Η «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης» παρουσιάζει στο θέατρο «Άνετον» στη Θεσσαλονίκη το αριστούργημα του Μπέκετ…

«Ευτυχισμένες Μέρες» από τις 16 έως τις 27 Ιανουαρίου 2013.

Το εμβληματικό έργο του Μπέκετ, που σημάδεψε το θέατρο του 20ού αιώνα και παραμένει ως τις μέρες μας φρέσκο, πρωτότυπο και θεατρικά  ανατρεπτικό, θα παιχτεί για δέκα μόνο παραστάσεις, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και σκηνοθεσία της Δήμητρας Χουμέτη, με σκηνικά της Μαρίας Καβαλιώτη και φωτισμούς του Ρίτσαρντ Άντονυ. Βοηθοί σκηνοθέτη η Δήμητρα Αναστασίου, σκηνογράφου η Λόρα Λούκας, φωτιστή η Ροδιά Βόμβολου. Παίζουν: η Ελένη Δημοπούλου (Γουΐνυ), ο Αλέξανδρος Κωχ και ο Ρίτσαρντ Άντονυ.

Πρόκειται για ένα έργο χαρούμενης απόγνωσης, όπου ο Μπέκετ δικαιώνει αυτούς που υποστηρίζουν ότι στο έργο του έχουμε τη μοναδική σύγχρονη εκδοχή του τραγικού, εκείνη που αναδύεται μέσα από το γελοίο. Όπως έγραψε ο Πήτερ Μπρουκ, «ο Μπέκετ εισέρχεται στο σπάνιο πέρασμα που συνδέει το αρχαίο ελληνικό θέατρο, τον Σαίξπηρ και το σήμερα, σε μια ασυμβίβαστη πορεία κάποιου που κοιτά την αλήθεια κατάματα, άγνωστη, τρομερή, εξαίσια…». Ενώ η Χριστίνα Τσίγκου, φίλη του συγγραφέα, η οποία πρωτοέπαιξε τις “Ευτυχισμένες μέρες” στη Θεσσαλονίκη το 1966, σε μια διάλεξη που έδωσε τότε στην αίθουσα της “Τέχνης”, είπε για τον Μπέκετ και τους κωμικοτραγικούς ήρωές του: “Τον συγκλονίζει, τον μαγνητίζει η απάνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι για να οργανωθούν εναντίον της μοναξιάς• το κουράγιο και η αρχοντιά με την οποία προσπαθούν να κρύψουν το φόβο του θανάτου. Είναι κατάκοποι απ’ τη ζωή, μα επιμένουν με πείσμα να τη ζήσουν και να την αγαπούν. Παντού υπογραμμίζεται αυτή η επιμονή, η υπομονή, το κουράγιο”.