Η επιτυχημένη παράσταση του Studiο Μαυρομιχάλη με τίτλο «Περικλέους Επιτάφιος» συνεχίζεται λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού…

κάθε Σάββατο στις 18.30.

“Ο εξόριστος Θουκυδίδης κατείχε όλα όσα μια δημηγορία μπορεί να πει για τη Δημοκρατία”
 W.H. Auden (1η Σεπτεμβρίου 1939)
 

Ο κόσμος τρίζει ξανά! Όπως σ’όλες τις μεγάλες κρίσεις, όλα τα μεγάλα ζητήματα ξαναμπαίνουν στο κέντρο. Δημοκρατία, πόλεμος, κοινωνικές σχέσεις, ισονομία, αγάπη, ελπίδα, φόβος. Ο εξόριστος Θουκυδίδης ξαναγυρίζει στην πόλη του, την κατεστραμμένη πόλη του. Στη δημηγορία του-ύμνο σ’αυτή την πόλη, όπως τη θυμάται στη μεγάλη της στιγμή, ξανακοιτάζουμε κι εμείς σήμερα, μέσα από τις δικές μας συγκρούσεις.

«Ποιος εστάθηκε ο δρόμος μας για να φτάσουμε σ’ εκείνα, με ποιαν πολιτεία και από ποιους τρόπους ζωής έγιναν μεγάλα…». Για αυτά ο ιστορικός έχει αγωνία να μιλήσει. Η ίδια αγωνία κινητοποιεί και εμάς σήμερα, μέσα από τη θεατρική δράση, να αποδώσουμε το κείμενο αυτό.

Ένα ελεύθερο άτομο είναι δυνατόν να υπάρξει μόνο εντός και δια της πολιτείας, δηλαδή εντός και δια τη κοινωνίας.
Κ. Καστοριάδης

Η παράσταση:
Δύο πρόσωπα και ένας τρίτος, «άγνωστος»; , «ξένος»; , «νεκρός»; γίνονται συμπαίκτες μέσα σε ένα σημερινό κοινωνικό πεδίο, με όχημα το αρχαίο κείμενο.
Βοηθούν λίγο η Λιλή Μαρλέν, η γαλλική επανάσταση και ο Φράνκ Σινάτρα.

Ιστορικό:
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 στον Πολυχώρο  Κέντρον Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη. Στη συνέχεια, στα πλαίσια του Athens Fringe Live 2012, παρουσιάστηκε στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος στον Κεραμεικό, μπροστά στην αρχαιολογική ανασκαφή του Δημόσιου Σήματος, όπου εκφωνήθηκε ο λόγος από τον Περικλή, καθώς και στο θέατρο Επί Κολωνώ. Τέλος, στα χνάρια του αρχαίου Δημόσιου Σήματος, κατεβαίνοντας πιο κάτω, στον ίδιο νοητό δρόμο που καταλήγει στην Ακαδημία Πλάτωνος, παρουσιάστηκε στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας, στις 23 Σεπτεμβρίου 2012. Από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 6.30 μ.μ. παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη. Η παράσταση παρουσιάζεται, επίσης, σε Λύκεια.

Συντελεστές:
Κείμενο: Θουκυδίδη “Περικλέους Επιτάφιος” (μετάφραση: Ι.Θ. Κακριδής)
Θεατρική μεταφορά – σκηνοθεσία – ερμηνεία: Άγγελος Χατζάς – Αργυρώ Λογαρά
Κατασκευή κούκλας: Δήμητρα Καίσαρη

AΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΑΣ 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1993) και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995). Συνεργάστηκε με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου & Ιωαννίνων, με την Κ. Ρουγγέρη σε παραστάσεις για παιδιά στο Εθνικό Θέατρο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Θ. Πειραιώς 131, στο Θ. Κιβωτός και στον Ελληνικό Κόσμο (Θ. Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού). Έχει ακόμη συνεργαστεί στο θέατρο με τους Π. Παγανόπουλο, Γ. Χατζηδάκη, Κ. Καστανά, Σ. Αρκέντη, Μ. Κουκιάδη, Κ. Καποδίστρια, Ι. Ρεμεδιάκη. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.).

ΑΡΓΥΡΩ ΛΟΓΑΡΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Πν/κού Κέντρου του Δήμου Αγ. Βαρβάρας (2001) και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχ/κής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ-Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης, 2009). Συνεργάστηκε στο Θέατρο με την Ι. Ρεμεδιάκη («Ομάδα Ίσον Ένα»), την Κ. Ρουγγέρη και την ομάδα «Σάτυροι». Επίσης, αφηγείται λαϊκά παραμύθια και ιστορίες και ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι. Συμμετέχει στα CD’s που συνοδεύουν τα βιβλία της Ζωής Βαλάση: «Νάνι το κρίνο της αυγής», «Παπαρούνα Κόκκινη», «Χρυσομαλλούσα» και «Ηλιοστάλαχτη». Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.).