Τσίγκου, φίλη του συγγραφέα, η οποία πρωτοέπαιξε τις “Ευτυχισμένες μέρες” στη Θεσσαλονίκη το 1966, σε μια διάλεξη που έδωσε τότε στην αίθουσα της “Τέχνης”, είπε για τον Μπέκετ και τους κωμικοτραγικούς ήρωές του: “Τον συγκλονίζει, τον μαγνητίζει η απάνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι για να οργανωθούν εναντίον της μοναξιάς• το κουράγιο και η αρχοντιά με την οποία προσπαθούν να κρύψουν το φόβο του θανάτου. Είναι κατάκοποι απ’ τη ζωή, μα επιμένουν με πείσμα να τη ζήσουν και να την αγαπούν. Παντού υπογραμμίζεται αυτή η επιμονή, η υπομονή, το κουράγιο”.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ευτυχισμένες Μέρες με την Όλια Λαζαρίδου ξανά στο Bios
09.01.2017 11:20
Το «θεατρικό ποίημα» του Σάμουελ Μπέκετ, Ευτυχισμένες Μέρες, με την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου, επιστρέφει στο Bios από 3 Φεβρουαρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Ευτυχισμένες Μέρες του Σ. Μπέκετ, στο Bios
31.10.2016 16:48
Η Σύλβια Λιούλιου και το Bios παρουσιάζουν το έργο του Σ. Μπέκετ, Ευτυχισμένες Μέρες, για λίγες παραστάσεις από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016.
Ευτυχισμένες μέρες, του Σ. Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου στο Bios
24.08.2016 15:58
Η Σύλβια Λιούλιου σκηνοθετεί το έργο του Σ. Μπέκετ, Ευτυχισμένες μέρες, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στο Bios στις 18 Νοεμβρίου 2016, ενώ θα προηγηθεί ένα εργαστήριο για τη διαδικασία ανεβάσματος της παράστασης, το οποίο θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.
Περιμένοντας τον Godot, του Σάμουελ Μπέκετ στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
30.05.2016 13:54
Μετά την επιτυχία των Αδερφών Καραμάζοφ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η Νατάσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείο Μπενάκη με το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Περιμένοντας τον GODOT», του Σάμουελ Μπέκετ - στον ίδιο χώρο όπου παρουσίασε για πρώτη φορά την «Αντιγόνη» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2013.
Mall, της Στέλλας Παπαδημητρίου από την ομάδα CASUALI στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον
19.04.2016 14:25
Η ομάδα CASUALI ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αυλαία και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», συνεχίζει την παράσταση του έργου «Mall» της Στέλλας Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, στο Θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης», Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στις 22, 23 και 24 Απριλίου.