Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Lullaby Monsters on the Road: Έκθεση στο metamatic: taf

Lullaby Monsters on the Road: Έκθεση στο metamatic: taf

Το metamatic: taf παρουσιάζει την έκθεση Lullaby Monsters on the Road που εγκαινιάζεται την Πέμπτη …

24 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου 2013.

 

Η έκθεση επιλέχθηκε μέσα από το ετήσιο Ανοιχτό Κάλεσμα Διεπιστημονικότητας και Εφαρμοσμένων Τεχνών που οργανώνεται φέτος για πρώτη φορά από το metamatic:taf και αφορά σε καλλιτέχνες , ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, δημιουργικούς επαγγελματίες κτλ. έως 35 ετών δίνοντας τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις επικαλυπτόμενες περιοχές μεταξύ διαφορετικών ανεξάρτητων πεδίων, να προτείνουν μια έκθεση διεπιστημονικού περιεχομένου και να την πραγματοποιήσουν στους εκθεσιακούς χώρους του metamatic:taf.

 

Στην έκθεση Lullaby Monsters on the Road γυναικείες φωνές πλέκουν μελωδικές μυθιστορίες αναπαράγοντας μνήμες οικείες από τόπους και χρόνους ανοίκειους. Τα νανουρίσματα ανατέλλουν τις πιο στοργικές ηχητικές εκφράσεις πάνω σε έναν ορίζοντα συλλογικών φαντασιακών, συνθέτοντας μια ακουστική γεωγραφία του σύγχρονου αστισμού η οποία μένει κρυμμένη και μυστική σε ιδιωτικές επιτελέσεις.

 

Σκοπός της έκθεσης είναι να μεταφερθούν στη δημόσια σφαίρα ως πολιτισμικά και ψυχολογικά φορτισμένα ντοκουμέντα, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό πλανόδιων ακουστικών αναμνήσεων. Η μαγική τους διάσταση, η δυνητική τους ικανότητα να αποκοιμίζουν τον ακροατή τους, αναδεικνύει τις επικλήσεις σε λαϊκές λογοποιίες που οι ρίζες τους χάνονται στα ανιστορικά βάθη του χρόνου με μια αναδημιουργία πρωτεϊκών ηχητικών και γλωσσολογικών στιγμιότυπων.

 

Το νανούρισμα αποτελεί είδος μουσικού ποιητικού λόγου με παγκοσμιότητα και μακρά παράδοση που συνδέεται με την ανώνυμη αυτοσχεδιαστική προφορική δημιουργία. Με το μονότονο, μελωδικό και σιγανό του τραγούδι εκφραζόταν η επιθυμία για ευτυχία και οι ευχές και τα όνειρα για ένα καλότυχο μέλλον. Τα νανουρίσματα που παρουσιάζονται ως ηχητικά εκθέματα στους χώρους των δωματίων του metamatic:taf, αποτελούν καταγραφές από γυναίκες-φορείς διαφορετικής κουλτούρας που ζουν στον σύγχρονο ελλαδικό χώρο ως μέλη γηγενών πολιτισμικών οντοτήτων ή μετοικισμένων εθνοτήτων. Τα τραγούδια ακούγονται a capella στη μητρική τους γλώσσα.

 

Οι οπτικές αναπαραστάσεις της έκθεσης συνδέονται με τις δοξασίες και τους συμβολισμούς των διαφορετικών πολιτισμών γύρω από τη μεταφυσική διάσταση των μορφών αποτροπαϊκού χαρακτήρα. Αυτές οι μορφικά παράδοξες όψεις είχαν στην αρχαία και λαϊκή ελληνική παράδοση προστατευτικό ρόλο και λειτουργούσαν σαν προστάτες-τοτέμ των τόπων στον οποίο βρίσκονταν, αφού η ασχήμια τους μπορούσε να τρομάξει και να διώξει μακριά το κακό.

 

Το οπτικοακουστικό μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται στους χώρους της γκαλερί όπου προβάλλονται αποσπάσματα από μητρικές μνήμες και απόψεις επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων πάνω στην ποιητική τέχνη του νανουρίσματος και τον αποτροπαϊκό συμβολισμό.

 

Στις φωτογραφικές καταγραφές της έκθεσης απεικονίζονται αποσπασματικά χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματος των γυναικών που συναρμόζονται σε φωτογραφικά μωσαϊκά ανασυνθέτοντας μια νέα οντότητα σουρεαλιστικά τερατώδη, η οποία παραπέμπει σε ένα διακριτό αποτροπαϊκό σύμβολο του κάθε πολιτισμού. Τα “Lullaby Monsters” είναι οι φύλακες των νανουρισμάτων, των λαϊκών παραδόσεων που ζουν μέσα από όσους την κρατούν στην ενθύμησή τους, είναι τα εξορκιστικά τοτέμ που ορθώνονται σαν προστατευτικές φιγούρες για να διώξουν μακριά το κακό με το βαυκάλημά τους.

 

Ομάδα Unas mm:


- Λία Δεσποτίδου: Κοινωνιολόγος
- Όλγα Χήρα: NYIP Professional Photographer
- Ανδρονίκη Kυριακούλη: Multimedia Production & Design
- Μαρία Σωτ. Γιαννάκη: Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός  Τ.Ε.

 

Επιμέλεια: Μαριάνα Ζήκου

 

Η ηχογράφηση και καταγραφή του υλικού έγινε σε συνεργασία με τους συνδέσμους:
Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας
Ελληνο-Ινδική Πολιτιστική Εταιρεία
Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου Ημαθίας
Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων
Αρμένικη Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Ένωση “Hamazkayin”

 


Για την επιστημονική πλαισίωση της έκθεσης ηχογραφήθηκαν:
Εμμανουήλ Βαρβούνης: Λαογραφία - Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Βασίλειος Δαλκαβούκης: Εθνογραφία του Ελλαδικού χώρου - Επίκουρος Καθηγητής         Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Δάφνη Τραγάκη: Εθνομουσικολογία, Ανθρωπολογία της μουσικής – Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ευμορφίλη Σ. Χαριτίδου: Παιδοψυχίατρος
Κωνσταντίνος Γιαννάκης: Ψυχολόγος
Χριστίνα Λεπτίδη:  Αναπτυξιακή Ψυχολόγος


 

Σχετικές ειδήσεις
Εστίες Φύσης: ομαδική έκθεση στο metamatic:taf
06.09.2016 17:13
To metamatic:taf με χαρά ανακοινώνει την έκθεση Εστίες φύσης, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου.
Η ομάδα Driewieler Collectief στο metamatic:taf
22.08.2016 15:39
To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T σε επιμέλεια των METASITU με τη συμμετοχή της Driewieler Collectief. Το project της ομάδας Driewieler Collectief αποτελεί έργο εν εξελίξει που ξεκίνησε στα δωμάτια του metamatic:taf στις 18 Αυγούστου 2016 και θα ολοκληρωθεί με μια performance στην γκαλερί του metamatic:taf στις 16 Σεπτεμβρίου.
Are We Moving?: ομαδική έκθεση στο metamatic:taf
22.06.2016 15:41
To metamatic:taf ανακοινώνει την καλοκαιρινή έκθεση Are we Moving?, σε επιμέλεια των METASITU, καλλιτεχνικών διευθυντών του metamatic:taf, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 στις 20.30.
Γκάζι, ακούς; Μνήμες και αφηγήσεις από το Γκάζι σε μια έκθεση προφορικών μαρτυριών
07.06.2016 10:30
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση») του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν, από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου 2016, τη διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;».
Με τη συγκατάθεσή σας: έκθεση στο metamatic:taf
18.03.2016 12:23
Το metamatic:taf και οι METASITU με ενθουσιασμό παρουσιάζουν την έκθεση Με τη συγκατάθεσή σας που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 17 Απριλίου. Η έκθεση αποτελεί ένα project σε εξέλιξη το οποίο ξεκινά με μια σειρά εκδηλώσεων - εργαστηρίων και θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τη Δευτέρα 4 Απριλίου.