Η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής και οι εκδόσεις «Κίχλη» σας διοργανώνουν…

… παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου του Νίκου Καχτίτση με τίτλο  «Εξώστης», τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, στις 20.00 στο Etage Litteraire.

Θα μιλήσουν:
ο ΑΛΕΞΗΣ ΖΗΡΑΣ, κριτικός λογοτεχνίας
η ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας
και η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο συγγραφέας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
«Ο ήρωας του Εξώστη, για να γλιτώσει, καταφεύγει στην Αφρική. Αλλά, ενώ γλιτώνει από τους εχθρούς του, δεν μπορεί να διαφύγει την τιμωρία από τον κυριότερο κατήγορο: τον εαυτό του. Βλέπει οράματα, περνάει νύχτες και νύχτες αϋπνίας. Η μοναξιά, το κλίμα κ.λπ. τον σκοτώνει, όπως επίσης και οι αναμνήσεις. Τέλος, έπειτα από πολυετή παραμονή στην κόλαση της Αφρικής, δύο εφιαλτικά περιστατικά ανασκαλεύουν και ξεσκεπάζουν ένα παρελθόν που είχε κατορθώσει με τα ψέματα να κρύψει από τον εαυτό του. Η όλη ιστορία τελειώνει με τον ήρωα παίρνοντα την απόφαση ν᾽ αυτοκτονήσει κατά τον εξής τρόπο: Διώχνει τους υπηρέτες του, κόβει κάθε σχέση με τις γνωριμίες του (που έχει στην αποικιακή αυτή πόλη), και αποτραβιέται για πάντα στην έπαυλή του […], μέσα στην ενδοχώρα της ζούγκλας, αποφασισμένος να πεθάνει από την ασιτία, και από την ασφυξία που θα του εξασφαλίσουν τα διάφορα φυτά της Αφρικής, τα οποία, με τον γιγαντισμό και την επεκτατικότητα που τα διακρίνει, θα φράξουν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τις πόρτες, τα παράθυρα, κάθε άλλο άνοιγμα…»
Επιστολή του Ν. Καχτίτση στον Γιώργη Παυλόπουλο, 3.3.1963

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
Ο Νίκος Καχτίτσης γεννήθηκε το 1926 στη Γαστούνη, κωμόπολη του κάμπου της Ηλείας. Από πολύ νέος βρήκε καταφυγή στη λογοτεχνία και το 1941, έφηβος ακόμα, δημοσίευσε κείμενό του σε περιοδικό. Η Κατοχή και ο Εμφύλιος στην Πάτρα και η θητεία του στον στρατό (1949-1952) σφράγισαν ανεξίτηλα τον ψυχισμό του και επέτειναν την τάση φυγής που διαρκώς τον διακατείχε. Την περίοδο 1953-1955 μετανάστευσε στην Αφρική, όπου εργάστηκε σε εμπορική εταιρεία. Το 1956 εγκαθίσταται μόνιμα στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου θα αποκτήσει οικογένεια και θα βιοποριστεί ασκώντας διάφορα επαγγέλματα. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του επιδίδεται με πάθος στα δύο εκείνα πράγματα που κυριολεκτικά τον τρέφουν: τη λογοτεχνία και την αλληλογραφία με τους φίλους του. Χτυπημένος από οξεία λευχαιμία, αναχωρεί για το στερνό ταξίδι, το πρώτο στην Ελλάδα μετά από δεκατέσσερα χρόνια, στις 16 Μαΐου 1970. Θα εκπνεύσει, στην Πάτρα, εννέα ημέρες αργότερα. Ο ενταφιασμός του στον οικογενειακό τάφο θα γίνει στις 26 Μαΐου με την παρουσία λίγων φίλων.

Έργα του τυπωμένα αυτοτελώς:
Ποιοι οι φίλοι, 1959
Το ενύπνιο, 1960
Η ομορφάσχημη, 1960
Ο εξώστης, 1964
Η περιπέτεια ενός βιβλίου, 1965
Ο ήρωας της Γάνδης, 1967
Vulnerable Point 1949. Fourteen Poems of Youth, 1968