Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Αφιέρωμα στην μουσική της Πολωνίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αφιέρωμα στην μουσική της Πολωνίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει μια συναυλία-αφιέρωμα στην μουσική της Πολωνίας και στο πόντιουμ…

… θα βρεθεί ο γνωστός Πολωνός μαέστρος Γιάτσεκ Κάσπτσυκ, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013, στις 20.30.       


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο έργα κορυφαίων εκπροσώπων της μουσικής πρωτοπορίας της Πολωνίας, την Εισαγωγή κοντσέρτου του Κάρολ Συμανόφσκι και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Βίτολντ Λουτοσλάφσκι, με σολίστ τον διακεκριμένο πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την Έβδομη Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ. Ο Κάρολ Συμανόφσκι, συνδεδεμένος από τα νεανικά του χρόνια με το καλλιτεχνικό κίνημα Νέα Πολωνία, που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη μίας αξιόλογης εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής, συνέθεσε την Εισαγωγή κοντσέρτου σε μι μείζονα το 1904-1905. Ήταν ένα από τα πρώτα ώριμα έργα του ανήσυχου και πολυεπίπεδου Πολωνού συνθέτη που, ακόμα τότε, παρέμενε βαθύτατα επηρεασμένος από τον ύστερο γερμανικό ρομαντισμό του Ρίχαρντ Στράους. Η επιρροή είναι εμφανής και στην Εισαγωγή, καθώς από τα πρώτα μέτρα της οι παραλληλισμοί με το συμφωνικό ποίημα του Στράους Δον Ζουάν είναι προφανείς.


Το περίφημο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Βίτολντ Λουτοσλάφσκι θεωρείται ένα από τα συναρπαστικότερα κοντσέρτα του σύγχρονου ρεπερτορίου για πιάνο, έργο που φέρει την σφραγίδα του μεταμοντερνισμού αλλά και ταυτόχρονα στρέφει κριτικά το βλέμμα στην μεγάλη παράδοση των κλασικών και ρομαντικών κοντσέρτων για πιάνο. Γραμμένο μεταξύ των ετών 1950–54 έκανε παγκοσμίως γνωστό το όνομα του Λουτοσλάφσκι, ο οποίος τις αμέσως επόμενες δεκαετίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μουσικής πρωτοπορίας, για να καταχωριστεί τελικά ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.


Γραμμένη κατά παραγγελία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου το 1884-85, η Έβδομη Συμφωνία του Ντβόρζακ, παρουσιάστηκε υπό την μουσική διεύθυνση του ιδίου, τον Απρίλιο του 1885, στο St.James’s Hall του Λονδίνου. Η υποδοχή του έργου ήταν εξαρχής ενθουσιώδης. Σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία συμφωνικά δημιουργήματα του Ντβόρζακ αλλά και μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες του Ρομαντισμού στο σύνολό του.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΑΡΟΛ ΣΥΜΑΝΟΦΣΚΙ (1882–1937)
Εισαγωγή κοντσέρτου σε μι μείζονα, έργο 12


ΒΙΤΟΛΝΤ ΛΟΥΤΟΣΛΑΦΣΚΙ (1913–1994)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα


Διάλειμμα


ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841–1904)
Συμφωνία αρ.7 σε ρε ελάσσονα, έργο 70                   
Σολίστ                 Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο             
Μουσική Διεύθυνση        Γιάτσεκ Κάσπτσυκ


*Tης συναυλίας θα προηγηθεί στις 19:45 δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Tutto Verdi: Πρωτοχρονιάτικο γκαλά όπερας με την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.12.2016 15:27
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προτείνουν στο κοινό τους, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, τη λαμπερή, πανηγυρική συναυλία «Tutto Verdi» για την υποδοχή του Νέου Έτους: ένα διττό αφιέρωμα στην αειθαλή μουσική του Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901) και στη θρυλική φυσιογνωμία της Μαρίας Κάλλας (1923-1977), από τον θάνατο της οποίας συμπληρώνονται 40 χρόνια, το 2017.
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Η Φιλαρμονική του Βερολίνου, υπό τον μαέστρο Τουγκάν Σοχίεφ στο Μέγαρο Μουσικής
11.10.2016 12:29
Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το Κοντσέρτο της Ευρώπης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου, επιστρέφει για μία και μοναδική συναυλία την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.