Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει στο χώρο του ισογείου την ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη με τίτλο «Το Κύμα». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, στις 19:30, και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαρτίου 2013.

Το έργο «Το Κύμα» επιχειρεί να προσδιορίσει ζωγραφικά την εσωτερική κατάρρευση του ατόμου που βιώνει ακόμη μια σημαντική κοινωνικοπολιτική συνθήκη. Ο Πάνος Φαμέλης δημιουργεί ένα έργο μεγάλων διαστάσεων χρησιμοποιώντας πυκνά στρώματα λαδιού, συνθέτοντας έτσι μια ιδιαίτερη μυστηριακή εικαστική γλώσσα. Πρόκειται για μια συνύπαρξη μορφών που αμφιταλαντεύονται μεταξύ των ορίων της αφαίρεσης και του πολιτικού σχολίου.

Η μοναδική χειρονομία στη ζωγραφική του Πάνου Φαμέλη θέτει το ζήτημα της συσσώρευσης της εικόνας και της ύλης πάνω στον καμβά. Ο θεατής αντιμετωπίζει ένα έργο, που ειδωμένο από διαφορετικές αποστάσεις, μεταμορφώνεται σε μια ιδιαίτερη σύνθεση.

Η ύλη αποκτά μια συμπαγή διάσταση που μεταμορφώνει το έργο από ζωγραφικό σε “γλυπτικό”. Το συγκεκριμένο εικαστικό ιδίωμα κυριαρχεί στο σύνολο της δουλειάς του Πάνου Φαμέλη που διερευνά ζητήματα σχετικά με την υπόσταση της ύλης και το χειρισμό της. Εδώ η συσσώρευση αποτελεί κομβικό σημείο για την πρακτική του καλλιτέχνη. Μέσα από την επανάληψη και τη διαστρωμάτωση της ύλης δημιουργείται μια προσωπική επικοινωνία μεταξύ του θεατή και του καλλιτέχνη, ενώ μέσω της παραστατικής αφήγησης προκύπτουν συνειρμοί σχετικά με την ιδρυματοποίηση και τον αυτισμό μιας κοινωνίας σε αμφισβήτηση.

Η εικόνα προκαλεί διφορούμενα συναισθήματα oικειοποίησης αλλά και ταυτόχρονα εσωτερικής απομόνωσης και αμηχανίας. Λειτουργεί συνειρμικά σε μια αλλαγή και αναθεώρηση που αναφέρεται στο σύνολο της κοινωνικής απεύθυνσης. Δοκιμάζει τα όρια του προσωπικού και του συλλογικού φανερώνοντας την προβληματική σχέση που μπορεί να συνεπάγονται αυτά τα δύο.

Το έργο θέτει ζητήματα μνήμης και ιστορικότητας σε ένα χρονικό πλαίσιο που φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος μια εποχής. Οι αντιφάσεις που προκύπτουν είναι αποτέλεσμα εμπειρικής γνώσης και συναισθημάτων, τα οποία συνεχώς δοκιμάζονται από την ίδια την έννοια του βιώματος και της αντιληπτικής ικανότητας του ατόμου σχετικά με αυτό.

Η πορεία στην αναζήτηση μιας εσωτερικής αλήθειας επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την ενδοσκόπηση του παρόντος• δημιουργείται έτσι το ερώτημα αν αυτό οδηγεί στην οικοδόμηση ενός ακέραιου μέλλοντος ή στην καταρρευσή του.

  • Να σημειωθεί τέλος πως η έκθεση θα παρουσιάζεται παράλληλα με την ομαδική έκθεση με τίτλο «Το Αρχιτεκτονικό Αντικείμενο / The Architectural Object», σε επιμέλεια Κατερίνας Νίκου που θα είναι ανοιχτή στο κοινό το ίδιο διάστημα στον πρώτο όροφο της γκαλερί.

Photo Credits: THE WAVE
2012
Oil on canvas
300 x 400 cm