Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση Τηνιακών μαρμαρογλυπτών και εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Έκθεση Τηνιακών μαρμαρογλυπτών και εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει έκθεση Τηνιακών μαρμαρογλυπτών και εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής

… τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της έκθεσης, κατά την περίοδο 22 Ιανουαρίου-12 Φεβρουαρίου 2013.


Μια παράδοση τριών αιώνων που ζει, δημιουργεί και ελπίζει Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου  «Γιαννούλης Χαλεπάς»


Από την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013 έως την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013  το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε συνεργασία με το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς» διοργανώνει Έκθεση Μαρμαρογλυπτικής  με έργα 13 καλλιτεχνών από την όμορφη και με μεγάλη παράδοση στη μαρμαρογλυπτική Τήνο. Επίσημα Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013,  στις 20:00.


Οι καλλιτέχνες , εκτός από τα έργα τους, θα φέρουν μαζί τους από το νησί υλικά όπως και τα εργαλεία τους και κάθε Σαββατοκύριακο, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ, θα στήνουν Εργαστήρια Μαρμαρογλυπτικής αποκαλύπτοντας σε όλους τρόπους και μυστικά της δουλειάς τους.


Την Έκθεση, που πρώτο-διοργανώθηκε στην  Τήνο  το καλοκαίρι του 2012, θαύμασαν ήδη 11.000 περίπου επισκέπτες και με τη μεταφορά της στην Αθήνα, στο ΙΜΚ φιλοδοξεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός λίγο πιο διαφορετικού και  εξειδικευμένου αισθητικά κοινού. Οι Μαρμαρογλύπτες, τεχνίτες που ζουν και εργάζονται στην Τήνο, με τη δουλειά τους διεκδικούν μια ιδιαίτερη θέση στο πάνθεο της νεοελληνικής λαϊκής δημιουργίας. Όλοι τους προέρχονται από το αιχμηρό τοπίο της ΒΔ Τήνου όπου ο Πλάστης υπήρξε γαλαντόμος μόνο στις πέτρες, όπου υπάρχει μια ισχυρή καλλιτεχνική παράδοση μαρμαρογλυπτικής, που συνεχίζεται έως τις μέρες μας, ενισχυμένη από τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου στον Πύργο (1955).
Οι Πανορμίτες μαρμαρογλύπτες συνεχίζουν την πολύχρονη παράδοση του τόπου τους, προσαρμοζόμενοι αναλόγως στις απαιτήσεις των καιρών ενώ  ταυτόχρονα στηρίζουν τη συντήρηση των αρχαιοτήτων σ’ ολόκληρη τη χώρα. 


Όπως σημειώνει ο Κώστας Δανούσης (Συγγραφέας, Μέλος του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς): "Οι αλλαγές στο χώρο της αγοράς έπληξαν την εφαρμοσμένη μαρμαρογλυπτική (εκκλησιαστικά έργα, αρχιτεκτονικά μέλη σπιτιών). Όμως μέσα από την κρίση προβάλλει η διακοσμητική μαρμαρογλυπτική και αυτή, με τη σειρά της, διαβαίνει το κατώφλι της τεχνικής δεξιότητας και αναζητάει νέες ιδέες και φόρμες, ανοίγοντας διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη.


Έτσι σήμερα έρχεται στην Αθήνα, στο φιλόξενο χώρο του ΙΜΚ,    το έργο 13 Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, περιμένοντας την επιδοκιμασία, αλλά και την κριτική, προσπαθώντας να πείσει ότι μια παράδοση τριών αιώνων ζει, δημιουργεί και ελπίζει. Ο καθένας τους και μια ξεχωριστή ιστορία, ένας ιδιαίτερος αισθητικός προβληματισμός. Η νεότερη γενιά των μαρμαρογλυπτών του τόπου μας, χωρίς να εγκαταλείπει τις ρίζες που πότισαν επί δεκαετίες την εξέλιξή της, αναπτύσσει σύγχρονες ενδιαφέρουσες αναζητήσεις, προσδοκώντας να επενδύσει με ομορφιά το σύγχρονο προβληματισμό."


Τα Εργαστήρια Μαρμαρογλυπτικής που θα λειτουργήσουν τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια της Έκθεσης στο ΙΜΚ, φιλοδοξούν να καταστήσουν κοινωνούς, όλους όσοι ενδιαφέρονται σε μία διαδικασία η οποία  δεν είναι μόνον τέχνη και τεχνική, αλλά και  βιωματική εμπειρία που μονάχα έως ένα βαθμό διδάσκεται. Είναι ζήτημα βιωτής παράδοσης από τον πατέρα στο γιο, από τη μια γενιά στην άλλη.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια υψηλής εξειδίκευσης τεχνική εμπειρία, αλλά και να έλθουν σε επαφή, ο καθένας «κατά το έχει» του με ένα φαινόμενο που συναποτελείται από μια ξεχωριστή στάση ζωής και σπάνια καλλιτεχνική δημιουργική έκφραση.


Συμμετέχουν με έργα τους οι μαρμαρογλύπτες:
Bασιλάκης Φίλιππος
Δελλατόλας Πέτρος
Δεσύπρης Ονούφριος
Διαμαντόπουλος Λάμπρος
Kαγιώργης Φίλιππος
Kολλάρος Πάρης
Kυραρίνης Γιάννης
Mαραβέλλιας Aργύρης
Mαρμαρινός Πέτρος
Σαλταμανίκαs Μιχαήλ
Τριγώνης Μάκης
Τσακίρης Γεώργιος
Χονδρογιάννης Αντώνης


ΠΡΟΣΟΧΗ:  Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10.00  έως 01.00. Από τις 01.01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
 

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεσης Αφίσας των μελών του ΕΕΤΕ για το μεταναστευτικό πρόβλημα
31.05.2016 14:32
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 διοργανώνει Έκθεση Αφίσας με 72 έργα 40 μελών του, για το μεταναστευτικό πρόβλημα, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. Η Έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, στις 20:00.
Έκθεση Νέων Εικαστικών 65+ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
25.05.2016 16:43
Τρία χρόνια με πολλές κατασκευές, συζητήσεις και αναζητήσεις στα 2D και 3D εικαστικά εργαστήρια για άτομα άνω των 65 ετών, καταλήγουν σε μία έκθεση με έργα από τους συμμετέχοντες Νέους εικαστικούς.
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση»: Ομαδική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης
12.05.2016 11:47
Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση» που εγκαινιάζεται στην IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 20.00, παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων εικαστικών που "συγκατοίκησαν" στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησαν το 2015.
Νίκος Δραγούμης, ο Ζωγράφος 1874-1933: έκθεση από το ΜΙΕΤ στην Καστοριά
24.03.2016 14:35
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση Νίκος Δραγούμης, ο Ζωγράφος 1874-1933, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στις 8 μ.μ. στο Αρχοντικό Βέργου.
Έκθεση με έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
02.03.2016 17:01

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Ο Γιώργος Γουναρόπουλος και η ποιητική του Συμβολισμού. Ζωγραφική 1912 – 1976.», η οποία θα εγκαινιαστεί, την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 20.00 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.