Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Hamletmachine του Heiner Müller στο Camp

Hamletmachine του Heiner Müller στο Camp

Το Camp παρουσιάζει το αριστούργημα του Heiner Müller «Μηχανή Άμλετ» από την ομάδα deviant GaZe σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου …

από τις 19-1 έως 11-2- 2013(εκτός Τρίτης και Τετάρτης).

 

Μία παραγωγή των deviant GaZe

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαμπουλάκης
Εγκατάσταση- Κουστούμι: Θάνος Βόβολης
Ερμηνεία : Μαριάννα Δημητρίου

Video: Αντώνης Σπίνουλας
Φωτογραφίες: Λίνα Προβή
Κατασκευή κοστουμιού: Olga  Evseeva

 

Ζώντας το ιστορικό τέλος της ηλικίας της ελπίδας, γινόμαστε μάρτυρες μιας εποχής αποσάθρωσης και επιστροφής των ζόμπι του φασισμού.


Ο άνθρωπος του ορθολογισμού και του οικονομικού φιλελευθερισμού, το αυτόνομο υποκείμενο της αέναης γραμμικής οικονομικής ανάπτυξης και του εκστατικού καταναλωτισμού, πεθαίνει. Οι Ιδεολογίες της υποκειμενικότητας αφήνουν πάντα το σημάδι τους στο ανθρώπινο σώμα .


Στο εμβληματικό έργο του Heiner Müller “ Die Hamletmaschine” το σώμα, καταρρέοντας κάτω από το βάρος της Ιστορίας, αφήνει πίσω του το αυτόνομο υποκείμενο της εσωτερικότητας του Hamlet για να εμπλακεί σε ένα αέναο σχιζοειδές γίγνεσθαι. Το σώμα γίνεται ο Hamlet, η ηθοποιός που παίζει τον Hamlet, ο Macbeth,ο Richard III, η Ofelia, η Ηλέκτρα, η Rosa Luxembourg, η Ulrike Meinhof και πολλοί άλλοι. 

 


Το σώμα μεταμορφώνεται επί σκηνής από αυτόνομο κλασσικό σώμα, σε σώμα-αυτοκτονικό, υβριδικό, θραύσμα.Γίνεται πεδίο μάχης, δοχείο μνήμης, τοπίο ιστορίας.


Πάνω στα ερείπια της Ευρώπης, o ηθοποιός ως μεταφορά, υπαινίσσεται την έλευση μιας νέας υποκειμενικότητας, δημιουργώντας την ελπίδα για ένα νέο πολιτικό όραμα, μία νέα ουτοπία.


deviant GaZe


Με την υποστήριξη των Εκδόσεων ΑΓΡΑ
 

Σχετικές ειδήσεις
Μάουζερ, του Heiner Müller στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
24.11.2016 13:22
Στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών θα παρουσιαστεί από τις 5 Δεκεμβρίου 2016 το έργο του Χάινερ Μίλλερ, Μάουζερ, σε σκηνοθεσία Κλήμη Εμπέογλου.
A piece of work, της Annie Dorsen στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
16.11.2016 12:57
Πώς θα ήταν αν οι ντανταϊστές, οι αποδομιστές, οι δημιουργοί διαδραστικών εφαρμογών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και οι αναρχικοί χάκερ του Ίντερνετ ανέβαζαν τον σαιξπηρικό «Άμλετ» από κοινού με τον Heiner Müller και τη Laurie Anderson;
Μήδεια-Lust, από το εργαστήριο AlmaKalma στο ΦΙΞ in art
17.06.2016 14:00
Το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma παρουσιάζει στο ΦΙΞ in art την εργασία του πάνω στον μύθο της Μήδειας, μια ριζοσπαστική performance βασισμένη στο έργο του Heiner Müller Μήδειας Υλικό, σε συμπλοκή με το ποίημα Cascando του Samuel Beckett.
Η Μηχανή Άμλετ, του Heiner Muller στο Σύγχρονο Θέατρο
11.05.2016 12:38
«Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν... με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης».
Το αριστούργημα του Κριστιάν Λόλλικε στο Θέατρο Τ
04.05.2016 10:08
Μετά την επιτυχημένη πορεία του στο «Τουρνουά 5Χ5» που οργάνωσε το ΚΘΒΕ, το «Αριστούργημα» του Κριστιάν Λόλλικε σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, από την ομάδα θεάτρου Αrs Moriendi, επιστρέφει στις 9 Μαΐου για δύο Δευτερότριτα στο Θέατρο Τ.